Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
      Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
      Zbiory zbóż 2025. Będzie płacz? A może jednak czeka nas pozytywne rozczarowanie?
      Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
      Jedno z najpiękniejszych pnączy. Ma kolorowe kwiaty i niewielkie wymagania
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
      Mleko za drogie w produkcji? Rolnicy liczą straty, ale 2025 przynosi nadzieję
      Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
      Szykują się ułatwienia dla rolników w ważnej sprawie dotyczącej finansów
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nadchodzi fala burz i upałów do nawet blisko 40 stopni. Gdzie będzie najgorzej?
      Zachwyca "farbowanymi" kwiatami. A na dodatek odstrasza ślimaki
      Szukasz ciekawej alternatywy dla lawendy? Ta roślina świetnie się sprawdzi
      Oryginalna roślina do domu. Zachwyca bujnymi kwiatostanami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
  • Wieści Rolnicze
  • Ma indyki i 1.000 krów - dzięki biogazowni ma energię i dobry nawóz (FILM)

Ma indyki i 1.000 krów - dzięki biogazowni ma energię i dobry nawóz (FILM)

Hodowla - Drób 11 sierpnia 2021 05:00 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 24 sierpnia 2021 22:05
Ma indyki i 1.000 krów - dzięki biogazowni ma energię i dobry nawóz (FILM)
Źródło: Anna Kopras-Fijołek
- Najpierw były indyki, później - krowy- mówi Paweł Waligórski, właściciel gospodarstwa w Ruchocicach, w Wielkopolsce.
Spis treści:

                - Najpierw były indyki, później - krowy. Zwiększaliśmy też areał. Następnym krokiem było postawienie biogazowni - mówi Paweł Waligórski, właściciel gospodarstwa w Ruchocicach, w Wielkopolsce.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

                Hodowlę indyków prowadzi od 2012 roku. - Posiadamy dziesięć obiektów inwentarskich, w tym 8 tuczarni i 2 odchowalnie - mówi właściciel. Ferma znajduje się na 30 metrach kw. Roczna produkcja wynosi 480 tys. sztuk indyczek.

    ZOBACZ FILM - DBAŁOŚĆ O BIOASEKURACJĘ NA FERMIE MUSI BYĆ NAWYKIEM

    HODOWCA INDYKÓW DBA O ICH ZDROWOTNOŚĆ I SPOŻYCIE PASZY

                Dlaczego indyki? - Ich hodowla nie jest najłatwiejsza - przyznaje Paweł Waligórski. - Mam jednak swoją ubojnię, poza tym uważam, że indyki to przyszłościowy gatunek. Coraz większe jest ich spożycie. Mięso ma cenione walory smakowe, niską zawartość tłuszczu i wysoką - białka. Jest coraz bardziej popularne na stołach całej Europy. Nasze indyki trafiają do sieci handlowych we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Jesteśmy z tego bardzo dumni. Zdaniem właściciela fermy hodowla indyka jest opłacalna. - Pod warunkiem, że ma się dobre kontrakty z ubojniami - zaznacza. - Jeśli tak jest, można żyć!

                W gospodarstwie stosowany jest system skarmiania koncentratami paszowymi . - Polega to na tym, że uzupełniamy mieszankę swoją pszenicą, która w 100 % pochodzi z naszych pól - wyjaśnia właściciel. - Zbieramy 3 tys. ton pszenicy. Pełne ziarno dobrze wpływa na hodowlę indyków, na ich zdrowotność i na spożycie paszy.

    W BIOGAZOWNI ZAGOSPODAROWUJE ODPADY Z FERMY INDYKÓW I Z OBORY

                Paweł Waligórski hoduje też bydło. Stado liczy ok. 1.000 krów mlecznych. - Najpierw były indyki, później - krowy. Zwiększaliśmy też areał - opowiada. Następnym krokiem było postawienie biogazowni - pojawił się bowiem problem z zagospodarowaniem odpadów, zarówno z fermy indyków, jak i obory. - Patrzyłem na Zachodzie, jak koledzy to robią. Spodobał mi się stosowany przez nich odzysk ciepła. Na fermie zużywamy bardzo dużo gazu, żeby ogrzać 3 ha pod dachem. Indyk potrzebuje też wysokich temperatur. To sprawiło podjęcie takiej, a nie innej decyzji. Przy okazji - produkowany jest prąd - tłumaczy właściciel. - Pozyskujemy bardzo dużo ciepła z biogazowni - to jest ponad 1 MW energii cieplnej. To bardzo dobrze wpływa na biologię indyka, mamy mniejsze spożycie pasz, również zdrowotność ptaków jest lepsza i oczywiście oszczędzamy dużo pieniędzy na ogrzewanie, szczególnie w okresie zimowym - mówi Paweł Waligórski.

                Materiał do biogazowni pozyskiwany jest głównie z gospodarstwa. Wykorzystywane są w tym celu gnojowica bydlęca, pomiot indyczy (ma bardzo dobre parametry, zbliżone do kiszonki z kukurydzy) oraz kiszonka z kukurydzy. - Biogazownia o wielkości 1 MW świetnie na tych substratach pracuje - podkreśla właściciel.

     

    ZOBACZ TEŻ - BIOASEKURACJI TRZEBA UCZYĆ SIĘ CAŁY CZAS (FILM)

    BIOGAZOWNIA - LEPSZE WYNIKI W HODOWLI I PRĄD NA SPRZEDAŻ

                W gospodarstwie zachodzi świetna symbioza. Na polach uprawiane są głównie pszenica i kukurydza. Pszenica - pod paszę dla indyków, kukurydza - pod kiszonki dla krów i w mniejszej części - pod biogazownię. Cały obornik bydlęcy, gnojowica bydlęca oraz pomiot indyczy trafiają do biogazowni. To bardzo ekologiczne rozwiązanie. Nie ma żadnych pryzm obornika na polach, niepotrzebne są duże płyty do składowania obornika w samym gospodarstwie, przy oborach. Gnojowica jest na bieżąco, regularnie, codziennie wywożona do biogazowni. - Mamy ciepło, którego nie musimy oszczędzać, szczególnie w okresie zimowym. Pozwala nam to na osiągnięcie lepszych wyników w hodowli indyka, a przy okazji sprzedajemy prąd - to bardzo fajny, dochodowy biznes - podkreśla hodowca.

                Biogazownia została uruchomiona rok temu. - Po roku jej funkcjonowania mogę powiedzieć, że są same zalety - i ekonomiczne, i organizacyjne - stwierdza właściciel. Dzięki biogazowni udało się też ograniczyć stosowanie sztucznych nawozów - aż o 80 %. - Nasz poferment ma bardzo dobre wyniki, bardzo dobry skład i możemy go stosować na polach. Wolny jest też od wszelkich patogenów, ponieważ w biogazowni prowadzona jest beztlenowa fermentacja. W pofermencie, który stosujemy na polach, nie mamy nasion chwastów ani niebezpiecznych bakterii np. Escherichia coli. W przypadku pofermentu nie ma też tego nieprzyjemnego zapachu, jaki ma gnojowica świńska czy bydlęca. Można go więc śmiało rozlewać nawet w zwartej zabudowie, nikomu to nie przeszkadza - podkreśla hodowca.

    BIOGAZOWNIA DAJE GOSPODARSTWU STABILIZACJĘ

                Istotnym czynnikiem w przypadku produkcji biogazu i dalej - energii cieplnej i elektrycznej jest współpraca z dobrym laboratorium. - My współpracujemy z Polbiotechem - raz w tygodniu pobierają próbki i wysyłają nam informacje, co się dzieje w naszej biogazowni, w naszych fermentatorach - dodaje Paweł Waligórski.  Jak ocenia - biogazownia daje gospodarstwu dużo lepszą stabilizację finansową. Jeśli spada cena mleka, ciągle jest ta druga „noga”, która przynosi regularne przychody i zarazem dochody. - W Niemczech takich biogazowni jest ok. 11 czy 12 tys. A u nas duże gospodarstwa myślą tylko o tym, by ciągle być coraz większym. Potem okazuje się, że są mocno zadłużone i mają tylko jeden problem - cenowy. Cen tuczników, żywca indyczego itd. Tymczasem tę produkcję można zdywersyfikować - mówi hodowca. - Taką biogazownię można zrobić we współpracy z innym gospodarstwem. Jeden ma gnojowicę świńską, drugi - bydlęcą, ktoś ma pola, ktoś inny - indyki. Trzeba tylko rozmawiać ze sobą.

    HODOWCA PLANUJE ROZBUDOWĘ OBORY I POPRAWĘ MLECZNOŚCI KRÓW

                Jakie ma plany? - W najbliższym czasie chcemy rozbudować oborę i zmodernizować ją - mówi Paweł Waligórski. W gospodarstwie stosowane są roboty udojowe Lely. - W znacznym stopniu usprawniają one pracę. Zapewniają trzykrotny dój, a więc wydajność, mleczność krów znacznie się poprawiają. Ruch krów jest wolny - krowa sama wybiera, czy idzie do doju, czy idzie się położyć, czy idzie zjeść - tłumaczy partnerka właściciela gospodarstwa Marzena Jaroni. - Ta swoboda powoduje, że krowy są zadowolone, a przy okazji sam robot w dużej mierze ogranicza czynnik ludzki. Ludzie tylko nadzorują, ciężkiej pracy nie wykonują.  

                Dzieci Pawła Waligórskiego: 13-letnia Julka i 11-letni Antoś interesują się pracą w gospodarstwie. - Jesteśmy tu praktycznie w każdy weekend. Jeździmy na fermę, do obór. Każde z dzieci deklaruje, że w przyszłości chce zostać rolnikiem - mówi Paweł Waligórski.

    • Tagi:
    • gospodarstwo
    • biogazownia
    • ubojnia
    • prąd
    • ferma drobiu
    • uprawy
    • hodowla krów
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Video

    ROPA i 500 ha. Niesamowicie rozwinął gospodarstwo [FILM]

    24 czerwca 2025
    Inne uprawy

    Od 15 do 500 ha. Dzięki kredytom rozwinął się. Posiada potężne maszyny [VIDEO]

    22 czerwca 2025
    Dla domu

    Koniecznie spryskaj tym truskawki. Inaczej poważna choroba zniszczy twoje zbiory

    18 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]

    17 czerwca 2025
    Hodowla

    Biogazownia to nie jest kosz na śmieci

    17 czerwca 2025
    Dla domu

    Pryskaj pomidory raz w tygodniu. Ta choroba szybko atakuje całą uprawę

    16 czerwca 2025
    Dla domu

    Ten zabieg zapewnia większe plony i smaczniejsze pomidory. Jak go wykonać?

    11 czerwca 2025
    Przepisy

    Silos na kiszonkę to budynek czy budowla? Jakim podatkiem powinien być objęty?

    10 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
    26 czerwca 2025
    Uprawy
    Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
    26 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
    25 czerwca 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
    25 czerwca 2025
    Drób
    Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
    25 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Ten spis jest obowiązkowy. Rolnicy mają na to czas najpóźniej do końca czerwca
    25 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy