Marcin Kowalski - specjalizuje się w drobiarstwie już od 20 lat [ZDJĘCIA]
- 1/2
- następne zdjęcie
Marcin Kowalski z Kowalina specjalizuje się w produkcji drobiarskiej od około 20 lat. Ukończył studia ekonomiczne. Prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni prawie 10 ha.
Wieś Kowalin, pow. kraśnicki na Lubelszczyźnie powstała w 1879 r. na obszarze rozparcelowanego folwarku Góry należącego do dóbr olbięckich. Działki zakupili okoliczni chłopi, następnie tu się osiedlili. Nazwa miejscowości pochodzi od nazwiska właściciela dóbr Olbięcin Tomasza Kowalskiego, znanego agronoma. Na początku XX w. Kowalin liczył 24 domy, 200 mieszkańców i 250 mórg, a w 1921 r. było już 32 domów i 214 mieszkańców. Kowalinianie wyjątkowo aktywni stali w połowie lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. W 1968 roku zajęli pierwsze miejsce w województwie w konkursie „Zmieniamy oblicze wsi lubelskiej”. Na ogólną ilość wsi 3620 w woj. lubelskim, do konkursu w 1968 roku przystąpiło ich 2922. Pierwsze miejsce zajął właśnie Kowalin. Wieś zwyciężyła przede wszystkim dzięki dobrym wynikom produkcyjnym rolnictwa, pracom przy odnowieniu obejść gospodarskich, likwidacji strzech na budynkach mieszkalnych i gospodarczych. Ówcześnie miejscowość liczyła 82 gospodarstwa o średniej powierzchni do 5 ha. Już wtedy do najlepszych należało gospodarstwo państwa Kowalskich.
ZOBACZ TAKŻE: Rodzina Cichych stawia na wydajność i jakość
- 1/2
- następne zdjęcie