Adam Augustowski - producent maku

Problem z dostepem do nasion maku
Adam Augustowski nie musiał inwestować w maszyny przeznaczone do uprawy i zbioru maku. Tego rodzaju sprzęt już posiadał w swym gospodarstwie. Większy problem przysporzyły mu jednak procedury prawne - pozwolenie na uprawę i zakup nasion. - Przede wszystkim jest dość duży problem z dostępem do nasion maku. Obdzwoniłem wiele instytutów hodowlanych w poszukiwaniu kwalifikowanego materiału siewnego. Tylko jeden w Polsce taki udostępnia - Hodowla Roślin Strzelce, oddział w Borowie - tłumaczy rolnik. O zezwolenie na uprawę maku producent musiał zwrócić się do urzędu gminy. W dokumentach musiał określić wielkość uprawy i zapewnić o zniszczeniu słomy makowej.
Dobra cena maku w sezonie przedświątecznym
Jakość towaru wyprodukowanego przez Adama Augustowskiego przez handlowców została oceniona bardzo wysoko. - Mimo pewnych błędów uprawowych i niekorzystniej pogody, wyszło to całkiem dobrze. Jestem zadowolony - zaznacza rolnik. Przyznaje, że nie miał kłopotu z odbiorcami.- Sprzedałem go po 6 zł/kg. Teraz cena idzie nadal w górę i dochodzi do 9 zł/kg. W Czechach i Słowacji ten rok się nie udał, dlatego stawki podskoczyły o 50%. Nie byłem zorientowany w sytuacji i sprzedałem mak w okresie pożniwnym, a trzeba było poczekać do grudnia - stwierdza Adam Augustowski.
Plony maku z ponad 140 hektarów w Polsce
W 2016 roku mak zasiało 116 plantatorów na areale ponad 151 ha. Z uwagi na niesprzyjające warunki agrometeorologiczne plon zebrano ze 146 ha. Jak wyjaśniają eksperci z Hodowli Roślin Strzelce mak ma dość duże wymagania glebowe. - Pod uprawę maku odpowiednie są gleby żyzne, próchniczne, średnio ciężkie, o odczynie obojętnym do słabo zasadowego, znajdujące się bardzo dobrej kulturze. Najbardziej przydatne są gleby kompleksów pszennego bardzo dobrego, pszennego dobrego i żytniego bardzo dobrego - wyjaśniają. Idealnymi przedplonami dla maku są buraki cukrowe lub pastewne, kukurydza, rzepak czy rośliny strączkowe. Na hektarze należy wysiać od 0,7 do 1,5 kg nasion na hektar. Dzięki temu uzyskamy optymalne zagęszczenie roślin.
- Zbyt mała liczba roślin sprzyja większemu rozgałęzieniu się roślin, co powoduje nierównomierność dojrzewania i prowadzi do strat przy zbiorze. Zbyt duża liczba roślin powoduje wytworzenie drobnych makówek i słabe ich wypełnienie nasionami - tłumaczą eksperci z Hodowli Roślin Strzelce.
Na plantacjach maku najczęściej pojawiającymi się szkodnikami są: tuszel makowiec, mszyca trzmielinowo-burakowa, chowacz makówkowiec czy pryszczarek makówkowiak.
Mak po zbiorach należy wysuszyć i oczyścić
Wśród chorób, które mogą zaatakować uprawy znajdują się: bakterioza łodyg maku, plamistość bakteryjna, czerń maku czy zgnilizna twardzikowa maku. Mak można zbierać odpowiednio adoptowanym kombajnem zbożowym. - Pod warunkiem, że łan nie jest zachwaszczony i wylegnięty - przestrzegają eksperci. Zebrany plon, z uwagi na zanieczyszczenie makowinami, resztkami roślin czy nasionami chwastów, należy oczyścić. Poziom zawilgotnienia nasion tuż po żniwach wynosi zazwyczaj od 12 do 50 % wilgotności, dlatego trzeba je dosuszać. Inaczej może wytworzyć się pleśń.
- Nasiona maku są bardzo wrażliwe na złe warunki przechowywania. Okresowe, bardzo krótkie w czasie, składowanie nie dosuszonych nasion maku dopuszczalne jest w bardzo cienkiej warstwie i wymaga bardzo częstego szuflowania,a najlepiej wysuszone w profesjonalnych suszarniach. W celu dłuższego przechowywania, nasiona muszą być suche, o wilgotności nie większej niż 5 - 6 % i w tym celu wymagają odpowiednio przygotowanych pomieszczeń. Wilgotność składowanych makowin nie powinna przekraczać 14 % - wyjaśniają eksperci z Hodowli Roślin Strzelce.