Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?

Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?

Trzoda chlewna - Trzoda chlewna 16 listopada 2025 08:05 Paulina Janusz Twardowska Aktualizacja: 16 listopada 2025 09:54
Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
Źródło: D.Jańczak
Jak opiekować się maciorami? Jakie błędy popełniają hodowcy w zajmowaniu się lochami? Jak ważne jest kamienie i pojenie loch tuż po oprosieniu? Tego wszystkiego można było się dowiedzieć na Konferencja odbyła się pod hasłem "Praktycy Praktykom. Profesjonaliści Profesjonalistom".
Spis treści:

    Konferencja odbyła się w ramach I Kongresu Produkcji Świń organizowanego przez firmę K2 Agro.
     

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też:
    Dobrostan loch w praktyce

    Wysoka wydajność stada na każdej fermie – nie tylko z podwyższonym dobrostanem – to przede wszystkim efekt opieki nad zwierzętami, co podkreślała podczas spotkania Karina Mikkelsen, duńska zootechniczka i niezależna doradczyni największych ferm świń na całym świecie. Wskazała ona newralgiczne punkty w opiece nad lochami, w których najczęściej popełniane są błędy.

    Pojenie i karmienie loch po oprosieniu   

    Jednym z nich jest karmienie i pojenie loch tuż po oprosieniu.

    – Pierwsze dwa dni po porodzie karmimy lochę zgodnie z jej apetytem. Według obiegowej opinii „więcej jedzenia to więcej mleka”, ale prosięta muszą być w stanie to mleko wypić. Jeśli locha dostanie zbyt dużo paszy, przestanie pić wodę i przestanie produkować mleko. Ograniczona dawka jest bezpieczniejsza, bo locha w dobrej kondycji ma wystarczająco dużo tłuszczu, by laktacja przebiegała bez zakłóceń – wyjaśniła.

    Niesamowicie ważne jest natomiast pojenie, ponieważ locha powinna pić wodę 3–4 razy dziennie. Podczas laktacji wypija 4–6 litrów w jednym podejściu, zatem, by zaspokoić pragnienie zwierzęcia, konieczne jest zachowanie wysokiego przepływu wody w linii wodnej w sektorze porodowym, nawet na poziomie 12 l/minutę.
    Mikkelsen zwracała również uwagę na opiekę okołoporodową nad lochą i podkreślała zasadność stosowania leków przeciwbólowych w tym okresie.

    – W Danii jest  duży nacisk na ograniczenie stosowania antybiotyków. Dlatego odkryliśmy, że środki przeciwbólowe pomagają zmniejszyć potrzebę użycia tych substancji. Jeśli locha nie cierpi, jest silna, je prawidłowo i dostaje odpowiednią ilość paszy, jej organizm działa lepiej.

    Kiedy podawać środki przeciwbólowe? 

    Specjalistka zaleca podanie środków przeciwbólowych po około 5–6 godzinach od zakończenia porodu. Zaczynają one działać po ok. 20 minutach i pozwalają obniżyć temperaturę ciała o 0,5–1°C, co pomaga lochom odzyskać apetyt i spokój. Maciory po podaniu takich leków lepiej eksponują listwę mleczną, dzięki czemu prosięta mają ułatwiony dostęp do pokarmu.

    Wzrost temperatury – działaj!

    Podwyższona temperatura ciała lochy to pierwszy sygnał alarmowy. Normalnie wynosi ona 38,5°C, po zakończeniu porodu około 39,0°C. Nie należy mierzyć temperatury w ciągu pierwszych 8–12 godzin po oprosieniu, bo wtedy locha ma jeszcze naturalny wzrost ciepłoty ciała. Pomiar należy wykonać dopiero, gdy zajmujemy się nowo narodzonymi prosiętami.

    – Jeśli temperatura przekracza 39,5°C, oczy są zaczerwienione, a locha nie je, to znak, że trzeba podać lek. Zdarza się też, że locha ma 39,5°C, a mimo to pobiera paszę – wtedy prawdopodobnie zachoruje później w ciągu dnia. Taką maciorę również warto potraktować jako przypadek wymagający leczenia – wyjaśnia zootechniczka, podkreślając jednak, że każdorazowe podanie medykamentów należy skonsultować z lekarzem weterynarii.

    To właśnie płynna współpraca na linii hodowca – weterynarz daje efekty w postaci jasnych procedur działania w porodówce oraz pozostałych sektorach chlewni. Jak podkreślał dr Marian Porowski – dziś praca lekarza weterynarii nie polega na punktowym leczeniu zwierząt, lecz na utrzymaniu stada w zdrowiu i na jak najwyższym poziomie produkcyjnym. 

    • Tagi:
    • produkcja świń
    • świnie
    Paulina Janusz Twardowska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Dobrostan loch w praktyce

    14 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]

    22 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?

    21 października 2025
    Ceny rolnicze

    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?

    16 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu

    9 października 2025
    Trzoda chlewna

    Duży spadek cen tucznika. Co się dzieje?

    7 października 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    100 tys. zł z hektara? Czy ta uprawa przyjmie się w Polsce? [VIDEO]
    16 listopada 2025
    Przepisy
    Kupuję ziemię. Czy umowę przedwstępną powinienem potwierdzić u notariusza?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Dobrostan loch w praktyce
    14 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]
    6 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Rachunek za ASF przeraża. Po 11 latach ta kwota zwala z nóg [VIDEO]
    30 października 2025
    Trzoda chlewna
    Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem
    27 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności