Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki z Niemiec po 20 groszy za kilogram trafiają do Polski. Co jeszcze osłabia nasz rynek?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność

Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność

Hodowla - Trzoda chlewna 17 września 2025 15:04 Aktualizacja: 18 września 2025 11:42
Podczas Food Forum głos w sprawie sytuacji w branży trzody chlewnej zabrał Wojciech Pysiak, wiceszef Agro Biznes Klubu
Podczas Food Forum głos w sprawie sytuacji w branży trzody chlewnej zabrał Wojciech Pysiak, wiceszef Agro Biznes Klubu
Źródło: Canva/ D.Andrzejewska
Gdyby nie daj Panie Boże, wydarzyło się tak, że dronów spadło na terytorium Polski 19, tylko 120, czy jest świadomość, że w takiej sytuacji mamy wieprzowinę tylko na kilka dni? – mówił podczas Agro Food Forum Wojciech Pystiak ze Stowarzyszenia AgroBiznes Klub.
Spis treści:

    Spadające pogłowie trzody chlewnej w Polsce było tylko jednym z wielu istotnych zagadnień, jakie poruszono podczas Food Forum – ważnego wydarzenia, które miało miejsce w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorem spotkania było Stowarzyszenie Agro Biznes Klub.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Na spadek pogłowia świń w Polsce wpływa wiele czynników

    Podczas eventu uczestnicy mieli okazję wysłuchać dwóch istotnych debat. Mówiono w nich o wyzwaniach dla współczesnego rolnictwa oraz kierunkach rozwoju i eksportu polskiej gospodarki żywnościowej.

    Jednym z prelegentów był Wojciech Pysiak – wiceszef AgroBiznes Klubu, prywatnie właściciel 230 hektarowego gospodarstwa rolnego ukierunkowanego na produkcję trzody chlewnej w cyklu zamkniętym.

     Pytamy o aktualną sytuację w branży, którą reprezentuje, zaznaczył, że obecnie w Polsce hoduje się niewiele ponad 5 mln sztuk świń.

    - Jest to produkcja zatrważająco niska. W najlepszych czasach dochodziło do 25 milionów sztuk. Na tym poziomie utrzymywała się przez wiele dekad. Jest kilka czynników, które wpływają na zmniejszenie wielkości produkcji. Ci, którzy by chcieli powiększać swoją produkcję, mają bardzo ograniczoną możliwość, a ci, którzy zrezygnowali z niej chociaż raz, raczej do niej już nie wracają. Chociażby dlatego, że jest duża nagonka na tych, którzy zajęli się produkcją trzody chlewnej. Często są wypisywani na wszelkiego rodzaju wiaduktach, na wszelkiego rodzaju banerach. Dlatego niektórzy wycofują się branży – wyjaśnił Wojciech Pysiak.

     Co, w jego opinii, stoi na przeszkodzie, aby odbudować pogłowie świń w Polsce?

    - Na dziś przepisy, które są jakby powszechnie dostępne, jeśli chodzi o budowlankę, one nie stanowią możliwości rozwinięcia tej produkcji. Dlatego że co najmniej od dwóch dekad bardzo mocno obserwuję, że wieś jest bardzo chętnie zaludniana przez osoby z miast. Te osoby z miast stanowią jakby 90%, a nieraz 95% społeczności, która nie godzi się na to, żeby ta produkcja powstała – zaznaczył wiceprezydent Agro Biznes Klubu.

    Jako przykład przedstawił sytuację, w której znalazł się jego zięć. Od wielu lat stara się o uzyskanie zgody na budowę chlewni o wielkości 40 DJP. Bezskutecznie.

    - Moja produkcja jest niewielka. Jest to 70 loch w cyklu zamkniętym, ale stworzyłem fajne gospodarstwo, ponieważ wprowadziłem metodę od pola do stołu. I tak zięć oraz syn, patrząc na to, że to gospodarstwo się rozwija, chcieli mnie w jakimś stopniu naśladować. Ale walka mojego zięcia trwa już sześć lat. Jego chlewnia na 40 DJP została zablokowana. Ci, którzy mają produkcję zwierzęcą, wiedzą, że to jest śmieszna wielkość. Złożyliśmy propozycję. Wskazaliśmy, że wybudujemy chlewnie w jednej z zaproponowanych wójtowi - 14 lokalizacji w 9 miejscowościach. Wójt powiedział zięciowi, że w jego gminie zgody na budowę chlewni nie dostanie – opowiedział Wojciech Pysiak.

    Dlatego, jak dalej mówił Pysiak, jeśli nie zostanie przez ministerstwo podjęta radykalna zmiana przepisów, które obowiązują na dziś, to okaże się, że na polskich stołach zabraknie wieprzowiny, zwłaszcza tej pochodzącej z polskiej świni.

    Czytaj też:
    Sąsiedzi donoszą na rolników. Rośnie liczba spraw na policji [VIDEO]

    Cena zbóż idzie w dół. Dlaczego?

    Uczestnicy debaty wspólnie przyznali, że rynki rolne są mocno rozregulowane. Jak zaznaczyli, producenci zbóż obecnie uzyskiwaliby o wiele wyższe ceny, gdyby w Polsce rozwijała się produkcja zwierzęca.

    - 10 lat temu to na zbożu zarabiało się tysiąc złotych. Mijają czasy, przychodzą dodatkowe koszty, zwiększona produkcja, powinniśmy produkować dobrze, my jako rolnicy staramy się to robić, a cena zboża idzie w dół. A dlaczego? Dlatego, że kompletnie rozjechała się sytuacja, jeśli chodzi o produkcję roślinną do produkcji zwierzęcej. Piękne zboże konsumpcyjne, które mamy, jesteśmy w stanie wyeksportować. Czy macie państwo świadomość, że te zboża miałaby kompletnie inną cenę, gdybyśmy byli w stanie zagospodarować je w odpowiedni sposób? – Wojciech Pysiak nawiązał do aktualnych cen zbóż.

    Pysiak: Rolnictwo będzie się zwijać

    Problem, który będzie rosnąć w branży rolnej, o czym często mówiono podczas spotkania, to brak następców. Młodzi, widząc trudności, z jakimi borykają się ich dziadkowie i rodzice, wybierają zupełnie inne ścieżki rozwoju zawodowego niż rolnictwo.

    - Stworzyłem gospodarstwo przed wieloma laty, na następny rok 2026 to gospodarstwo będzie obchodzić 170 rocznicę powstania. Cały czas to samo nazwisko, przekazywane z pokolenia na pokolenie. I przy takiej gospodarce, która na terenie mojej gminy powstała, zastanawiam się czy nie zakończy się na moim pokoleniu, bo jeśli będziemy ubiegać się w nieskończoność o niewielką produkcję, która stanowi 40 DJP, a to jest nie jest realne do uzyskania na terenach akurat mojej gminy, rolnictwo będzie się zwijać, jeśli chodzi o branżę zwierzęcą. (…) Gdyby nie daj Panie Boże, wydarzyło się, że dronów spadło na terytorium Polski nie 19, tylko 120. Czy jest świadomość, że w takiej sytuacji mamy wieprzowinę tylko na kilka dni. Teraz mamy wieprzowinę. Nam jej nie brakuje, ale tylko dlatego że jest przywożona ze świata – skomentował aktualną sytuację producent świń.

    Wtórował mu prof. Marian Podstawka ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, który moderował debatę o wyzwaniach dla współczesnego rolnictwa.

    - Obserwujemy na przestrzeni lat niedoszacowanie produktów rolnych w stosunku do końcowego produktu spożywczego. O ile przed wojną kilogram żywca wynosił 1,10 zł, a kilogram wędliny przeciętnej kosztował 1,60 zł. A teraz policzmy: relacja kilograma żywca do przeciętnego wyrobu wędliniarskiego w Polsce – zauważył prof. Marian Podstawka.

    Polacy nie szanują rolników tak jak Niemcy?

    Wojciech Pysiak wyraził nadzieję, że ministerstwo rolnictwa pod nowym kierownictwem zmieni aktualne przepisy prawa w taki sposób, by pozycja rolników wzrosła.

    - Mam ogromne nadzieje, że ministerstwo rolnictwa w którymś momencie zrobi zdecydowany krok do przodu i to rolnik będzie właścicielem ziemi oraz gospodarzem na swoim terenie. Bo na dziś rolnik jest właścicielem, ale de facto rządzą ci, którzy stanowią zdecydowaną większość na wsi i głos rolnika się nie liczy. Jest bardzo często upokarzany, dlatego że produkuje żywność – nie bał się użyć mocnych słów hodowca trzody chlewnej.

    Dodał, że żałuje, iż w Polsce rolnik nie jest tak szanowany, jak w innych krajach.

    - Bywam za granicą i widzę, jak jest w innych państwach. Raz miałem taką sytuację w Niemczech, w której rolnik wyjeżdżał dużym ciągnikiem z wozem asenizacyjnym. My byliśmy na drodze głównej, ale nasz kierowca wpuścił tego rolnika. Ja mówię: „ale my mieliśmy pierwszeństwo”. On mi odpowiedział: „ale to nic, ten pan produkuje żywność”. Kiedy my osiągniemy chociaż 50% szacunku do polskiego chłopa, tak, jak jest na Zachodzie? – zadał retoryczne pytanie Wojciech Pysiak, za które otrzymał gromkie brawa.

    AgroFood Forum zorganizowane zostało przez Agro Biznes Klub i wspierane przez licznych partnerów, takich jak: Agrosimex, Polski Ziemniak, Polska Grupa Ochrony Przeciwpożarowej, Sokołów. Patronat medialny nad wydarzeniam objęły Wieści Rolnicze.

    Czytaj też:
    Hodowla świń w Polsce wymiera. Tracą na tym również producenci zbóż

     

    • Tagi:
    • AgroFood Forum 2025
    • ceny zbóż
    • świnie
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?

    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Dobrostan loch w praktyce

    14 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?

    12 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów

    5 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Ceny rolnicze

    Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]

    22 października 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Przepisy
    Zostało mało czasu! ARiMR przypomina: to oświadczenie rolnicy muszą złożyć do końca miesiąca
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Dobrostan loch w praktyce
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności