Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tej chorobie sprzyja zbyt gęsty siew i wilgoć przy chłodzie. Eksperci ostrzegają
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ci rolnicy nie muszą martwić się o składki KRUS. Jest jednak kilka warunków
      Rolnicy wybrali. Oto najpopularniejszy ekoschemat 2025 roku. Jaka stawka?
      1,8 mln zł. Po takiej stracie nie utrzyma się nawet dobrze prosperujący rolnik
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]

Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]

Sylwetki 23 lutego 2021 07:00 Anna Malinowski Aktualizacja: 23 lutego 2021 07:33
Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]
Źródło: WR
Sylwester Wańczyk jeszcze nie tak dawno nie myślał, że zostanie rolnikiem.
Spis treści:

    Sylwester Wańczyk jeszcze nie tak dawno nie myślał, że zostanie rolnikiem. Dzięki wyrzeczeniom, pasji i zaangażowaniu, stworzył ekologiczne gospodarstwo i serowarnię (powstałą ze starej stodoły). Razem z rodziną pracują w pięknych okolicznościach przyrody w Sudetach Środkowych. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przeczytaj WYWIAD, zobacz także FILM z udziałem pana Sylwestra (str. 3).

    WYWIAD

    „Wańczykówka”  położona jest niemal w cieniu klasztoru cystersów w Krzeszowie na Dolnym Śląsku. Kto tutaj przybędzie, ten dostanie coś dla ducha i dla ciała. Dla ducha perłę baroku, a dla ciała wielokrotnie nagradzane sery i produkty mleczne z gospodarstwa Sylwestra Wańczyka.

    Sylwku, znamy się ok. 15 lat, ale nigdy nie pytałam o twój zawód ani wiek.

    No to najwyższy czas to nadrobić. Mam 52 lata, a z zawodu jestem leśnikiem, czyli natura była mi bliska od zawsze. Rodzinnie nic się nie zmieniło - z żoną Lucyną mamy czwórkę dzieci. Żona jest nadal kochająca, a dzieciaki już trochę urosły: Ania ma 23 lata, mieszka z nami i jest po szkole biznesu dla małych przedsiębiorstw, Jan - 22 mieszka również z nami, ale zawodowo nie jest z nami związany, Paweł - 20 skończył liceum, mocno angażuje się w pracę na gospodarstwie i jest jeszcze nasz  najmłodszy uczący się jeszcze syn Samuel.

    Podziwiam! Toż to jeden po drugim...

    Nie było źle. Jedno drugie wychowywało.

    Jak wygląda dzisiaj wasze gospodarstwo?

    Na dzień dzisiejszy uprawianych jest ok. 70 hektarów, z czego prawie 20 jest własnością, a reszta w dzierżawie. Z myślą o zwierzętach uprawiam pszenżyto, ale mamy też owies, jęczmień, pszenicę i w mniejszych ilościach łubin wąskolistny oraz żyto. Ze względu na zwierzęta mamy również łąki i pastwiska, które stanowią ok. połowy powierzchni. Ze zwierząt posiadamy 32 sztuki bydła rasy simental, jersey, czerwono-białe oraz ich mieszanki. Mamy jeszcze kozy w ilości 70 sztuk i towarzyszącego im Daniela.

    Czym zajmujesz się przede wszystkim?

    Zajmuję się przede wszystkim przetwórstwem mleka, ale nie tylko, ponieważ dużo czasu zajmuje mi doradztwo, warsztaty serowarskie oraz rozprowadzanie serów. Ciągle też eksperymentuję i szukam nowych pomysłów, jeśli chodzi o przetwórstwo mleka.
    To co zawsze darzyłam szacunkiem, to twoja konsekwencja w uczeniu się serowarstwa. Pamiętam jak opowiadałeś, że twoim marzeniem jest wyjechać do Niemiec i tam uczyć się od tych, którzy są specjalistami.

    Gdy się poznaliśmy, miałem 17 hektarów ziemi, z czego 6 własnych i szukałem koncepcji na nie. Pobyty w Niemczech upewniły mnie w przekonaniu, że ekologia ma przyszłość – stąd też ekologiczny charakter gospodarstwa. Trochę inaczej jest z przetwórstwem: świeże produkty mleczne są ekologiczne, natomiast sery nie. Mam stanowczo za mało mleka, więc muszę je pozyskiwać od innych. Wybudowałam dużą przetwórnię na ok. 200 metrów kwadratowych i nie mam możliwości zakupu tak dużej ilości ekologicznego mleka. Dziennie przerabiam ok. 800 litrów, więc dokupuję dużą część mleka krowiego i koziego oraz całe mleko pochodzenia owczego.

    O tym, jak pan Sylwester toczył walki z Sanepidem na str. 2

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    Strona 1 z 4
    Anna Malinowski
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Jak przygotować kury do zimy, by nie spadła nieśność?

    15 października 2025
    Ekonomika

    Coraz więcej rolników to milionerzy? Nie do końca. Zaskakujące dane

    7 października 2025
    Bydło i mleko

    Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]

    28 września 2025
    Sylwetki

    Zaczynali od 5 krów i starego Władimirca. Dziś jest 120 hektarów i 50 krów

    25 września 2025
    Sylwetki

    Jak żyć z dwuipółhektarowego gospodarstwa? Ona to wie [VIDEO]

    31 sierpnia 2025
    Zboża

    Najlepszy rolnik w regionie. Sieje odmiany, które się opłacają [VIDEO]

    24 sierpnia 2025
    Ekonomika

    Nabiał z UE pod lupą Pekinu: postępowanie przedłużone o 6 miesięcy

    23 sierpnia 2025
    Sylwetki

    Własne mleko od krowy i wędliny z własnej świni. U nich to tradycja

    7 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Oni na warzywach nie zarobili
    22 października 2025
    Zboża
    Późne zbiory kukurydzy - jakie mogą być skutki?
    22 października 2025
    Prawo i finanse
    Ważna wiadomość dla rolników z woj. mazowieckiego. Kontrole ARiMR w 30 gminach
    22 października 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Sylwetki
    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
    19 października 2025
    Sylwetki
    Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
    18 października 2025
    Sylwetki
    Kręci nas ich rola. Zobacz filmy o naszych rolniczkach
    15 października 2025
    Sylwetki
    30 hektarów, praca na etacie i poszukiwanie starych ludowych pieśni
    15 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności