ASF. Kolejne ogniska. Kolejne stada do likwidacji [LIPIEC 2024]
GIW wydał na swojej stronie internetowej wczoraj - 15 lipca - komunikat w sprawie wystąpienia 18. ogniska ASF. Gdy zajrzymy jednak na mapę ASF, prowadzą przez Inspektor, okazuje się, że tych ognisk w tym roku mamy już 21.
Jeśli chodzi o 18. ognisko, zarejestrowano je - na podstawie specjalistycznych badań w państwowym laboratorium w Puławach - w ubiegłym tygodniu, dokładnie 11 lipca. Choroba wystąpiła w gospodarstwie, utrzymującym 600 sztuk świń. Znajduje się ono w miejscowości Fitowo w gminie Biskupiec (powiat nowomiejski, woj. warmińsko-mazurskie).
Gdzie mamy kolejne ogniska ASF?
- 19. ognisko stwierdzono w gminie Kiszkowo (pow. gnieźnieński, woj. wielkopolskie),
- 20. ognisko zarejestrownano w gminie Ujście (pow. pilski, woj. wielkopolskie),
- 21. ognisko odnotowano w gminie Uchanie ( pow. hrubieszowski, woj. lubelskie).
Inspekcja w gospodarstwach, w których wystąpił ASF, wdraża środki związane z likwidacją choroby. Zwierzęta zostaną zabite i zutylizowane. Tereni chlewni natomiast oczyszczony i zdezynfekowany. Z kolei w promieniu 10 km wokół ognisk wyznaczano obszary objęte ograniczeniami,są to tereny tzw. zapowietrzone i zagrożone.
BIOASEKURACJA - WAŻNE ZASADY, KTÓRYCH NALEŻY PRZESTRZEGAĆ, ABY ASF NIE WDARŁ SIĘ DO GOSPODARSTWA:
-
Rejestruj każde zdarzenia w stadzie świń w ciągu 7 dni w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Zabezpiecz budynek, w którym utrzymujesz świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych
-
Utrzymuj świnie w odrębnych pomieszczeniach nie mających bezpośredniego przejścia do pomieszczeń, gdzie utrzymywane są pozostałe gatunki zwierząt kopytnych
-
Odkażaj ręce i obuwie przed każdym wejściem do chlewni
-
Do pracy z trzodą używaj oddzielnego stroju, który pozostawiasz w chlewni
-
Zadbaj, aby osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń używały odzieży ochronnej i stosowały niezbędne środki higieny oraz upewnij się, czy nie wykonywały tych czynności w innym gospodarstwie
-
Nie wpuszczaj na teren chlewni osób postronnych
-
Odkażaj na bieżąco narzędzia i sprzęt wykorzystywany do obsługi świń
-
Nie karm świń odpadami kuchennymi, a pasze zabezpieczaj przed dostępem zwierząt wolno żyjących
-
Przed wejściem do budynków inwentarskich wyłóż maty dezynfekcyjne i na bieżąco uzupełniaj środkiem dezynfekującym
-
Prowadź rejestr środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz listę osób, które wchodzą do pomieszczeń, gdzie utrzymujesz świnie
-
Obserwuj swoje stado, a w razie niepokojących objawów niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem weterynarii
-
Na teren swojego gospodarstwa nie wprowadzaj zwłok, tusz, części tusz dzików oraz produktów pochodzących z dzików oraz materiałów, które mogły zostać skażone wirusem
-
Nie obsługuj świń, jeśli w ciągu ostatnich 72 godzin brałeś udział w polowaniu
Czytaj także: