Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Nie wszyscy znają jej przeznaczenie
W kuchenkach wolnostojących pod piekarnikiem znajduje się szuflada. Niewiele osób jednak wie, do czego służy. Dlatego też najczęściej używa się jej jako kolejnego miejsca do przechowywania, które szczególnie w niewielkich kuchniach jest na wagę złota.
W związku z tym mogą do niej trafić rzeczy, z których korzysta się nieczęsto i nie wiadomo do końca, co z nimi zrobić – instrukcje do sprzętów, śrubki, nieużywane kuchenne akcesoria itd. Bardzo często znajdują się w niej garnki, patelnie, blaszki do pieczenia, tortownice, ale też zapasy żywności czy książki kucharskie. Warto mieć świadomość, że trzymanie w szufladzie pod piekarnikiem nieodpowiednich rzeczy może być niebezpieczne. Dlaczego?
Szuflada pod piekarnikiem – do czego służy?
Jeżeli już sięgamy po instrukcję obsługi piekarnika, zazwyczaj najważniejsze jest zapoznanie się z dostępnymi trybami i funkcjami dotyczącymi obróbki żywności. Uwagę może też zwrócić sposób czyszczenia. Niewiele osób sprawdza, do czego służy szuflada znajdująca się tuż pod piekarnikiem, bo wydawać się może, że to oczywiste – do przechowywania. To jednak nie do końca prawda.
Szuflada znajduje się tuż pod piekarnikiem i w czasie jego działania dociera do niej podwyższona temperatura. Tym samym miejsce zaprojektowano po to, by podgrzewać w nim jedzenie lub naczynia.
Czytaj też: Od 2025 roku zmiany w uldze termomodernizacyjnej. Czego już nie odliczysz?
Dzięki umieszczeniu żywności w szufladzie, dłużej pozostaje ona ciepła i się nie wysusza. To doskonałe rozwiązanie, jeśli na przykład czekamy na kogoś z posiłkiem. Takie zastosowanie jest też przydatne, gdy jedna część dania została już wyciągnięta z piekarnika, a druga dopiero się piecze – aby pierwsza nie zrobiła się zimna, warto włożyć ją do szuflady.
Ponadto można tam również włożyć naczynia, aby je podgrzać – ciepły talerz sprawi, że danie dłużej pozostanie ciepłe. To również bezpieczny sposób, ponieważ naczynia nie są narażone na bezpośrednie działanie wysokiej temperatury, więc nie popękają i się nie zniszczą.
Oczywiście poza korzystaniem z szuflady pod piekarnikiem w taki sposób, można używać jej dowolnie, warto jednak pamiętać, czego lepiej do niej nie wkładać.
Czytaj też: Ceny węgla, drewna i pelletu w tym sezonie. Czym najtaniej ogrzać dom?
Czego nie trzymać w szufladzie pod piekarnikiem?
Szuflada pod piekarnikiem to, jak wspominaliśmy, jedno z ulubionych miejsc do przechowywania blaszek czy garnków. Zazwyczaj, mimo zwiększonej temperatury podczas korzystania z piekarnika, nie jest to złe rozwiązanie i dobrze się sprawdza. Nie wszystko jednak tak dobrze zniesie warunki panujące w szufladzie.
Zdecydowanie warto dla bezpieczeństwa unikać przechowywania w niej materiałów, które mogą być łatwopalne – rzeczy drewnianych, instrukcji obsługi czy książek kucharskich. Ponadto wysoka temperatura może negatywnie działać na umieszczaną tam żywność czy przyprawy. Zdecydowanie nie powinno się również urządzać w tym miejscu szafki na leki. Najlepiej postawić na takie akcesoria czy urządzenia, których nie uszkodzą wyższe temperatury i nie zmienią ich właściwości.