Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
      To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
      Chcesz mieć kwiaty wcześniej niż inni? Jeden styczniowy trik zmieni twój ogród
      Masz dość kapryśnych storczyków? Ta roślina to nowa królowa parapetów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Dobrostan loch w praktyce

Dobrostan loch w praktyce

Trzoda chlewna - Trzoda chlewna 14 listopada 2025 13:43 Paulina Janusz Twardowska Aktualizacja: 14 listopada 2025 13:52
Dobrostan loch w praktyce
Źródło: fotolia.com
Dobrostan zaczyna się w porodówce. Przemyślane rozwiązania i codzienna opieka nad zwierzętami decydują o zdrowiu loch i prosiąt.
Spis treści:

    Dobrostan zwierząt to dziś nie tylko modne hasło, ale realny kierunek rozwoju produkcji świń. Odpowiednio zaprojektowane kojce, systemy ogrzewania, wyposażenie oraz świadoma praca ludzi pozwalają poprawić komfort loch i prosiąt, a jednocześnie osiągać bardzo dobre wyniki produkcyjne. O tym, jak poprawić dobrostan w chlewni mówili profesjonaliści i praktycy podczas I Kongresu Produkcji Świń organizowanego przez firmę K2 Agro.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Więcej przestrzeni, mniej stresu

    Obecnie za najbardziej komfortowe i zbliżone do naturalnych uznawane są bezjarzmowe kojce porodowe, w których locha pozbawiona jest możliwości swobodnego ruchu jedynie w krótkim okresie okołoporodowym. Jedną z firm, która od kilku lat promuje ten sposób utrzymania stada podstawowego, jest Goodvalley. O doświadczeniach wynikających z tego systemu produkcji mówił Szymon Sygit, kierownik fermy Bara.

    – Podstawową różnicą, jeśli chodzi o ten system utrzymania w stosunku do konwencjonalnego, jest powierzchnia kojca porodowego. W konwencjonalnej fermie jest to 3,5 m² na lochę, w naszej kojec ma 5,5 m². Oznacza to, że w sektorze porodowym o powierzchni 462 m² moglibyśmy zmieścić 132 kojce, tymczasem na naszej fermie jest ich 84. W skali całej fermy mamy o 747 kojców mniej, niż zmieściłoby się w systemie konwencjonalnym.


    Przez wiele lat pracy w  chlewni Szymon Sygit testował różne rozwiązania technologiczne, a jego doświadczenia mogą być wskazówką dla innych hodowców planujących modernizację lub budowę chlewni dla loch, nie tylko w standardzie podwyższonego dobrostanu.

    – Jeśli chodzi o podłogi w porodówkach, najgorszym rozwiązaniem okazał się beton, ponieważ szybko przejmuje temperaturę od maciory i silnie się nagrzewa. W rezultacie prosięta opuszczają gniazdo i kładą się na ciepłej powierzchni pod matką, co często kończy się przygnieceniami. Z tego typu podłogi zrezygnowaliśmy bardzo szybko. Najlepszym rozwiązaniem okazały się ruszta żeliwne w strefie maciory, natomiast w pozostałych częściach – ruszta plastikowe – mówił o swoich obserwacjach Sygit.

    Ochrona prosiąt 

    W porodówkach, w których lochy są pozbawione możliwości swobodnego ruchu tylko w krótkim okresie okołoporodowym, istotna jest jakość elementów konstrukcyjnych jarzma, które są wielokrotnie otwierane i zamykane, a ich wymiar dopasowywany jest każdorazowo do wielkości maciory.

    – Jeśli konstrukcja wymaga dużej siły lub precyzji przy rozpinaniu czy zapinaniu, lub gdy locha łatwo sama ją otwiera, szybko będziemy zmuszeni do wymiany takiego jarzma, bo przestanie spełniać swoje zadanie – podkreślał Sygit.


    W takim systemie utrzymania konieczny jest montaż odbojników na przegrodach kojców, które umożliwiają prosiętom szybkie schronienie się, gdy maciora się kładzie. Ułatwieniem dla obsługi jest sytuacja, gdy gniazdo dla prosiąt znajduje się po stronie korytarza inspekcyjnego i wyposażone jest w zasuwę oddzielającą młode od matki. Sygit podzielił się też doświadczeniami związanymi z ogrzewaniem prosiąt.

