Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku
      Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad
      70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da
      Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki rolników już skorzystało. Do zgarnięcia jest nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw
      Rolniku, sprawdź swój staż. Te daty decydują, czy masz prawo do świadczenia
      Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
      1700 zł to dopiero początek. KRUS może też zdecydować o kolejnym świadczeniu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

Newsy 10 marca 2025 04:56 Rafał Leroch Aktualizacja: 30 kwietnia 2025 11:49
Konferencję rozpoczął dr Stanisław Niemyjski, który jest szefem polskiego oddziału firmy Axiom.
Konferencję rozpoczął dr Stanisław Niemyjski, który jest szefem polskiego oddziału firmy Axiom.
Rozwój produkcji trzody chlewnej musi być oparty na wysokiej jakości materiale genetycznym.
Spis treści:

    W dodatku postęp hodowlany utrzymany w odpowiednim tempie pozwala sprostać coraz większym wymaganiom, jakie rynek stawia hodowcom. Na polskim rynku hodowlanym w zakresie trzody chlewnej działa firma Axiom, która zaprezentowała swoje plany na specjalnej konferencji, zorganizowanej w Żninie.

    Spotkanie z hodowcami i przedstawicielami branży wieprzowiny rozpoczął dr Stanisław Niemyjski, kierujący polskim oddziałem firmy Axiom.

    – Branża stoi przed wieloma wyzwaniami, od ciągłego doskonalenia genetyki i metod zarządzania danymi, przez motywowanie pracowników, aż po dostosowywanie się do nowych trendów i wymogów rynku – mówił dr Stanisław Niemyjski. – Wspólnym mianownikiem pozostaje holistyczne podejście, czyli łączenie analizy ekonomicznej, efektywnej organizacji pracy, odpowiedniego wsparcia technologicznego i wiedzy eksperckiej tak, by osiągać coraz lepsze wyniki zarówno pod kątem produkcji, jak i dobrostanu zwierząt.

    Axiom – globalny gracz z 40-letnim doświadczeniem

    Pierwszy wykład poprowadził dyrektor generalny firmy Axiom, Guillaume Naveau. Przedstawił on historię przedsiębiorstwa oraz strategie transformacji w obszarze rozwoju i produkcji genetycznie zaawansowanych zwierząt. Firma działa w ponad 70 krajach na świecie, posiada ponad 90 dystrybutorów oraz oddziały w Chinach, Hiszpanii, Brazylii i Polsce.

    – Grupa Axiom to francuska firma o ponad 40-letnim doświadczeniu w hodowli trzody chlewnej i postępie genetycznym. Obecnie jesteśmy jednym z liderów rynku, działając w 70 krajach na świecie, z silną pozycją we Francji, gdzie ponad 50% świń posiada geny Axiom. Dzięki przejęciu Choice Genetics w 2023 roku umocniliśmy naszą pozycję na rynku międzynarodowym, w tym w Polsce i Brazylii – wyjaśniał Guillaume Naveau.

    Innowacje genetyczne i wizja na kolejne 5–10 lat

    O przyszłości genetyki w hodowli trzody chlewnej mówił dr Guillaume Lenoir, dyrektor serwisu genetycznego firmy Axiom. Zwrócił on uwagę na ciągły charakter prac rozwojowych i badawczych, których owoce widać zwykle dopiero po kilku latach.

    – Stale wprowadzamy innowacje, których efekty sprzed 5 czy 10 lat widać już w naszych obecnych liniach genetycznych. Podobnie projekty rozpoczęte teraz, zaowocują konkretnymi rozwiązaniami za kolejne 5–10 lat – wskazywał dr Guillaume Lenoir. – Naszym głównym celem jest stworzenie zwierząt o wysokiej wydajności produkcyjnej, dobrej zdrowotności i wysokiej jakości użytkowej, tak aby hodowcy mogli sprostać zmieniającym się wyzwaniom rynkowym.

    Holistyczne zarządzanie produkcją – klucz do sukcesu

    Podsumowując konferencję, dr Stanisław Niemyjski zwrócił uwagę na kluczowe elementy zarządzania produkcją trzody chlewnej oraz na wyzwania, przed którymi stoi obecnie branża. Podkreślił znaczenie analizy danych i zarządzania informacjami, wysokiej jakości kadr, analizy ekonomicznej, budowania wartości w relacji z klientami, a także wdrażania nowoczesnych rozwiązań technologicznych i eksperckiego wsparcia.

    Przypomniał również, że istnieją już sprawdzone modele produkcji bez kastracji, które wymagają jednak modyfikacji żywienia oraz właściwej genetyki, by zminimalizować ryzyko występowania niepożądanego zapachu mięsa.

    Konferencja w Żninie pokazała, że przyszłość hodowli trzody chlewnej opiera się na postępie genetycznym, holistycznym podejściu do zarządzania i ciągłym wdrażaniu innowacji. Dla hodowców oznacza to konieczność otwartości na nowe rozwiązania i uważnego śledzenia trendów, aby skutecznie odpowiadać na rosnące wymagania rynku.

    Czytaj też:
    Remont czy wymiana stada? Kluczowe decyzje w hodowli loch
    • Tagi:
    • hodowla świń
    • hodowla
    • genetyka
    • postęp hodowlany
    • hodowla trzody chlewnej
    Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]

    22 października 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Hodowla

    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób

    6 sierpnia 2025
    Hodowla

    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny

    2 sierpnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?

    21 czerwca 2025
    Trzoda chlewna

    Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie

    17 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Dlaczego świnie znikają z polskich chlewni? Kulisy kryzysu, pytanie o przyszłość

    16 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Siew po 10 listopada? Tak, ale tylko przy spełnieniu tych warunków
    6 listopada 2025
    Urządzenia
    Pługi wciąż mają się dobrze. Te maszyny do "orki 4.0" pojawią się na Agritechnice
    6 listopada 2025
    Uprawy
    „Rynek zalewa niemiecki ziemniak. Pierwszy raz zostałem z towarem na polu”
    6 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Od rolników płyną dramatyczne dane. Jedna trzecia nie ma zysków z gospodarstw
    6 listopada 2025
    Newsy
    Nowy darmowy program także dla rolników. Już od 20. roku życia
    5 listopada 2025
    Newsy
    Przełom w sprawie działki w Zabłotni pod CPK. Wielgomas: Przede wszystkim jestem rolnikiem
    5 listopada 2025
    Newsy
    Rajd pijanego traktorzysty. Ciągnik skonfiskowali policjanci
    5 listopada 2025
    Newsy
    Po tej dacie nie załatwisz sprawy w ARiMR po staremu. Pamiętaj, zanim pojedziesz z dokumentami
    5 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności