Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
      8400 hektarów dla rolników i państwowych spółek. Procedury w KOWR już trwają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Gospodarstwo Nowickich, Piła

Sylwetki

Nowiccy: rasy limousine i salers to dobre połączenie [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 4/4
Źródło: D. Jańczak

Jedna krowa mamka daje rocznie zysk 3 tys. zł

Nowiccy prowadzą hodowlę w cyklu zamkniętym. Do stada co 2 lata wprowadzają jedynie byka rozpłodowego czystej rasy na przemian: limousine lub salers. 9-miesięczne odsadki o wadze około 250-300 kg trafiają do okolicznych producentów opasów. Jedna sztuka kosztuje około 3 tys. zł. - I jest to jedyny przychód z tej krowy w ciągu roku - zaznacza Stanisław Nowicki. Ciąże bliźniacze zdarzają się rzadko i często wiążą się z nimi komplikacje, w tym poronienia.

- Krowy generalnie wycielają się same. Gdy czują, że za chwilę będzie poród, działają instynktownie - odchodzą w chaszcze i gąszcze, gdzie mają spokój i cisze. Już wtedy wiemy, że trzeba je obserwować - mówi Paweł Nowicki.

Z reguły młode przez 2-3 dni odpoczywa na uboczu pastwiska blisko zagajników, a jego matka wraca do stada i tylko co jakiś czas przychodzi, by cielaka nakarmić. Człowiek w tym układzie nie musi ingerować.  - Zagrożenie jest wtedy, gdy krowa rodzi cielaka przy zbiorniku wodnym czy rowie. Młode może wpaść do wody i się utopić. W pierwszych godzinach życia jest tak słabe, że nie poradzi sobie. Ale na drugi dzień już jest silniejsze i dałoby radę utrzymać się na wodzie - przekonuje Stanisław Nowicki.

Premia dla młodego rolnika na zakup gruntów rolnych

6 lat temu Paweł skorzystał z premii dla młodego rolnika. Całość przeznaczył na zakup gruntów pod pastwiska i łąki. - Duży areał użytków zielonych przy takiej produkcji to podstawa - komentuje i dodaje, że jeśli pojawią się możliwość dalszego powiększania gospodarstwa przez zakup czy dzierżawę  - nie zawaha się. Areał wokół siedliska, na którym może wypasać się bydło liczy niecałe 20 ha. Najdalszy punkt w linii prostej od domu jest w odległości około 800 metrów. Pastwiska podzielone są na 4 kwater o wielkości około 5 ha

- W okresie od maja do pierwszych śniegów bydło jest wypasane w kwaterach, przy czym po ostatnich sianokosach, czyli we wrześniu już może chodzić sobie po całości. Na świeżym powietrzu przebywa cały rok. Schodzi pod wiatę, gdy jest wietrznie i pada deszcz. Czasem wraca też na noc, ale różnie z tym bywa - opowiada Paweł.

Certyfikat ekologicznego gospodarstwa

Pastwiska nawożone są obornikiem oraz wapnem. Od 3 lat Nowiccy posiadają certyfikat gospodarstwa ekologicznego. - Dopłaty unijne dzięki temu są troszkę większe, ale nie tak wysokie jak w przypadku biowarzyw czy zbóż - tłumaczy Paweł. Może udałoby się zwiększyć zysk ze sprzedaży odsadków, gdyby produkcja na wszystkich etapach była prowadzona w formie ekologicznej? 

- W naszym przypadku jest to wręcz niemożliwe, na tym etapie,. Gdy kiedyś się tym interesowałem, to sprawdziłem, że w Polsce były tylko 3 ubojnie ekologiczne, z czego 2 w górach. Jeśli nawet producent rolny znalazłby taką ubojnię musiałby sprzedawać większe ilości, a nie jedną czy dwie sztuki - komentuje rolnik z Piły.

Jego ojciec dodaje, że w Polsce nie ma tradycji jedzenie wołowiny nawet z konwencjonalnych produkcji, a co dopiero z ekologicznej, ale kto wie? Może w przyszłości trend się odwróci? - To jest kwestia czasu, gdy społeczeństwo będzie zamożniejsze, zmienią się tez nawyki żywieniowe. Ludzie zaczną sięgać po kurczaki czy świnie ekologiczne - stwierdza Stanisław Nowicki.  

  • poprzednie zdjęcie
  • 4/4
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Ceny rolnicze
Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
22 grudnia 2025
Analizy rynkowe
Rynek mleka. Jak przetrwać kryzys?
22 grudnia 2025
Analizy rynkowe
Najbardziej wydajna uprawa w 2025
22 grudnia 2025
Najnowsze
Sylwetki
Nasza ekspertka Tytanką Zielonych Orłów „Rzeczpospolitej” 2025
13 grudnia 2025
Sylwetki
Sprzedaje co miesiąc, żeby załagodzić zawirowania na rynku trzody chlewnej
9 grudnia 2025
Zboża
Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
30 listopada 2025
Sylwetki
Tacy ludzie to skarb dla społeczności lokalnych. Czym zajmują się regionaliści?
24 listopada 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności