Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
      ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Szkodniki w magazynach - omacnica spichrzanka i psotniki

Szkodniki w magazynach - omacnica spichrzanka i psotniki

Uprawy - Przechowalnictwo 24 maja 2014 07:02 Marianna Kula Aktualizacja: 23 października 2015 13:49
Szkodniki w magazynach - omacnica spichrzanka i psotniki
Źródło: Ksenia Pięta
Uważaj na omacnicę spichrzankę i psotniki (gryzki). Czynią one bowiem szkody w magazynach i nie tylko. Jak zapobiegać ich występowaniu?
Spis treści:

    Uważaj na omacnicę spichrzankę i psotniki (gryzki). Czynią one bowiem szkody w magazynach i nie tylko. Jak zapobiegać ich występowaniu?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gryzki, zwane też psotnikami, to niewielkie owady (0,7-6 mm). Żyją one we wszystkich środowiskach lądowych. Bytują zwłaszcza na drzewach i krzewach w dość dużych grupach na spodniej stronie liści bądź w korze. Grzyby, glony i różne resztki organiczne stanowią dla nich pożywienie. Część tych szkodników przystosowała się także do życia w magazynach środków spożywczych, czyniąc tam szkody. Podobnie rzecz ma się z omacnicą spichrzanką (potocznie zwaną molem spożywczym) - motylem o wydłużonym ciele i skrzydłach w kształcie trójkąta. - Posiada on ssący aparat gębowy z charakterystyczną, długą rurkowatą ssawką, która służy do pobierania pokarmu płynnego. W magazynach dorosłe osobniki nie pobierają pokarmu i są aktywne tylko w nocy. W ciągu dnia przesiadują bez ruchu na ścianach i opakowaniach - tłumaczy Wojciech Sędzielowski z firmy PROF-PEST DDD.

    Występowanie gryzków świadczy o złym stanie sanitarnym pomieszczeń - zagrzybionych i nieogrzewanych. Owady te pojawią się również w wilgotnych, starych księgozbiorach bibliotecznych. - Stąd też ich anglojęzyczna nazwa book louse - wesz książkowa. Środowisko wilgotnych i zimnych pomieszczeń, gdzie najczęściej bytują, idealnie sprzyja im do znajdowania pożywienia, gdyż za pokarm służą im grzyby pleśniowe - wyjaśnia specjalista.

    Samice omacnicy z kolei składają jaja pojedynczo lub w niewielkich złożach. Jest to zauważalne bezpośrednio na produktach lub opakowaniach. O tym, że w danym pomieszczeniu obecne są te szkodniki, świadczy także zanieczyszczenie odchodami, przędzą i martwymi owadami. Podobnie jak u psotnika, występowaniu omacnicy sprzyja wilgotność pomieszczeń i panująca temperatura.

    Gryzki licznie występują w: zbożach, kaszach, nasionach rzepaku oraz sorgo. Są też obecne w mące, ryżu i innych tego typu produktach. - Rozwijają się w: uszkodzonych ziarnach pszenicy, kaszach, nasionach chwastów i w pyle. Dodatkowo pożywieniem psotnika mogą być: jaja omacnicy spichrzanki i niektórych chrząszczy z rodziny kołatkowatych - opowiada ekspert. Wspomina przy tym o omacnicy. - Szkodliwym jej stadium są gąsienice. Żerują one podobnie do gryzków - w rozdrobnionych produktach pochodzenia zbożowego: mące, kaszach, paszach, a także w: orzechach, grzybach, kakao, batonikach, itp. Szkody przez nie poczynione są bardzo dotkliwe. Ziarna zbóż i innych roślin, w których żerowały gąsienice omacnic, nie nadają się bowiem do wysiewu - mówi Wojciech Sędzielowski. Na tym nie kończy. - Z kolei produkty spożywcze zanieczyszczone odchodami i przędzą omacnic mają zmieniony smak i zapach. Nie nadają się do spożycia. Poza tym lepka nić, jaką przez cały czas wytwarzają gąsienice, skleja ziarno lub cząstki pokarmu - tłumaczy specjalista. Omacnice stwarzają również inny problem. - Duże ilości ich oprzędów mogą prowadzić do zatkania rur spadowych w młynach czy wytwórniach pasz. Uszkadzane się także opakowania - twierdzi ekspert.

    Co robić, by owady nie miały pola do popisu?

    - Przy 60-procentowej lub wyższej wilgotności psotnik absorbuje wodę z powietrza, co umożliwia mu przetrwanie bez pokarmu dłuższy czas. Z tego też względu najprostszym sposobem zwalczania gryzków jest przesuszenie opanowanego produktu lub pomieszczenia i zlikwidowanie pleśni, którą się odżywia - radzi Wojciech Sędzielowski. Żeby zapobiec infestacji obiektu przez te szkodniki, należy zatem zadbać o czystość pomieszczeń i nie dopuścić do ich zawilgocenia. - Podobnie jest w przypadku omacnicy spichrzanki, która - niestety - coraz liczniej występuje w Polsce i bardzo szybko rozprzestrzenia się na produktach spożywczych - twierdzi specjalista. W związku z tym powinno się przestrzegać wysokich standardów higieny (zgodnie z systemem HACCP) na każdym etapie produkcji żywności. Umożliwia to maksymalne ograniczenie zagrożenia - przedostawania się szkodników do artykułów spożywczych. Wojciech Sędzielowski radzi zatem, by przestrzegać wszelkich zasad związanych z przechowywaniem żywności. - Uszkodzone ziarna roślin i zanieczyszczone produkty spożywcze przez owady powodują bowiem bardzo duże straty dla rolników i wytwórców. Poza tym spożywanie żywności zanieczyszczonej przez te szkodniki może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Owady te - między innymi - tworzą silne alergeny, które mają negatywny wpływ na osoby wrażliwe. Ponadto fragmenty ich ciał, wydzielin i wydalin mogą przyczyniać się do astmy oskrzelowej - wylicza specjalista.

    Gdy dojdzie jednak do rozprzestrzenienia się szkodników magazynowych, można skorzystać z usług profesjonalnych ekip ddd lub samemu wykonać zabieg oprysku pomieszczeń. Trzeba jednak wiedzieć o tym, że walka z tego typu owadami nie należy do łatwych.

    Na polskim rynku jest dostępna szeroka gama produktów zwalczających m.in. szkodniki magazynowe. - Przykładem może być produkt Permas 250Combi EC na bazie permetryny lub preparat Ethos mający w składzie etofenproks. Oba produkty (koncentraty - przyp.red.) służą do oprysku zainfekowanych pomieszczeń i skutecznie rozprawiają się ze szkodnikami. Bardzo skutecznym, działającym kontaktowo preparatem, jest nowość na rynku polskim - Zerox One Shot - na bazie złocienia, naturalnego środka owadobójczego hodowanego w Kenii. Produkt jest bardzo wygodny w zastosowaniu, gotowy do użycia w samoopróżnialnym opakowaniu - informuje Wojciech Sędzielowski.

    • Tagi:
    • omacnica spichrzanka
    • psotniki
    • zapobieganie
    • magazyn
    Marianna Kula
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    BRD - najdroższa choroba bydła

    5 lutego 2021
    Artykuł partnera Choroby i szkodniki

    Kiła kapusty - jak skutecznie zapobiegać jej występowaniu?

    29 lipca 2020
    Drób

    Jak zapobiegać ptasiej grypie? Najważniejsze zasady

    14 stycznia 2020
    Agroshow

    AgroShow. Silosy płaskodenne z blachy falistej od firmy BIN

    16 września 2019
    Trzoda chlewna

    Zespół wyniszczający świnie (PMWS) - jak chronić stado?

    1 sierpnia 2018
    Trzoda chlewna

    5 zasad chowu świń w upalne dni

    31 lipca 2018
    Budownictwo

    Samonośne łukowe hale stalowe firmy HUPRO [VIDEO]

    21 marca 2018
    Przechowalnictwo

    Kiedy nawozy są najtańsze?

    17 stycznia 2018
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
    17 października 2025
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
    17 października 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Dlaczego liście rzepaku żółkną?
    17 października 2025
    Uprawy
    Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
    16 października 2025
    Uprawy
    To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
    16 października 2025
    Uprawy
    Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
    16 października 2025
    Uprawy
    Poznaliśmy datę ważnego spotkania poświęconego ochronie roślin
    16 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności