Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
      Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
      Raz na dwa tygodnie pamiętaj o "czarnej wodzie" dla grudnika. Zachwyci na święta
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Najwyższe w UE ceny skupu żywca są w Hiszpanii. Dlaczego?

Najwyższe w UE ceny skupu żywca są w Hiszpanii. Dlaczego?

Hodowla - Trzoda chlewna 9 października 2023 08:55 Marcin Bartczak Aktualizacja: 9 października 2023 13:51
Najwyższe w UE ceny skupu żywca są w Hiszpanii. Dlaczego?
Źródło: fotolia.com
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG donosi, że Hiszpanie z roku na rok umacniają swoją pozycję lidera branżowego w UE. Jak to wpłynie na polskie rolnictwo?
Spis treści:

    Według danych Eurostat na koniec czerwca br. unijne pogłowie świń skurczyło się o 3,2% r/r, a loch 2,4% r/r. Jeżeli odniesiemy najnowsze dane Eurostatu do tych sprzed 5 lat to otrzymamy obraz jeszcze gorszy. Na przestrzeni ostatnich 5 lat unijne pogłowie świń spadło o 8,8%, a loch o 10,5%.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Trzoda chlewna w Hiszpanii

    Rozwój produkcji trzody chlewnej w Unii Europejskiej został utrzymany wyłącznie w Hiszpanii i to zarówno w perspektywie rocznej (świnie +4,0%, lochy +1,9%) jak i pięcioletniej (świnie +12,3%, a lochy +9,1%).

    - Nasuwa się pytanie co sprawia, że Hiszpanie z roku na rok umacniają swoją pozycję lidera branżowego w UE podczas, gdy pozostali kluczowi producenci unijni pozostają coraz bardziej w tyle? Przecież klimat na południu Europy nie sprzyja produkcji żywca wieprzowego - zauważa POLPIG.

    Niedogodności klimatyczne producenci w Hiszpanii z jednej strony nadrabiają zintegrowaną strukturą i dużą skalą produkcji, zapewniającą zakupy dużych partii surowców paszowych po niskich cenach.

    - Z drugiej, przejęciem rynków eksportowych w Azji, gdzie konkurencja wielu państw została ograniczona ze względu na ASF. Producenci świń w Hiszpanii od wielu lat mają najwyższe w UE ceny skupu żywca. Ponadto marża producentów hiszpańskich generowana na rynkach unijnych jest podbijana przez marżę eksportową. Nawet problemy ze zjadliwym wirusem PRRS nie były w stanie zmienić optymistycznego podejścia producentów do dalszych inwestycji w rozwój produkcji - podkresla POLPIG.

    Co czeka rynek żywca?

    Spadek pogłowia świń w UE oznacza mniejszą podaż żywca w najbliższym okresie.

    - Ale nie możemy zapominać, że dopełnieniem obrazu rynku jest strona popytowa, a więc poziom konsumpcji wewnątrz Wspólnoty oraz eksportu. To właśnie malejąca konsumpcja w UE była powodem spadku ceny VEZG w ostatnią środę o 5 centów do poziomu 2,25 €/kg(wbc). Wysokie ceny energii nie zniechęcają do zwiększania zapasów w zakładach mięsnych - zauważa POLPIG.

    Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG podsumowuje, że jak dotąd nie widać zdecydowanej reakcji w krajowych skupach na obniżkę ceny w Niemczech. Żywca nie ma zbyt dużo na rynku, a wiele zakładów utrzymało poziom cen skupu z ubiegłego tygodnia.

    Źródło: Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
    • Tagi:
    • żywiec
    Marcin Bartczak
    inż. ochrony środowiska, absolwent Akademii Rolniczej we Wrocławiu, z zamiłowania fotograf. Autor rozwiązań technologicznych w ochronie środowiska oraz raportów OOS, ekspert ZPORR i PARP do sporządzania ocen oddziaływania na środowisko. Od 2022 roku dziennikarz gazety „Wieści Rolnicze”
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ekonomika

    Mniej zboża, a więcej świń, żeby kupić ciągnik

    30 października 2024
    Hodowla

    Kiedy zacznie brakować polskiej wieprzowiny w naszym kraju?

    26 października 2024
    Hodowla

    Drobiu tyle, co wieprzowiny i wołowiny razem wziętych

    22 września 2024
    Analizy rynkowe

    Przez 4 miesiące do Polski przywieziono ponad 2,5 mln szt. prosiąt i warchlaków

    24 sierpnia 2024
    Ekonomika

    Ile kosztują pasze, paliwo, węgiel i maszyny w kilogramach żywca wieprzowego

    11 sierpnia 2024
    Analizy rynkowe

    Zboża i żywiec w skupie w czerwcu droższe - z jednym wyjątkiem

    28 lipca 2024
    Hodowla

    Największe pieniądze są na drobiu, a nie na wieprzowinie

    19 czerwca 2024
    Ekonomika

    Ziemniaki idą na rekord, najmniej podrożał drób i pszenica

    23 maja 2024
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Jesteś w OSP? Dzięki tej legitymacji będzie można mieć wkrótce zniżki. Na co konkretnie?
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności