Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
      Materiał Promocyjny Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
      „Nie zarobimy na tym ani grosza”. Rolnicy na granicy wytrzymałości
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
      Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
      Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?

Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?

Trzoda chlewna - Trzoda chlewna 16 listopada 2025 08:05 Paulina Janusz Twardowska Aktualizacja: 16 listopada 2025 09:54
Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
Źródło: D.Jańczak
Jak opiekować się maciorami? Jakie błędy popełniają hodowcy w zajmowaniu się lochami? Jak ważne jest kamienie i pojenie loch tuż po oprosieniu? Tego wszystkiego można było się dowiedzieć na Konferencja odbyła się pod hasłem "Praktycy Praktykom. Profesjonaliści Profesjonalistom".
Spis treści:

    Konferencja odbyła się w ramach I Kongresu Produkcji Świń organizowanego przez firmę K2 Agro.
     

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też:
    Dobrostan loch w praktyce

    Wysoka wydajność stada na każdej fermie – nie tylko z podwyższonym dobrostanem – to przede wszystkim efekt opieki nad zwierzętami, co podkreślała podczas spotkania Karina Mikkelsen, duńska zootechniczka i niezależna doradczyni największych ferm świń na całym świecie. Wskazała ona newralgiczne punkty w opiece nad lochami, w których najczęściej popełniane są błędy.

    Pojenie i karmienie loch po oprosieniu   

    Jednym z nich jest karmienie i pojenie loch tuż po oprosieniu.

    – Pierwsze dwa dni po porodzie karmimy lochę zgodnie z jej apetytem. Według obiegowej opinii „więcej jedzenia to więcej mleka”, ale prosięta muszą być w stanie to mleko wypić. Jeśli locha dostanie zbyt dużo paszy, przestanie pić wodę i przestanie produkować mleko. Ograniczona dawka jest bezpieczniejsza, bo locha w dobrej kondycji ma wystarczająco dużo tłuszczu, by laktacja przebiegała bez zakłóceń – wyjaśniła.

    Niesamowicie ważne jest natomiast pojenie, ponieważ locha powinna pić wodę 3–4 razy dziennie. Podczas laktacji wypija 4–6 litrów w jednym podejściu, zatem, by zaspokoić pragnienie zwierzęcia, konieczne jest zachowanie wysokiego przepływu wody w linii wodnej w sektorze porodowym, nawet na poziomie 12 l/minutę.
    Mikkelsen zwracała również uwagę na opiekę okołoporodową nad lochą i podkreślała zasadność stosowania leków przeciwbólowych w tym okresie.

    – W Danii jest  duży nacisk na ograniczenie stosowania antybiotyków. Dlatego odkryliśmy, że środki przeciwbólowe pomagają zmniejszyć potrzebę użycia tych substancji. Jeśli locha nie cierpi, jest silna, je prawidłowo i dostaje odpowiednią ilość paszy, jej organizm działa lepiej.

    Kiedy podawać środki przeciwbólowe? 

    Specjalistka zaleca podanie środków przeciwbólowych po około 5–6 godzinach od zakończenia porodu. Zaczynają one działać po ok. 20 minutach i pozwalają obniżyć temperaturę ciała o 0,5–1°C, co pomaga lochom odzyskać apetyt i spokój. Maciory po podaniu takich leków lepiej eksponują listwę mleczną, dzięki czemu prosięta mają ułatwiony dostęp do pokarmu.

    Wzrost temperatury – działaj!

    Podwyższona temperatura ciała lochy to pierwszy sygnał alarmowy. Normalnie wynosi ona 38,5°C, po zakończeniu porodu około 39,0°C. Nie należy mierzyć temperatury w ciągu pierwszych 8–12 godzin po oprosieniu, bo wtedy locha ma jeszcze naturalny wzrost ciepłoty ciała. Pomiar należy wykonać dopiero, gdy zajmujemy się nowo narodzonymi prosiętami.

    – Jeśli temperatura przekracza 39,5°C, oczy są zaczerwienione, a locha nie je, to znak, że trzeba podać lek. Zdarza się też, że locha ma 39,5°C, a mimo to pobiera paszę – wtedy prawdopodobnie zachoruje później w ciągu dnia. Taką maciorę również warto potraktować jako przypadek wymagający leczenia – wyjaśnia zootechniczka, podkreślając jednak, że każdorazowe podanie medykamentów należy skonsultować z lekarzem weterynarii.

    To właśnie płynna współpraca na linii hodowca – weterynarz daje efekty w postaci jasnych procedur działania w porodówce oraz pozostałych sektorach chlewni. Jak podkreślał dr Marian Porowski – dziś praca lekarza weterynarii nie polega na punktowym leczeniu zwierząt, lecz na utrzymaniu stada w zdrowiu i na jak najwyższym poziomie produkcyjnym. 

    • Tagi:
    • produkcja świń
    • świnie
    Paulina Janusz Twardowska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach

    5 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?

    2 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej

    28 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Kanibalizm u świń. Dlaczego świnie się podgryzają?

    26 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Dobrostan loch w praktyce

    14 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]

    22 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
    6 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
    6 grudnia 2025
    Newsy
    Rolniku, jeździsz traktorem po drodze publicznej? Niebawem czekają cię zmiany
    6 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Szokujące informacje w sprawie podrzuconego dzika z ASF. "Miał linkę u nogi". Czy to sabotaż?
    4 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Sabotaż w zagłębiu wieprzowiny? Minister reaguje w sprawie podrzuconego dzika z ASF
    4 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
    28 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności