Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
      To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
      Chcesz mieć kwiaty wcześniej niż inni? Jeden styczniowy trik zmieni twój ogród
      Masz dość kapryśnych storczyków? Ta roślina to nowa królowa parapetów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ma indyki i 1.000 krów - dzięki biogazowni ma energię i dobry nawóz (FILM)

Ma indyki i 1.000 krów - dzięki biogazowni ma energię i dobry nawóz (FILM)

Hodowla - Drób 11 sierpnia 2021 05:00 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 24 sierpnia 2021 22:05
Ma indyki i 1.000 krów - dzięki biogazowni ma energię i dobry nawóz (FILM)
Źródło: Anna Kopras-Fijołek
- Najpierw były indyki, później - krowy- mówi Paweł Waligórski, właściciel gospodarstwa w Ruchocicach, w Wielkopolsce.
Spis treści:

                - Najpierw były indyki, później - krowy. Zwiększaliśmy też areał. Następnym krokiem było postawienie biogazowni - mówi Paweł Waligórski, właściciel gospodarstwa w Ruchocicach, w Wielkopolsce.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

                Hodowlę indyków prowadzi od 2012 roku. - Posiadamy dziesięć obiektów inwentarskich, w tym 8 tuczarni i 2 odchowalnie - mówi właściciel. Ferma znajduje się na 30 metrach kw. Roczna produkcja wynosi 480 tys. sztuk indyczek.

    ZOBACZ FILM - DBAŁOŚĆ O BIOASEKURACJĘ NA FERMIE MUSI BYĆ NAWYKIEM

    HODOWCA INDYKÓW DBA O ICH ZDROWOTNOŚĆ I SPOŻYCIE PASZY

                Dlaczego indyki? - Ich hodowla nie jest najłatwiejsza - przyznaje Paweł Waligórski. - Mam jednak swoją ubojnię, poza tym uważam, że indyki to przyszłościowy gatunek. Coraz większe jest ich spożycie. Mięso ma cenione walory smakowe, niską zawartość tłuszczu i wysoką - białka. Jest coraz bardziej popularne na stołach całej Europy. Nasze indyki trafiają do sieci handlowych we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Jesteśmy z tego bardzo dumni. Zdaniem właściciela fermy hodowla indyka jest opłacalna. - Pod warunkiem, że ma się dobre kontrakty z ubojniami - zaznacza. - Jeśli tak jest, można żyć!

                W gospodarstwie stosowany jest system skarmiania koncentratami paszowymi . - Polega to na tym, że uzupełniamy mieszankę swoją pszenicą, która w 100 % pochodzi z naszych pól - wyjaśnia właściciel. - Zbieramy 3 tys. ton pszenicy. Pełne ziarno dobrze wpływa na hodowlę indyków, na ich zdrowotność i na spożycie paszy.

    W BIOGAZOWNI ZAGOSPODAROWUJE ODPADY Z FERMY INDYKÓW I Z OBORY

                Paweł Waligórski hoduje też bydło. Stado liczy ok. 1.000 krów mlecznych. - Najpierw były indyki, później - krowy. Zwiększaliśmy też areał - opowiada. Następnym krokiem było postawienie biogazowni - pojawił się bowiem problem z zagospodarowaniem odpadów, zarówno z fermy indyków, jak i obory. - Patrzyłem na Zachodzie, jak koledzy to robią. Spodobał mi się stosowany przez nich odzysk ciepła. Na fermie zużywamy bardzo dużo gazu, żeby ogrzać 3 ha pod dachem. Indyk potrzebuje też wysokich temperatur. To sprawiło podjęcie takiej, a nie innej decyzji. Przy okazji - produkowany jest prąd - tłumaczy właściciel. - Pozyskujemy bardzo dużo ciepła z biogazowni - to jest ponad 1 MW energii cieplnej. To bardzo dobrze wpływa na biologię indyka, mamy mniejsze spożycie pasz, również zdrowotność ptaków jest lepsza i oczywiście oszczędzamy dużo pieniędzy na ogrzewanie, szczególnie w okresie zimowym - mówi Paweł Waligórski.

                Materiał do biogazowni pozyskiwany jest głównie z gospodarstwa. Wykorzystywane są w tym celu gnojowica bydlęca, pomiot indyczy (ma bardzo dobre parametry, zbliżone do kiszonki z kukurydzy) oraz kiszonka z kukurydzy. - Biogazownia o wielkości 1 MW świetnie na tych substratach pracuje - podkreśla właściciel.

     

    ZOBACZ TEŻ - BIOASEKURACJI TRZEBA UCZYĆ SIĘ CAŁY CZAS (FILM)

    BIOGAZOWNIA - LEPSZE WYNIKI W HODOWLI I PRĄD NA SPRZEDAŻ

                W gospodarstwie zachodzi świetna symbioza. Na polach uprawiane są głównie pszenica i kukurydza. Pszenica - pod paszę dla indyków, kukurydza - pod kiszonki dla krów i w mniejszej części - pod biogazownię. Cały obornik bydlęcy, gnojowica bydlęca oraz pomiot indyczy trafiają do biogazowni. To bardzo ekologiczne rozwiązanie. Nie ma żadnych pryzm obornika na polach, niepotrzebne są duże płyty do składowania obornika w samym gospodarstwie, przy oborach. Gnojowica jest na bieżąco, regularnie, codziennie wywożona do biogazowni. - Mamy ciepło, którego nie musimy oszczędzać, szczególnie w okresie zimowym. Pozwala nam to na osiągnięcie lepszych wyników w hodowli indyka, a przy okazji sprzedajemy prąd - to bardzo fajny, dochodowy biznes - podkreśla hodowca.

                Biogazownia została uruchomiona rok temu. - Po roku jej funkcjonowania mogę powiedzieć, że są same zalety - i ekonomiczne, i organizacyjne - stwierdza właściciel. Dzięki biogazowni udało się też ograniczyć stosowanie sztucznych nawozów - aż o 80 %. - Nasz poferment ma bardzo dobre wyniki, bardzo dobry skład i możemy go stosować na polach. Wolny jest też od wszelkich patogenów, ponieważ w biogazowni prowadzona jest beztlenowa fermentacja. W pofermencie, który stosujemy na polach, nie mamy nasion chwastów ani niebezpiecznych bakterii np. Escherichia coli. W przypadku pofermentu nie ma też tego nieprzyjemnego zapachu, jaki ma gnojowica świńska czy bydlęca. Można go więc śmiało rozlewać nawet w zwartej zabudowie, nikomu to nie przeszkadza - podkreśla hodowca.

    BIOGAZOWNIA DAJE GOSPODARSTWU STABILIZACJĘ

                Istotnym czynnikiem w przypadku produkcji biogazu i dalej - energii cieplnej i elektrycznej jest współpraca z dobrym laboratorium. - My współpracujemy z Polbiotechem - raz w tygodniu pobierają próbki i wysyłają nam informacje, co się dzieje w naszej biogazowni, w naszych fermentatorach - dodaje Paweł Waligórski.  Jak ocenia - biogazownia daje gospodarstwu dużo lepszą stabilizację finansową. Jeśli spada cena mleka, ciągle jest ta druga „noga”, która przynosi regularne przychody i zarazem dochody. - W Niemczech takich biogazowni jest ok. 11 czy 12 tys. A u nas duże gospodarstwa myślą tylko o tym, by ciągle być coraz większym. Potem okazuje się, że są mocno zadłużone i mają tylko jeden problem - cenowy. Cen tuczników, żywca indyczego itd. Tymczasem tę produkcję można zdywersyfikować - mówi hodowca. - Taką biogazownię można zrobić we współpracy z innym gospodarstwem. Jeden ma gnojowicę świńską, drugi - bydlęcą, ktoś ma pola, ktoś inny - indyki. Trzeba tylko rozmawiać ze sobą.

    HODOWCA PLANUJE ROZBUDOWĘ OBORY I POPRAWĘ MLECZNOŚCI KRÓW

                Jakie ma plany? - W najbliższym czasie chcemy rozbudować oborę i zmodernizować ją - mówi Paweł Waligórski. W gospodarstwie stosowane są roboty udojowe Lely. - W znacznym stopniu usprawniają one pracę. Zapewniają trzykrotny dój, a więc wydajność, mleczność krów znacznie się poprawiają. Ruch krów jest wolny - krowa sama wybiera, czy idzie do doju, czy idzie się położyć, czy idzie zjeść - tłumaczy partnerka właściciela gospodarstwa Marzena Jaroni. - Ta swoboda powoduje, że krowy są zadowolone, a przy okazji sam robot w dużej mierze ogranicza czynnik ludzki. Ludzie tylko nadzorują, ciężkiej pracy nie wykonują.  

                Dzieci Pawła Waligórskiego: 13-letnia Julka i 11-letni Antoś interesują się pracą w gospodarstwie. - Jesteśmy tu praktycznie w każdy weekend. Jeździmy na fermę, do obór. Każde z dzieci deklaruje, że w przyszłości chce zostać rolnikiem - mówi Paweł Waligórski.

    • Tagi:
    • gospodarstwo
    • biogazownia
    • ubojnia
    • prąd
    • ferma drobiu
    • uprawy
    • hodowla krów
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Uprawa gleby

    Przełomowa technika może pomóc rolnikom. Stawką zwiększenie plonów

    9 grudnia 2025
    Przepisy

    Nowe prawo wchodzi w życie. Rolnicy od 2026 roku zapłacą kilka tysięcy złotych więcej za prąd?

    5 grudnia 2025
    Odnawialne źródła energii

    Rolnicy mogą zarabiać na biogazowniach rolniczych. Tak robią to w Niemczech [VIDEO]

    2 grudnia 2025
    Newsy

    Ptaki zniszczyły twoje uprawy. Jest szansa na odszkodowanie?

    1 grudnia 2025
    Przepisy

    Koniec blokad dla biogazowni? Rząd dał zielone światło dla nowego projektu zmian w OZE

    28 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?

    23 listopada 2025
    Zboża

    Uprawa rzepaku może być opłacalna? Specjaliści odpowiadają

    16 listopada 2025
    Uprawy

    Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami

    9 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
    26 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Rekordowe zbiory kukurydzy na świecie. Jakie będą zapasy końcowe?
    26 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Rynek ziemniaków w 2025 roku. Czy za rok rolnicy też na nie postawią?
    26 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
    25 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do rolników wysyłane są ważne pisma. Czas na odpowiedź mija już w styczniu
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności