Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

Newsy 10 marca 2025 04:56 Rafał Leroch Aktualizacja: 30 kwietnia 2025 11:49
Konferencję rozpoczął dr Stanisław Niemyjski, który jest szefem polskiego oddziału firmy Axiom.
Konferencję rozpoczął dr Stanisław Niemyjski, który jest szefem polskiego oddziału firmy Axiom.
Rozwój produkcji trzody chlewnej musi być oparty na wysokiej jakości materiale genetycznym.
Spis treści:

    W dodatku postęp hodowlany utrzymany w odpowiednim tempie pozwala sprostać coraz większym wymaganiom, jakie rynek stawia hodowcom. Na polskim rynku hodowlanym w zakresie trzody chlewnej działa firma Axiom, która zaprezentowała swoje plany na specjalnej konferencji, zorganizowanej w Żninie.

    Spotkanie z hodowcami i przedstawicielami branży wieprzowiny rozpoczął dr Stanisław Niemyjski, kierujący polskim oddziałem firmy Axiom.

    – Branża stoi przed wieloma wyzwaniami, od ciągłego doskonalenia genetyki i metod zarządzania danymi, przez motywowanie pracowników, aż po dostosowywanie się do nowych trendów i wymogów rynku – mówił dr Stanisław Niemyjski. – Wspólnym mianownikiem pozostaje holistyczne podejście, czyli łączenie analizy ekonomicznej, efektywnej organizacji pracy, odpowiedniego wsparcia technologicznego i wiedzy eksperckiej tak, by osiągać coraz lepsze wyniki zarówno pod kątem produkcji, jak i dobrostanu zwierząt.

    Axiom – globalny gracz z 40-letnim doświadczeniem

    Pierwszy wykład poprowadził dyrektor generalny firmy Axiom, Guillaume Naveau. Przedstawił on historię przedsiębiorstwa oraz strategie transformacji w obszarze rozwoju i produkcji genetycznie zaawansowanych zwierząt. Firma działa w ponad 70 krajach na świecie, posiada ponad 90 dystrybutorów oraz oddziały w Chinach, Hiszpanii, Brazylii i Polsce.

    – Grupa Axiom to francuska firma o ponad 40-letnim doświadczeniu w hodowli trzody chlewnej i postępie genetycznym. Obecnie jesteśmy jednym z liderów rynku, działając w 70 krajach na świecie, z silną pozycją we Francji, gdzie ponad 50% świń posiada geny Axiom. Dzięki przejęciu Choice Genetics w 2023 roku umocniliśmy naszą pozycję na rynku międzynarodowym, w tym w Polsce i Brazylii – wyjaśniał Guillaume Naveau.

    Innowacje genetyczne i wizja na kolejne 5–10 lat

    O przyszłości genetyki w hodowli trzody chlewnej mówił dr Guillaume Lenoir, dyrektor serwisu genetycznego firmy Axiom. Zwrócił on uwagę na ciągły charakter prac rozwojowych i badawczych, których owoce widać zwykle dopiero po kilku latach.

    – Stale wprowadzamy innowacje, których efekty sprzed 5 czy 10 lat widać już w naszych obecnych liniach genetycznych. Podobnie projekty rozpoczęte teraz, zaowocują konkretnymi rozwiązaniami za kolejne 5–10 lat – wskazywał dr Guillaume Lenoir. – Naszym głównym celem jest stworzenie zwierząt o wysokiej wydajności produkcyjnej, dobrej zdrowotności i wysokiej jakości użytkowej, tak aby hodowcy mogli sprostać zmieniającym się wyzwaniom rynkowym.

    Holistyczne zarządzanie produkcją – klucz do sukcesu

    Podsumowując konferencję, dr Stanisław Niemyjski zwrócił uwagę na kluczowe elementy zarządzania produkcją trzody chlewnej oraz na wyzwania, przed którymi stoi obecnie branża. Podkreślił znaczenie analizy danych i zarządzania informacjami, wysokiej jakości kadr, analizy ekonomicznej, budowania wartości w relacji z klientami, a także wdrażania nowoczesnych rozwiązań technologicznych i eksperckiego wsparcia.

    Przypomniał również, że istnieją już sprawdzone modele produkcji bez kastracji, które wymagają jednak modyfikacji żywienia oraz właściwej genetyki, by zminimalizować ryzyko występowania niepożądanego zapachu mięsa.

    Konferencja w Żninie pokazała, że przyszłość hodowli trzody chlewnej opiera się na postępie genetycznym, holistycznym podejściu do zarządzania i ciągłym wdrażaniu innowacji. Dla hodowców oznacza to konieczność otwartości na nowe rozwiązania i uważnego śledzenia trendów, aby skutecznie odpowiadać na rosnące wymagania rynku.

    Czytaj też:
    Remont czy wymiana stada? Kluczowe decyzje w hodowli loch
    • Tagi:
    • hodowla świń
    • hodowla
    • genetyka
    • postęp hodowlany
    • hodowla trzody chlewnej
    Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]

    22 października 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Hodowla

    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób

    6 sierpnia 2025
    Hodowla

    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny

    2 sierpnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?

    21 czerwca 2025
    Trzoda chlewna

    Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie

    17 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
    26 listopada 2025
    Ekonomika
    RHD - kto i jak może założyć? Jak otrzymać pomoc finansową?
    26 listopada 2025
    Drób
    Choroba znów daje o sobie znać
    26 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Strach pomyśleć, jak to mogło się skończyć. Próbowali skazić 30 tys. ton pszenicy
    26 listopada 2025
    Newsy
    Ataki niedźwiedzi i wilków na zwierzęta i ludzi. Rolnicy alarmują
    26 listopada 2025
    Newsy
    Zimowa sesja Gdańskiej Giełdy Zboża w Krynicy-Zdroju
    25 listopada 2025
    Newsy
    Rozjuszony byk zaatakował rolnika. Mężczyzna nie żyje
    25 listopada 2025
    Newsy
    Zima nie odpuści, w tych regionach będzie najgorzej. IMGW ostrzega
    25 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności