Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Nowe ceny bydła [lipiec 2025]
      Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
      Rynek świń. Potężne zmiany w cenach
      Ceny jajek. Najgorsze jeszcze przed nami
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wyznaczą miejsca zakopywania padłych zwierząt w Polsce
      Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
      Stadom bydła zagraża kolejna choroba, która dziesiątkuje zwierzęta? Są ogniska
      Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Biozn zapalił się na naszych oczach w trakcie żniw 2025 [VIDEO]
      Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar
      Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
      Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
      Targi AGRO-TECH Minikowo 2025 już od soboty
      Maszyny rolnicze tańsze o 25%? Nowa pula środków w programie
      Ten projekt pochłonął aż 100 milionów. Będą maszyny rolnicze o zerowej emisji?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Duże zmiany dla rolników. Nie będzie potrzebne pozwolenie na budowę
      Przyszłość bez pryszczycy? Rząd planuje nowe przepisy
      Mercosur rozpoczyna nową erę handlu z Europą. Co to oznacza dla konsumentów?
      ARiMR czeka na twój wniosek o 200 tys. zł. Ilu śmiałków już to zrobiło?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Upał i susza nie są im straszne. Te rośliny sprawdzą się w gorące lato
      Masz dość much wlatujących do domu? W ten sposób szybko się ich pozbędziesz
      Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon
      Fala upałów "zestresowała" rośliny w ogrodzie? Działaj szybko, ale ostrożnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Zakład Mięsny Kaczmarek - wybory mięsne

Sylwetki

Kiełbasy i szynki ze świń z własnej hodowli

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/3
Źródło: D. Jańczak

Powiedział pan, że wykorzystujecie tradycyjne receptury przy produkcji. Jakimi wyrobami możecie się pochwalić?

Naszym sztandarowym produktem jest kiełbasa biskupiańską, która zdobyła nagrodę w konkursie  nasze Dziedzictwo Kulinarne - Smaki Regionów Perła 2012. Mamy pępowską kruchą, która bardzo dobrze się sprzedaje. Jest też szynka tradycyjna, gdzie jest tylko mięso i peklosól. Nowością są szynka wiejska oraz galat, do produkcji którego nie wykorzystujemy tylko żelatyny, a wywar z golonek, kości i nóg, a więc tak, jak się w domu robi. Ludzie sobie chwalą nasz smalec tradycyjny ze skwarkami, serdelki bez ulepszaczy oraz boczek pieczony z przyprawami. Mamy czym się pochwalić, ale potrzeba rynku, odbiorców bądź ekstra reklamy, by z tym asortymentem wypłynąć na szersze wody.

Czytaj także: Swojskie szynki, schaby i kiełbasy z Ostój

Wspomniał pan o tym, że macie w swym asortymencie parówki bez ulepszaczy. Co to znaczy?

Ogólne przekonanie jest takie, że parówka robiona jest z odpadków mięsnych. Nawet ktoś kiedyś mówił, że i z papieru toaletowego, co jest śmieszne. Wiadomo, że kiedyś parówki miały dużo tłuszczu. Ale dzisiejsza parówka ma o wiele więcej mięsa. Do naszych serdelek po to, by się nie psuły, dodajemy jedynie soli peklującej. Nic więcej - żadnych sztucznych konserwantów.

Jaka jest różnica w jakości mięsa świń ras polskich i duńskich?

W związku z tym, że zajmujemy się handlem półtuszami, mieliśmy okazję sprawdzić, jak wygląda mięso duńskie i porównać z tym pochodzącym z polskich ras. W naszej opinii duńskie jest bardziej wodniste, ma zupełnie inny kolor i za bardzo nie nadaje się do wyrobu szynek.

Gdzie, waszym zdaniem, najlepiej sprzedają się produkty tradycyjne?

Nam o wiele łatwiej sprzedać je w miastach. Wiadomo, że na wsiach ma miejsce ubój na własny użytek i w miarę możliwości ludzie sami sobie kręcą kiełbasę czy wędzą szynki. A w mieście jest to utrudnione i tradycyjna szynka jest dla nich rarytasem. Ciężko jest czasem do tego miejskiego klienta dotrzeć. Jesteśmy np. we Wrocławiu, ale tych sklepów detalicznych jest tam mało, a wielu małych przetwórców chciałoby w nich sprzedawać.

Jaka jest przyszłość małych zakładów mięsnych? Czy ich prowadzenie będzie przynosić zyski?

Nie wiem. Mam wątpliwości, bo od niedawna konkurencją jest dla nas także rolniczy handel detaliczny. Przy produkcji w tej formie tak naprawdę nie ma żadnych kosztów, nie trzeba spełniać takich standardów, jakie są na nas nakładane. W naszym powiecie gostyńskim weterynaria kontroluje takie obiekty i prowadzący RHD rzeczywiście muszą mieć dobrze wyposażone i czyste kuchnie. Ale z tego co słyszymy od ludzi z woj. lubuskiego, dokąd też docieramy z naszymi półtuszami, to w niektórych stronach warunki są tragiczne. Gdyby klienci wiedzieli, w jakich okolicznościach to jest produkowane, z pewnością nie kupowaliby. Ale tacy producenci są anonimowi, bo wyjeżdżają gdzieś dalej na giełdę i sprzedają niby tradycyjne wyroby za 40 zł/kg. Globalizację widać w każdej dziedzinie, także w naszej. Zakłady mięsne to przede wszystkim bardzo duże korporacje, które przejmują mniejszych. W ciągu ostatnich kilkunastu lat bardzo dużo podmiotów upadło. Może akurat przyjdzie czas, że te, które pozostaną, będą mogły wybić się na rynku? Może trzeba ten trudny okres przeczekać? Na Zachodzie działają molochy, ale mniejsze zakłady pozostały także i produkują tradycyjne wyroby.

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/3
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Zboża
Biozn zapalił się na naszych oczach w trakcie żniw 2025 [VIDEO]
4 lipca 2025
Ceny rolnicze
Nowe ceny bydła [lipiec 2025]
4 lipca 2025
Drób
Bezpośrednia sprzedaż jajek. Chcą zmienić przepisy dla rolników
4 lipca 2025
Najnowsze
Sylwetki
Aż 7000 ha. Prowadzą nowoczesną hodowlę w Wielkopolsce [VIDEO]
1 lipca 2025
Sylwetki
Gospodaruje na 1600 ha, a zaczynał od 11 ha. Maszyny robią wrażenie [VIDEO]
8 czerwca 2025
Sylwetki
3 hektary to nadal gospodarstwo czy hobby? Można z tego się utrzymać?
29 maja 2025
Sylwetki
Ten rolnik takiego roku jeszcze nie miał. Wysokie ceny i rekordowe straty [VIDEO]
25 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności