Farma Świętokrzyska: warzywa ekologiczne na 140 ha
- 1/8
- następne zdjęcie
Rolnictwo ekologiczne się opłaca. Klientów produktów bio będzie w Polsce przybywać.
Nie wierzyłam, że jest to realne, póki nie zobaczyłam gospodarstwa w Borii, koło Ćmielowa na własne oczy. Uprawa na ogromnym areale bez chemii jest możliwa. Farma się rozwija, warzywa wyglądają przepięknie, a rynek zbytu cały czas rośnie.
Właściciel istniejącej od kilkunastu lat Farmy Świętokrzyskiej Łukasz Gębka ma iście rewolucyjne podejście do produkcji żywności w Polsce. Może właśnie dlatego (wbrew wszelkim stereotypom, że bez środków ochrony roślin nie uzyska się dorodnych warzyw) co kilka lat powiększa gamę produktów i areał upraw. Widząc dzisiejszy rozmach: wspaniałe i duże 140 ha gospodarstwo, załogę składającą się ze specjalistów od handlu, jakości żywności, sprzedaży detalicznej, sprzedaży hurtowej czy przetwórstwa, można pomyśleć, że jest to przedsiębiorstwo, które nie ma żadnego związku z tradycyjnym, polskim rolnictwem.
- 1/8
- następne zdjęcie