    – Przy maciorach utrzymywanych luzem promienniki się nie sprawdzają – lochy przesuwają lampy, ciągną je za sobą, co prowadzi do uszkodzeń. Dlatego zrezygnowaliśmy z promienników i przeszliśmy na maty grzewcze. Maty gwarantują równomierne ogrzewanie wszystkich stanowisk. Cztery czujniki temperatury przesyłają dane do komputera, który steruje krzywą temperatury – osobno dla zimy i dla lata – opisywał kierownik fermy.

    Dzięki takim rozwiązaniom, szczególnie zimą, łatwo utrzymać 30–37°C w gnieździe prosiąt, jednocześnie zachowując komfortową temperaturę dla macior, która wynosi ok. 18°C. Lochy wówczas chętnie pobierają paszę, a prosięta chowają się w budkach, co zapobiega przygnieceniom.

    – Latem sytuacja jest trudniejsza – przy temperaturze powyżej 30°C prosięta niechętnie wchodzą do budek, mimo wyłączonego ogrzewania. Używamy więc urządzeń chłodzących, ale ich skuteczność jest ograniczona – mówił o trudnościach Sygit.

    Przyzwyczajanie zwierząt do człowieka

    Dobrostanowe fermy sprzyjają zwierzętom, niekoniecznie jednak chronią ludzi przed agresją zwierząt. Dlatego w budynkach będących pod opieką Sygita wprowadzono zasadę oswajania loch.

    – Raz w tygodniu wchodzimy do zwierząt, które są po raz pierwszy w porodówce. Pokazujemy im, że człowiek nie zawsze oznacza zastrzyk czy przegon – chcemy, by oswoiły się z naszą obecnością.


    Dzięki tej praktyce lochy są spokojniejsze, lepiej opiekują się prosiętami, a obsługa nie jest narażona na ataki matek, choć w 100% agresji wyeliminować się nie da. Na fermach dobrostanowych zachowania agresywne u loch są jednym z podstawowych czynników eliminujących zwierzę ze stada. Sygit przyznaje, że nauka obsługi zwierząt w nowych warunkach wymaga czasu i doświadczenia, a dojście do topowych wyników produkcyjnych zajęło 10 lat. Obecnie są one nawet wyższe niż wydajności osiąganych w konwencjonalnych fermach należących do Goodvalley. Liczba prosiąt odsadzonych od lochy w roku to 37,6 przy 18,69 prosiętach żywo urodzonych w miocie i średniej masie odsadzeniowej na poziomie 6,24 kg. Zdaniem praktyka, sukces ten to wynik dobroczynnego ruchu macior i ich lepsza kondycja, które zwiększają pobór paszy, a tym samym zapewniają lepsze ukrwienie wymienia i jego wyższą funkcjonalność.

    Czytaj też:
    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
    • Tagi:
    • produkcja świń
    • świnie
    Paulina Janusz Twardowska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    ARiMR przypomina o kluczowym obowiązku. Zegar tyka, rolnicy mają coraz mniej czasu!

    27 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?

    25 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Masz świnie w tym powiecie? Bruksela zgodziła się na poluzowanie obostrzeń

    19 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity

    18 grudnia 2025
    Newsy

    Zwierzęta z głodu zjadały własne odchody. Wkroczyła policja i weterynaria

    17 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń

    11 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnicy muszą zrobić ten spis w gospodarstwie jeszcze w tym miesiącu. Jest obowiązkowy

    9 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Trwa czerwony alarm w sprawie dzika z ASF. Unia wprowadzi strefy? Ok. 400 tys. świń zagrożone

    8 grudnia 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Masz tę uprawę? Zasiejesz mniej, a dopłaty pozostaną. ARiMR zaakceptuje nowe normy od roku 2026
    27 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    ARiMR przypomina o kluczowym obowiązku. Zegar tyka, rolnicy mają coraz mniej czasu!
    27 grudnia 2025
    KRUS
    Na emeryturze KRUS upomni się o swoje, ale nie zabierze wszystkiego. Oto zasady
    27 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    ARiMR przypomina o kluczowym obowiązku. Zegar tyka, rolnicy mają coraz mniej czasu!
    27 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
    25 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    MRiRW podaje ważne dane o imporcie wieprzowiny i zabiega o pomoc dla producentów
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności