Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]

Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]

Sylwetki 23 lutego 2021 07:00 Anna Malinowski Aktualizacja: 23 lutego 2021 07:33
Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]
Źródło: WR
Sylwester Wańczyk jeszcze nie tak dawno nie myślał, że zostanie rolnikiem.
Spis treści:

    Sylwester Wańczyk jeszcze nie tak dawno nie myślał, że zostanie rolnikiem. Dzięki wyrzeczeniom, pasji i zaangażowaniu, stworzył ekologiczne gospodarstwo i serowarnię (powstałą ze starej stodoły). Razem z rodziną pracują w pięknych okolicznościach przyrody w Sudetach Środkowych. 

    Przeczytaj WYWIAD, zobacz także FILM z udziałem pana Sylwestra (str. 3).

    WYWIAD

    „Wańczykówka”  położona jest niemal w cieniu klasztoru cystersów w Krzeszowie na Dolnym Śląsku. Kto tutaj przybędzie, ten dostanie coś dla ducha i dla ciała. Dla ducha perłę baroku, a dla ciała wielokrotnie nagradzane sery i produkty mleczne z gospodarstwa Sylwestra Wańczyka.

    Sylwku, znamy się ok. 15 lat, ale nigdy nie pytałam o twój zawód ani wiek.

    No to najwyższy czas to nadrobić. Mam 52 lata, a z zawodu jestem leśnikiem, czyli natura była mi bliska od zawsze. Rodzinnie nic się nie zmieniło - z żoną Lucyną mamy czwórkę dzieci. Żona jest nadal kochająca, a dzieciaki już trochę urosły: Ania ma 23 lata, mieszka z nami i jest po szkole biznesu dla małych przedsiębiorstw, Jan - 22 mieszka również z nami, ale zawodowo nie jest z nami związany, Paweł - 20 skończył liceum, mocno angażuje się w pracę na gospodarstwie i jest jeszcze nasz  najmłodszy uczący się jeszcze syn Samuel.

    Podziwiam! Toż to jeden po drugim...

    Nie było źle. Jedno drugie wychowywało.

    Jak wygląda dzisiaj wasze gospodarstwo?

    Na dzień dzisiejszy uprawianych jest ok. 70 hektarów, z czego prawie 20 jest własnością, a reszta w dzierżawie. Z myślą o zwierzętach uprawiam pszenżyto, ale mamy też owies, jęczmień, pszenicę i w mniejszych ilościach łubin wąskolistny oraz żyto. Ze względu na zwierzęta mamy również łąki i pastwiska, które stanowią ok. połowy powierzchni. Ze zwierząt posiadamy 32 sztuki bydła rasy simental, jersey, czerwono-białe oraz ich mieszanki. Mamy jeszcze kozy w ilości 70 sztuk i towarzyszącego im Daniela.

    Czym zajmujesz się przede wszystkim?

    Zajmuję się przede wszystkim przetwórstwem mleka, ale nie tylko, ponieważ dużo czasu zajmuje mi doradztwo, warsztaty serowarskie oraz rozprowadzanie serów. Ciągle też eksperymentuję i szukam nowych pomysłów, jeśli chodzi o przetwórstwo mleka.
    To co zawsze darzyłam szacunkiem, to twoja konsekwencja w uczeniu się serowarstwa. Pamiętam jak opowiadałeś, że twoim marzeniem jest wyjechać do Niemiec i tam uczyć się od tych, którzy są specjalistami.

    Gdy się poznaliśmy, miałem 17 hektarów ziemi, z czego 6 własnych i szukałem koncepcji na nie. Pobyty w Niemczech upewniły mnie w przekonaniu, że ekologia ma przyszłość – stąd też ekologiczny charakter gospodarstwa. Trochę inaczej jest z przetwórstwem: świeże produkty mleczne są ekologiczne, natomiast sery nie. Mam stanowczo za mało mleka, więc muszę je pozyskiwać od innych. Wybudowałam dużą przetwórnię na ok. 200 metrów kwadratowych i nie mam możliwości zakupu tak dużej ilości ekologicznego mleka. Dziennie przerabiam ok. 800 litrów, więc dokupuję dużą część mleka krowiego i koziego oraz całe mleko pochodzenia owczego.

    O tym, jak pan Sylwester toczył walki z Sanepidem na str. 2

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    Strona 1 z 4
    Anna Malinowski
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]

    13 kwietnia 2025
    Newsy

    KOWR ogłasza: 28 marca rusza przetarg na gospodarstwo o powierzchni 649 ha

    27 marca 2025
    Newsy

    Prawie 100 ha gospodarstwo z chlewniami i oborą do dzierżawy. Znamy cenę

    20 marca 2025
    Odnawialne źródła energii

    Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?

    16 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Para rolników zamieniła mleczarnię na ogromny sad. Jak do tego doszło?

    6 marca 2025
    Ekonomika

    Nierealne "zarobki" polskich rolników. Powstaje specjalny raport

    12 lutego 2025
    Sylwetki

    Uprawia 140 hektarów, jeździ konno jak cowboy i ma aż dwóch następców

    1 lutego 2025
    Newsy

    W ciągu 10 minut stracili dorobek życia. Pomóż rolnikom odbudować gospodarstwo

    23 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Podkarpacie. Ci rolnicy mają dużo ziemi i mocne maszyny [VIDEO]
    27 kwietnia 2025
    Sylwetki
    Nowoczesne rolnictwo w praktyce: Polska pokazuje innowacje
    16 kwietnia 2025
    Sylwetki
    Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]
    13 kwietnia 2025
    Sylwetki
    Nowy dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin
    10 kwietnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy