Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Tu, gdzie zazwyczaj idzie jak z "Płatka" [3]

Sylwetki

Zalarscy i ich Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Płatek"

  • 1/4
  • następne zdjęcie
Źródło: Barbara Barwacz-Mikuła

Nowa Wieś Szlachecka w gminie Czernichów, w województwie małopolskim. Stąd pochodzi przysmak znany już nie tylko na polskich stołach - kiełbasa lisiecka. Jej producentów jest niewielu, zrzeszeni są w konsorcjum, a należy do nich także małżeństwo Janusza i Marzeny Zalarskich. Razem prowadzą gospodarstwo rolne i Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Płatek”.

To zakład rodzinny z bogatymi tradycjami, ale oparty nie tylko na przetwórstwie, lecz także własnym gospodarstwie rolnym, z uprawą zbóż i chowem świń. Produkcja jest już na tyle duża, że surowiec skupuje też od okolicznych rolników.

- W ten sposób budujemy markę dobrej, małopolskiej żywności, powstałej na bazie lokalnych produktów – mówi Janusz Zalarski. 

Stąd wychodzi aż sześć zarejestrowanych produktów tradycyjnych, w tym kiełbasa lisiecka, kiełbasa wiejska i krakowska sucha straropolska. To „słoneczko” nie jest dla ozdoby, ono zobowiązuje, nie da się go oszukać. Nasza kiełbasa to wyłącznie mięso, sól, pieprz i czosnek. I oczywiście wędzenie na drewnie olchowo-bukowym, żadne tam sztuczności. Priorytetem jest tu też – poza jakością – bezpieczeństwo żywności. Wciąż mamy wizyty inspektorów, zapowiedziane i niezapowiedziane. Sprawdzana jest zawartość tłuszczu, białka, wody. Kontrolują, czy mięso to jedynka wieprzowa. Nigdy nie stwierdzono u nas żadnych uchybień.

 

ZOBACZ TAKŻE: Polskie przetwory na światowych rynkach [ZDJĘCIA]

  • 1/4
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Przepisy
Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
20 października 2025
Uprawy
Za tę pszenicę firmy płacą więcej
20 października 2025
Prawo i finanse
Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
20 października 2025
Najnowsze
Sylwetki
Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
19 października 2025
Sylwetki
Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
19 października 2025
Sylwetki
Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
18 października 2025
Sylwetki
Kręci nas ich rola. Zobacz filmy o naszych rolniczkach
15 października 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności