Polskie przetwory na światowych rynkach [ZDJĘCIA]
- 1/5
- następne zdjęcie
Kapusta z Charsznicy w Ameryce, ziemniaki spod Tarnowa w Danii, a ogórki z Zalipia w Izraelu i Australii.
Żabno to niewielkie miasto w powiecie tarnowskim, odległe od Krakowa o 80 km. W Polsce zna je pewnie niewiele osób, za to jego nazwa widnieje na - kupowanych w wielu krajach i na najbardziej nawet odległych kontynentach - słoikach i puszkach z warzywnymi przetworami. Ich producentem jest firma Polan.
Początki Polan Polsko-Francuskiej sp. z o. o. sięgają 1969 roku. Po ukończeniu szkoły i 12 latach pracy w pionie przetwórstwa Henryk Nowicki, dzisiejszy prezes spółki, postanowił spróbować sił we własnym biznesie. W Tarnowie, w garażu, z pomocą rodziny rozpoczął domowym sposobem produkcję ogórków konserwowych w słoikach. Skupował je od okolicznych rolników. (Niektóre z tych gospodarstw współpracują z Polanem do dzisiaj).
Ryzyko podjęcia działalności gospodarczej było wówczas wielkie. Wprawdzie minęło od tego czasu bez mała 50 lat i ryzyko wciąż jest spore, ale szansa na bycie sobie szefem kusi tak samo. Panu Henrykowi się udało. Jego historia mogłaby nawet posłużyć za kanwę do scenariusza hollywoodzkiego filmu o karierze od pucybuta do milionera.
ZOBACZ TAKŻE: Pomidory pomogły im odnieść sukces [ZDJĘCIA]
I czytaj dalej!
- 1/5
- następne zdjęcie