Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Najwyższe w UE ceny skupu żywca są w Hiszpanii. Dlaczego?

Najwyższe w UE ceny skupu żywca są w Hiszpanii. Dlaczego?

Hodowla - Trzoda chlewna 9 października 2023 08:55 Marcin Bartczak Aktualizacja: 9 października 2023 13:51
Najwyższe w UE ceny skupu żywca są w Hiszpanii. Dlaczego?
Źródło: fotolia.com
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG donosi, że Hiszpanie z roku na rok umacniają swoją pozycję lidera branżowego w UE. Jak to wpłynie na polskie rolnictwo?
Spis treści:

    Według danych Eurostat na koniec czerwca br. unijne pogłowie świń skurczyło się o 3,2% r/r, a loch 2,4% r/r. Jeżeli odniesiemy najnowsze dane Eurostatu do tych sprzed 5 lat to otrzymamy obraz jeszcze gorszy. Na przestrzeni ostatnich 5 lat unijne pogłowie świń spadło o 8,8%, a loch o 10,5%.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Trzoda chlewna w Hiszpanii

    Rozwój produkcji trzody chlewnej w Unii Europejskiej został utrzymany wyłącznie w Hiszpanii i to zarówno w perspektywie rocznej (świnie +4,0%, lochy +1,9%) jak i pięcioletniej (świnie +12,3%, a lochy +9,1%).

    - Nasuwa się pytanie co sprawia, że Hiszpanie z roku na rok umacniają swoją pozycję lidera branżowego w UE podczas, gdy pozostali kluczowi producenci unijni pozostają coraz bardziej w tyle? Przecież klimat na południu Europy nie sprzyja produkcji żywca wieprzowego - zauważa POLPIG.

    Niedogodności klimatyczne producenci w Hiszpanii z jednej strony nadrabiają zintegrowaną strukturą i dużą skalą produkcji, zapewniającą zakupy dużych partii surowców paszowych po niskich cenach.

    - Z drugiej, przejęciem rynków eksportowych w Azji, gdzie konkurencja wielu państw została ograniczona ze względu na ASF. Producenci świń w Hiszpanii od wielu lat mają najwyższe w UE ceny skupu żywca. Ponadto marża producentów hiszpańskich generowana na rynkach unijnych jest podbijana przez marżę eksportową. Nawet problemy ze zjadliwym wirusem PRRS nie były w stanie zmienić optymistycznego podejścia producentów do dalszych inwestycji w rozwój produkcji - podkresla POLPIG.

    Co czeka rynek żywca?

    Spadek pogłowia świń w UE oznacza mniejszą podaż żywca w najbliższym okresie.

    - Ale nie możemy zapominać, że dopełnieniem obrazu rynku jest strona popytowa, a więc poziom konsumpcji wewnątrz Wspólnoty oraz eksportu. To właśnie malejąca konsumpcja w UE była powodem spadku ceny VEZG w ostatnią środę o 5 centów do poziomu 2,25 €/kg(wbc). Wysokie ceny energii nie zniechęcają do zwiększania zapasów w zakładach mięsnych - zauważa POLPIG.

    Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG podsumowuje, że jak dotąd nie widać zdecydowanej reakcji w krajowych skupach na obniżkę ceny w Niemczech. Żywca nie ma zbyt dużo na rynku, a wiele zakładów utrzymało poziom cen skupu z ubiegłego tygodnia.

    Źródło: Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
    • Tagi:
    • żywiec
    Marcin Bartczak
    inż. ochrony środowiska, absolwent Akademii Rolniczej we Wrocławiu, z zamiłowania fotograf. Autor rozwiązań technologicznych w ochronie środowiska oraz raportów OOS, ekspert ZPORR i PARP do sporządzania ocen oddziaływania na środowisko. Od 2022 roku dziennikarz gazety „Wieści Rolnicze”
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ekonomika

    Mniej zboża, a więcej świń, żeby kupić ciągnik

    30 października 2024
    Hodowla

    Kiedy zacznie brakować polskiej wieprzowiny w naszym kraju?

    26 października 2024
    Hodowla

    Drobiu tyle, co wieprzowiny i wołowiny razem wziętych

    22 września 2024
    Analizy rynkowe

    Przez 4 miesiące do Polski przywieziono ponad 2,5 mln szt. prosiąt i warchlaków

    24 sierpnia 2024
    Ekonomika

    Ile kosztują pasze, paliwo, węgiel i maszyny w kilogramach żywca wieprzowego

    11 sierpnia 2024
    Analizy rynkowe

    Zboża i żywiec w skupie w czerwcu droższe - z jednym wyjątkiem

    28 lipca 2024
    Hodowla

    Największe pieniądze są na drobiu, a nie na wieprzowinie

    19 czerwca 2024
    Ekonomika

    Ziemniaki idą na rekord, najmniej podrożał drób i pszenica

    23 maja 2024
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
    19 listopada 2025
    KRUS
    Nowy dodatek to ponad 2600 zł miesięcznie. Tej grupie KRUS wypłaca z urzędu
    19 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej
    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności