Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Eleonora Kapusta - znane nazwisko w branży warzywniczej [1]

Sylwetki

Eleonora Kapusta - na markę pracuje się latami

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/3
  • następne zdjęcie
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk

Przez wiele lat państwo Eleonora i Janusz Kapustowie byli znanymi w Polsce specjalistami w zakresie produkcji porów. To na polach w Bedlnie zaczęto uprawiać heterozyjne odmiany tego warzywa. To oni prowadzili sprzedaż w Polsce i za granicami kraju. Bardzo wcześnie docenili walory pora, tak jak zrobiono to na Zachodzie, gdzie panie robiąc zakupy zawsze kupowały to warzywo, wiedząc że zawiera dużo witamin i minerałów oraz ma ciekawe walory smakowe. Zaczęli od obsadzenia 1 ha aż „doszli” do 20 ha. Doposażyli gospodarstwo w specjalistyczne maszyny, które sprowadzali z zagranicy, nawiązali dobre kontakty handlowe, jednak nagła śmierć pana Janusza i sytuacja na rynku zahamowały tę produkcję. - Załamanie rynku, duża pracochłonność przy tej uprawie, zbyt sucho u nas w centralnej Polsce oraz problemy z wciornastkiem. To wszystko spowodowało, że zrezygnowałam z tej uprawy i po porach pozostał właściwie tylko sentyment i maszyny – wspomina pani Eleonora i ze smutkiem stwierdza: - Wszystko się zmienia. Młodzi ludzie nie chcą tak ciężko pracować i uprawiać warzyw. Od 20 lat ceny warzyw stoją na tym samym poziomie. A młodzi ludzie potrafią liczyć. Markety nas wykańczają, ponieważ ceny w marketach nie odzwierciedlają cen, które są płacone u nas. Nie wiem, może to się zmieni, ale…….mamy coraz większe problemy z ludźmi. Zatrudniamy ludzi z Ukrainy, ale ich koszty są większe, ponieważ tam jest wyższy podatek dochodowy, który my musimy płacić. No i tak to wygląda – stwierdza właścicielka. - W gospodarstwie pracują 3 osoby, a w firmie zatrudniam sezonowo od 30 do 40 osób, w zależności od ilości pozyskanego towaru. 1/3 stanowią pracownicy z Ukrainy.

Przez wiele lat w gospodarstwie uprawiano kapustę. Jednak coraz wyższe koszty spowodowały, że w tym roku po raz pierwszy zrezygnowano z tej produkcji. - Od 20 lat uprawiałam kapustę i zawsze uważałam, że ta kapusta kiedyś zapłaci. Owszem zapłaciła 2 - 3 lata temu. Ale od 3 lat nie ma już koniunktury. Nastąpiło to w momencie, kiedy zamknął się rynek rosyjski. Zresztą my gospodynie również zaczęłyśmy rezygnować z kapusty w kuchni na rzecz innych warzyw. A kapusta „ przychodzi” do nas z Litwy, Białorusi. Obecnie jest nadwyżka również kapusty pekińskiej. Było dobrze, jak „szła” kapusta pekińska na wschód, ale wszystko też się zmieniło – mówi.

ZOBACZ TAKŻE: Sadowicy: sprzedajemy owoce po 40 groszy!

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Uprawy
Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
23 grudnia 2025
Uprawy
Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
23 grudnia 2025
Uprawy
W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
23 grudnia 2025
Najnowsze
Koła gospodyń wiejskich
Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
23 grudnia 2025
Sylwetki
Nasza ekspertka Tytanką Zielonych Orłów „Rzeczpospolitej” 2025
13 grudnia 2025
Sylwetki
Sprzedaje co miesiąc, żeby załagodzić zawirowania na rynku trzody chlewnej
9 grudnia 2025
Zboża
Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
30 listopada 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności