Ekowar: prawie 1000 ha, 500 krów mlecznych i imponujący park maszyn [ZDJĘCIA]
- 1/7
- następne zdjęcie
W połowie lat 90. gospodarstwo znane dziś jako Ekowar liczyło zaledwie 7 ha ziemi uprawnej pod Warszawą. Obecnie jest ponad 100 razy większe, a właściciele mogą pochwalić się świetnymi wynikami w hodowli krów.
Gospodarstwo rolne Henryka Frączkiewicza zostało założone w 1995 roku i na początku liczyło około 7 ha ziemi uprawnej w Głoskowie, koło Warszawy. Na tym obszarze była prowadzona produkcja specjalna w postaci uprawy drzewek iglastych. W kwietniu 2000 roku gospodarstwo zostało powiększone o 125 ha w miejscowości Marynin koło Radzynia Podlaskiego na Lubelszczyźnie, gdzie uprawiana była pszenica i hodowano świnie. Był to bardzo ważny krok w rozwoju. W nowej lokalizacji rozpoczął się prężny rozwój.
- Półtora roku później do istniejącego areału rolnego dokupiliśmy 450 ha w Tarnogrodzie (pow. biłgorajski) pod uprawę: buraków, pszenicy, rzepaku, jęczmienia i kukurydzy na paszę dla bydła. Jednocześnie prowadziliśmy hodowlę krów mlecznych rasy holsztyńsko-fryzyjskiej i świń - tuczników - mówi Henryk Frączkiewicz, właściciel Gospodarstwa Ekowar.
Na początku hodowla krów liczyła około 100 sztuk, co przynosiło w granicach 1000 litrów mleka dziennie, a ilość trzody chlewnej w najlepszym okresie to 300 tuczników. W lipcu 2002 roku gospodarstwo zostało powiększone o kolejne 287 ha położone w miejscowości Dobcza (pow. przeworski w woj. podkarpackim).
ZOBACZ TAKŻE: Delta-Agro - gospodarstwo, które może być wzorem! [ZDJĘCIA]
- 1/7
- następne zdjęcie