Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
      Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W ZUS są lepsze i gorsze terminy przejścia na emeryturę. W KRUS też tak jest?
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
      Zbierz w lesie lub we własnym ogrodzie i zrób nawóz. Rośliny odwdzięczą się obfitymi plonami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Ma indyki i 1.000 krów - dzięki biogazowni ma energię i dobry nawóz (FILM)

Ma indyki i 1.000 krów - dzięki biogazowni ma energię i dobry nawóz (FILM)

Hodowla - Drób 11 sierpnia 2021 05:00 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 24 sierpnia 2021 22:05
Ma indyki i 1.000 krów - dzięki biogazowni ma energię i dobry nawóz (FILM)
Źródło: Anna Kopras-Fijołek
- Najpierw były indyki, później - krowy- mówi Paweł Waligórski, właściciel gospodarstwa w Ruchocicach, w Wielkopolsce.
Spis treści:

                - Najpierw były indyki, później - krowy. Zwiększaliśmy też areał. Następnym krokiem było postawienie biogazowni - mówi Paweł Waligórski, właściciel gospodarstwa w Ruchocicach, w Wielkopolsce.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

                Hodowlę indyków prowadzi od 2012 roku. - Posiadamy dziesięć obiektów inwentarskich, w tym 8 tuczarni i 2 odchowalnie - mówi właściciel. Ferma znajduje się na 30 metrach kw. Roczna produkcja wynosi 480 tys. sztuk indyczek.

    ZOBACZ FILM - DBAŁOŚĆ O BIOASEKURACJĘ NA FERMIE MUSI BYĆ NAWYKIEM

    HODOWCA INDYKÓW DBA O ICH ZDROWOTNOŚĆ I SPOŻYCIE PASZY

                Dlaczego indyki? - Ich hodowla nie jest najłatwiejsza - przyznaje Paweł Waligórski. - Mam jednak swoją ubojnię, poza tym uważam, że indyki to przyszłościowy gatunek. Coraz większe jest ich spożycie. Mięso ma cenione walory smakowe, niską zawartość tłuszczu i wysoką - białka. Jest coraz bardziej popularne na stołach całej Europy. Nasze indyki trafiają do sieci handlowych we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Jesteśmy z tego bardzo dumni. Zdaniem właściciela fermy hodowla indyka jest opłacalna. - Pod warunkiem, że ma się dobre kontrakty z ubojniami - zaznacza. - Jeśli tak jest, można żyć!

                W gospodarstwie stosowany jest system skarmiania koncentratami paszowymi . - Polega to na tym, że uzupełniamy mieszankę swoją pszenicą, która w 100 % pochodzi z naszych pól - wyjaśnia właściciel. - Zbieramy 3 tys. ton pszenicy. Pełne ziarno dobrze wpływa na hodowlę indyków, na ich zdrowotność i na spożycie paszy.

    W BIOGAZOWNI ZAGOSPODAROWUJE ODPADY Z FERMY INDYKÓW I Z OBORY

                Paweł Waligórski hoduje też bydło. Stado liczy ok. 1.000 krów mlecznych. - Najpierw były indyki, później - krowy. Zwiększaliśmy też areał - opowiada. Następnym krokiem było postawienie biogazowni - pojawił się bowiem problem z zagospodarowaniem odpadów, zarówno z fermy indyków, jak i obory. - Patrzyłem na Zachodzie, jak koledzy to robią. Spodobał mi się stosowany przez nich odzysk ciepła. Na fermie zużywamy bardzo dużo gazu, żeby ogrzać 3 ha pod dachem. Indyk potrzebuje też wysokich temperatur. To sprawiło podjęcie takiej, a nie innej decyzji. Przy okazji - produkowany jest prąd - tłumaczy właściciel. - Pozyskujemy bardzo dużo ciepła z biogazowni - to jest ponad 1 MW energii cieplnej. To bardzo dobrze wpływa na biologię indyka, mamy mniejsze spożycie pasz, również zdrowotność ptaków jest lepsza i oczywiście oszczędzamy dużo pieniędzy na ogrzewanie, szczególnie w okresie zimowym - mówi Paweł Waligórski.

                Materiał do biogazowni pozyskiwany jest głównie z gospodarstwa. Wykorzystywane są w tym celu gnojowica bydlęca, pomiot indyczy (ma bardzo dobre parametry, zbliżone do kiszonki z kukurydzy) oraz kiszonka z kukurydzy. - Biogazownia o wielkości 1 MW świetnie na tych substratach pracuje - podkreśla właściciel.

     

    ZOBACZ TEŻ - BIOASEKURACJI TRZEBA UCZYĆ SIĘ CAŁY CZAS (FILM)

    BIOGAZOWNIA - LEPSZE WYNIKI W HODOWLI I PRĄD NA SPRZEDAŻ

                W gospodarstwie zachodzi świetna symbioza. Na polach uprawiane są głównie pszenica i kukurydza. Pszenica - pod paszę dla indyków, kukurydza - pod kiszonki dla krów i w mniejszej części - pod biogazownię. Cały obornik bydlęcy, gnojowica bydlęca oraz pomiot indyczy trafiają do biogazowni. To bardzo ekologiczne rozwiązanie. Nie ma żadnych pryzm obornika na polach, niepotrzebne są duże płyty do składowania obornika w samym gospodarstwie, przy oborach. Gnojowica jest na bieżąco, regularnie, codziennie wywożona do biogazowni. - Mamy ciepło, którego nie musimy oszczędzać, szczególnie w okresie zimowym. Pozwala nam to na osiągnięcie lepszych wyników w hodowli indyka, a przy okazji sprzedajemy prąd - to bardzo fajny, dochodowy biznes - podkreśla hodowca.

                Biogazownia została uruchomiona rok temu. - Po roku jej funkcjonowania mogę powiedzieć, że są same zalety - i ekonomiczne, i organizacyjne - stwierdza właściciel. Dzięki biogazowni udało się też ograniczyć stosowanie sztucznych nawozów - aż o 80 %. - Nasz poferment ma bardzo dobre wyniki, bardzo dobry skład i możemy go stosować na polach. Wolny jest też od wszelkich patogenów, ponieważ w biogazowni prowadzona jest beztlenowa fermentacja. W pofermencie, który stosujemy na polach, nie mamy nasion chwastów ani niebezpiecznych bakterii np. Escherichia coli. W przypadku pofermentu nie ma też tego nieprzyjemnego zapachu, jaki ma gnojowica świńska czy bydlęca. Można go więc śmiało rozlewać nawet w zwartej zabudowie, nikomu to nie przeszkadza - podkreśla hodowca.

    BIOGAZOWNIA DAJE GOSPODARSTWU STABILIZACJĘ

                Istotnym czynnikiem w przypadku produkcji biogazu i dalej - energii cieplnej i elektrycznej jest współpraca z dobrym laboratorium. - My współpracujemy z Polbiotechem - raz w tygodniu pobierają próbki i wysyłają nam informacje, co się dzieje w naszej biogazowni, w naszych fermentatorach - dodaje Paweł Waligórski.  Jak ocenia - biogazownia daje gospodarstwu dużo lepszą stabilizację finansową. Jeśli spada cena mleka, ciągle jest ta druga „noga”, która przynosi regularne przychody i zarazem dochody. - W Niemczech takich biogazowni jest ok. 11 czy 12 tys. A u nas duże gospodarstwa myślą tylko o tym, by ciągle być coraz większym. Potem okazuje się, że są mocno zadłużone i mają tylko jeden problem - cenowy. Cen tuczników, żywca indyczego itd. Tymczasem tę produkcję można zdywersyfikować - mówi hodowca. - Taką biogazownię można zrobić we współpracy z innym gospodarstwem. Jeden ma gnojowicę świńską, drugi - bydlęcą, ktoś ma pola, ktoś inny - indyki. Trzeba tylko rozmawiać ze sobą.

    HODOWCA PLANUJE ROZBUDOWĘ OBORY I POPRAWĘ MLECZNOŚCI KRÓW

                Jakie ma plany? - W najbliższym czasie chcemy rozbudować oborę i zmodernizować ją - mówi Paweł Waligórski. W gospodarstwie stosowane są roboty udojowe Lely. - W znacznym stopniu usprawniają one pracę. Zapewniają trzykrotny dój, a więc wydajność, mleczność krów znacznie się poprawiają. Ruch krów jest wolny - krowa sama wybiera, czy idzie do doju, czy idzie się położyć, czy idzie zjeść - tłumaczy partnerka właściciela gospodarstwa Marzena Jaroni. - Ta swoboda powoduje, że krowy są zadowolone, a przy okazji sam robot w dużej mierze ogranicza czynnik ludzki. Ludzie tylko nadzorują, ciężkiej pracy nie wykonują.  

                Dzieci Pawła Waligórskiego: 13-letnia Julka i 11-letni Antoś interesują się pracą w gospodarstwie. - Jesteśmy tu praktycznie w każdy weekend. Jeździmy na fermę, do obór. Każde z dzieci deklaruje, że w przyszłości chce zostać rolnikiem - mówi Paweł Waligórski.

    • Tagi:
    • gospodarstwo
    • biogazownia
    • ubojnia
    • prąd
    • ferma drobiu
    • uprawy
    • hodowla krów
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Ubezpieczasz uprawy? Idą ważne zmiany. Chodzi o nowe zasady uzyskania dopłat

    4 sierpnia 2025
    Przepisy

    Czy za pracę na polu w nocy i w niedzielę można dostać mandat? Co mówią przepisy?

    3 sierpnia 2025
    Nawożenie

    Słoma czy międzyplon – co ma lepszy wpływ na stan gleby? Porównanie korzyści

    3 sierpnia 2025
    Inne uprawy

    Te warzywa możesz wysiać jeszcze w sierpniu. Jesienią zbierzesz świeże plony

    1 sierpnia 2025
    Inne uprawy

    Posiej te warzywa po zbiorach cebuli. Będziesz zaskoczony obfitymi plonami

    31 lipca 2025
    Nawożenie

    Te domowe nawozy do papryki to hit. Dzięki nim na krzaku zawiąże się jeszcze więcej owoców

    30 lipca 2025
    i-eko i-logicznie

    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej

    15 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Liście pomidorów zwijają się i żółkną? To wynik tych błędów

    7 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Technika
    Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
    6 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
    6 sierpnia 2025
    Pomoc unijna
    Kiedy ARiMR rozpocznie wypłacać rolnikom zaliczki dopłat w roku 2025?
    6 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
    6 sierpnia 2025
    Hodowla
    Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
    6 sierpnia 2025
    Drób
    Rzekomy pomór drobiu – nowe przepisy i lista wyznaczonych laboratoriów
    5 sierpnia 2025
    Hodowla
    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
    2 sierpnia 2025
    Hodowla
    Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
    2 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności