Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak rolnicy odchwaszczają rzepak? Który system wygrywa?
      Czy jesień zastąpi wiosnę? Rewolucja w uprawie jęczmienia jarego
      Sorgo jako alternatywa dla wymagających upraw. Relacja z wydarzenia RAGT Polska
      Spore kary dla nieświadomych rolników. O tym zgłoszeniu nie wolno zapominać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty 2025. Ile wyniosą? Znany jest kurs euro
      Jesienny start ubezpieczeń upraw. Państwo pokrywa nawet 65% składki
      Limity zwolnienia z VAT. Jak ustalić wartość sprzedaży?
      Zaliczka na zakup od rolnika ryczałtowego – o czym musisz wiedzieć?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy zrobi się cieplej. Ale najpierw trochę przymrozków i deszczu
      Skrzydłokwiat nie kwitnie? Popełniasz ten błąd. Zmień to na jesień
      Piękniejsza od storczyka. Zostanie nową królową polskich parapetów?
      W twoim ogrodzie rosną purchawki? Co to tak naprawdę oznacza?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Gospodarstwo Nowickich, Piła

Sylwetki

Nowiccy: rasy limousine i salers to dobre połączenie [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 4/4
Źródło: D. Jańczak

Jedna krowa mamka daje rocznie zysk 3 tys. zł

Nowiccy prowadzą hodowlę w cyklu zamkniętym. Do stada co 2 lata wprowadzają jedynie byka rozpłodowego czystej rasy na przemian: limousine lub salers. 9-miesięczne odsadki o wadze około 250-300 kg trafiają do okolicznych producentów opasów. Jedna sztuka kosztuje około 3 tys. zł. - I jest to jedyny przychód z tej krowy w ciągu roku - zaznacza Stanisław Nowicki. Ciąże bliźniacze zdarzają się rzadko i często wiążą się z nimi komplikacje, w tym poronienia.

- Krowy generalnie wycielają się same. Gdy czują, że za chwilę będzie poród, działają instynktownie - odchodzą w chaszcze i gąszcze, gdzie mają spokój i cisze. Już wtedy wiemy, że trzeba je obserwować - mówi Paweł Nowicki.

Z reguły młode przez 2-3 dni odpoczywa na uboczu pastwiska blisko zagajników, a jego matka wraca do stada i tylko co jakiś czas przychodzi, by cielaka nakarmić. Człowiek w tym układzie nie musi ingerować.  - Zagrożenie jest wtedy, gdy krowa rodzi cielaka przy zbiorniku wodnym czy rowie. Młode może wpaść do wody i się utopić. W pierwszych godzinach życia jest tak słabe, że nie poradzi sobie. Ale na drugi dzień już jest silniejsze i dałoby radę utrzymać się na wodzie - przekonuje Stanisław Nowicki.

Premia dla młodego rolnika na zakup gruntów rolnych

6 lat temu Paweł skorzystał z premii dla młodego rolnika. Całość przeznaczył na zakup gruntów pod pastwiska i łąki. - Duży areał użytków zielonych przy takiej produkcji to podstawa - komentuje i dodaje, że jeśli pojawią się możliwość dalszego powiększania gospodarstwa przez zakup czy dzierżawę  - nie zawaha się. Areał wokół siedliska, na którym może wypasać się bydło liczy niecałe 20 ha. Najdalszy punkt w linii prostej od domu jest w odległości około 800 metrów. Pastwiska podzielone są na 4 kwater o wielkości około 5 ha

- W okresie od maja do pierwszych śniegów bydło jest wypasane w kwaterach, przy czym po ostatnich sianokosach, czyli we wrześniu już może chodzić sobie po całości. Na świeżym powietrzu przebywa cały rok. Schodzi pod wiatę, gdy jest wietrznie i pada deszcz. Czasem wraca też na noc, ale różnie z tym bywa - opowiada Paweł.

Certyfikat ekologicznego gospodarstwa

Pastwiska nawożone są obornikiem oraz wapnem. Od 3 lat Nowiccy posiadają certyfikat gospodarstwa ekologicznego. - Dopłaty unijne dzięki temu są troszkę większe, ale nie tak wysokie jak w przypadku biowarzyw czy zbóż - tłumaczy Paweł. Może udałoby się zwiększyć zysk ze sprzedaży odsadków, gdyby produkcja na wszystkich etapach była prowadzona w formie ekologicznej? 

- W naszym przypadku jest to wręcz niemożliwe, na tym etapie,. Gdy kiedyś się tym interesowałem, to sprawdziłem, że w Polsce były tylko 3 ubojnie ekologiczne, z czego 2 w górach. Jeśli nawet producent rolny znalazłby taką ubojnię musiałby sprzedawać większe ilości, a nie jedną czy dwie sztuki - komentuje rolnik z Piły.

Jego ojciec dodaje, że w Polsce nie ma tradycji jedzenie wołowiny nawet z konwencjonalnych produkcji, a co dopiero z ekologicznej, ale kto wie? Może w przyszłości trend się odwróci? - To jest kwestia czasu, gdy społeczeństwo będzie zamożniejsze, zmienią się tez nawyki żywieniowe. Ludzie zaczną sięgać po kurczaki czy świnie ekologiczne - stwierdza Stanisław Nowicki.  

  • poprzednie zdjęcie
  • 4/4
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Newsy
Plantatorzy ziemniaków w tarapatach. Jest apel o interwencje
1 października 2025
Newsy
Hodowcy drobiu z rekompensatami. Zobacz, komu przysługują
1 października 2025
Newsy
To zdarzenie z pewnością wstrząśnie każdym rolnikiem!
1 października 2025
Najnowsze
Sylwetki
Zaczynali od 5 krów i starego Władimirca. Dziś jest 120 hektarów i 50 krów
25 września 2025
Sylwetki
Jak żyć z dwuipółhektarowego gospodarstwa? Ona to wie [VIDEO]
31 sierpnia 2025
Sylwetki
Zboże zamienił na owoce. Czy się opłaciło zainwestować w sad?
23 sierpnia 2025
Sylwetki
W grupie się opłaca. Można uzyskać dodatkowo kilkadziesiąt tysięcy rocznie
21 sierpnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności