Trzoda chlewna. Eksport unijny rośnie, co z ceną żywca?
Skoro statystyki mówią, że eksport wieprzowiny w Unii Europejskiej rośnie to dlaczego cena świń jest tak niska?
Jak podał Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej w październiku eksport wieprzowiny z UE do krajów trzecich zwiększył się o 10,4% w ujęciu rocznym. Wśród krajów, które zdecydowały się kupić z Europy więcej, były chociażby Chiny, które w samym październiku zwiększyły swoje zamówienia do 126 tys. ton (+4% r/r). Korea Południowa wolumen importu zwiększyła natomiast o 90% do 40 tys. ton. Takie dane podała ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands) zrzeszające niemieckich producentów świń. W okresie styczeń - październik eksport unijny wzrósł o 1,8% r/r.
Czytaj także: Dramat na rynku świń: „To była męska rozmowa z ministrem”
Wydaje się, że skoro sprzedaż rośnie, to i powinna do góry pójść cena trzody chlewnej. A tak nie jest. Dlaczego?
- Większy eksport przyczynił się jedynie do stabilizacji ceny żywca na rynkach Wspólnoty. Handlowcy narzekają na niskie ceny wieprzowiny na rynkach światowych, dlatego też wartościowo eksport wieprzowiny za pierwsze 10 miesięcy br. wyniósł jedynie 6,02 mln euro (-6,9% r/r) - stwierdza Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.