Łyżka do zboża. Jakie powinna mieć cechy?
- Dobra łyżka do zboża musi być lekka, ale przy tym maksymalnie sztywna. To są kluczowe cechy - mówi Wojciech Mańkiewicz z Manitou Polska.
Łyżka do zboża. Jakie powinna mieć cechy? Łagodność kształtów
Poza wyżej wymienionymi cechami, dobra łyżka objętościowa musi tech cechować się łagodnością kształtów.
- Tam nie może być elementów, gdzie ziarno może się zatrzymywać przy wysypywaniu. Łyżka musi być tak skonstruowana pod daną maszynę, żeby miała szybką możliwość wysypu, a przy nabieraniu "na siebie" przednia i tylna krawędź muszą być idealnie w jednej płaszczyźnie - tłumaczy Mańkiewicz.
- Ona nie może się "przebrać ani nie dobrać" - dodaje.
Łyżka do zboża. Jakie powinna mieć cechy? Wymienny lemiesz
Według przestawiciela firmy Manitou Polska kolejną cechą pożądaną w przypadku łyżki do ziarna jest wymienny lemiesz. - Kiedy ładujemy zboże w halach z nową betonową podłogą stalowy lemiesz warto odkręcić i przykręcić lemiesz z tworzywa sztucznego, który jeżdżąc po posadzce nie będzie jej niszczył - wyjaśnia ekspert.
- My fabrycznie zawsze wstawiamy lemiesz stalowy i to się generalnie sprawdza, ale jeżeli ktoś ma nową halę, a pracuje na niej dużo, to zawsze zachęcam, żeby przemyślał temat lemiesza z tworzywa - uzupełnia Mańkiewicz.
Łyżka do zboża. Jakie powinna mieć cechy? Wskaźnik poziomu dna
Poza wymienionymi cechami, według Wojciecha Mańkiewicza, obowiązkowym wyposażeniem łyżki objętościowej jest wskaźnik poziomu dna. - Chodzi o to, żeby operator wiedział, kiedy łyżka jest wypoziomowana. Taki wskaźnik jest bardzo potrzebny, bo łyżki do ziarna są duże, mają wysokie ściany i operator nie zawsze widzi przód łyżki. Wtedy może polegać na wskaźniku - zaznacza przedstawiciel firmy Manitou Polska.