Marian Ożypa - plantator chmielu [ZDJĘCIA]
Sprawna suszarnia to główny warunek wysokiej jakości chmielu
Czas zbioru, suszenia, magazynowania i skupu chmielu to najtrudniejszy okres w całorocznej pracy na chmielniku. Zbiór chmielu w gospodarstwie Ożypów trwa w zależności od pogody: od około 3 tygodni do miesiąca. Z pola zerwane rośliny przywozi się przyczepami do gospodarstwa.
Czytaj także: Mirosław Mostrąg - uprawia tytoń i proso
Szyszki zrywa kombajn produkcji niemieckiej, prawie pięćdziesięcioletni. Nieraz zdarzają się awarie, ale gospodarze muszą sobie z naprawą jakoś poradzić. Nowy kombajn do chmielu kosztuje około 1 mln zł, więc nie każdego stać na taką inwestycję. Po zerwaniu szyszki są transportowane taśmą na suszarnię. Sprawna suszarnia to główny warunek wysokiej jakości chmielu. Suszenie trwa 6 godzin (są trzy zasypy po 2 godziny). Po wysuszeniu szyszki leżą w magazynie, potem pakuje się je w worki i wywozi do zakładów chmielarskich.