Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Wyhamowały obniżki cen zbóż. Na jakich poziomach się zatrzymały?
      Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
      Ceny drewna poszły w górę? Na co zwracać uwagę przy kupnie?
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żywa gleba: klucz do regeneracji i zdrowia
      Dopłaty do wapnowania. Czy jest szansa, by powróciły?
      Nie wykonuj tego zabiegu przed zimą. Krzewy mogą przemarznąć
      To powoduje 40 procent straty w plonowaniu rzepaku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny
      Drugi Dzień Agro Show 2025. Zobaczcie, co się dzieje
      Agro Show 2025. To największa taka impreza plenerowa w Europie! [VIDEO]
      Największy taki obiekt w Polsce. Agro - Efekt rośnie w siłę
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zbliża się termin ukończenia budowy silosów dla rolników, którzy skorzystali ze wsparcia z KPO
      Nowy budżet UE pod krytyką. Czekają nas niekorzystna polityka rolna i nowe podatki?
      Dziś mija ważny termin w sprawie nowej definicji aktywnego rolnika
      Eksperci chcą pomóc władzom w budowaniu europejskiej koalicji przeciwko Mercosur
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz postawić na działce betonowy płot. Kiedy musisz mieć zgodę sąsiada?
      Idealna dla początkujących. Zasadź we wrześniu, a za rok zachwyci kwiatami
      W tych piecach nie będzie można już palić. Ważny termin dla kolejnego regionu
      Najważniejszy zabieg przy uprawie jeżyn. Właśnie nadchodzi jego czas
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Światowa konferencja naukowa poświęcona soi

Światowa konferencja naukowa poświęcona soi

Newsy 22 czerwca 2023 11:43 Marcelina Pilarczyk Aktualizacja: 22 czerwca 2023 14:01
Światowa konferencja naukowa poświęcona soi
Źródło: Marcelina Pilarczyk
Wykłady, dyskusje, degustacje potraw – to atrakcje, które czekały na uczestników konferencji, którzy dbają o to, by produkcja soi odbywała się zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Spis treści:

    W 1873 roku podczas Wystawy Powszechnej na Praterze w Wiedniu została po raz pierwszy na forum międzynarodowym w Europie zaprezentowana soja. Delegaci Japonii oraz Chin nie tylko pokazali nasiona, ale i gotowy produkt – tofu. Od tego wydarzenia rozpoczął się powolny rozwój uprawy soi w Europie. Głównie za sprawą austriackiego agronaukowca  Johanna Friedricha Haberlandta.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Sto pięćdziesiąt lat po tym wydarzeniu, w dniach 18-23.06.2023, odbywa się w stolicy Austrii Światowa Konferencja Naukowa Soi (World Soybean Research Conference WSRC) organizowana przez Donau Soja. Jest to organizacja non-profit z siedzibą w Wiedniu, a jej główną misją jest wspieranie członków zaangażowanych w to, by produkcja soi odbywała się w sposób zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju. W całym wydarzeniu uczestniczy około ośmiuset gości z całego świata – nie tylko Europy.   Oczywiście nie mogło tutaj zabraknąć Wieści Rolniczych – zaproszonych przez firmę Agrolok.

    Ważny dialog między naukowcami i rolnikami

    Profesor Przyrodniczego Uniwersytetu w Wiedniu, Johann Vollmann, który przywitał media podczas konferencji prasowej, powiedział: Produkcja soi kojarzy się z efektem cieplarnianym, wylesianiem. Bardzo mnie to martwi. (…) Dlatego organizujemy naszą konferencję. Każdy widzi postępujące zmiany klimatyczne. Nie mam na myśli tylko topnienia lodowców w Szwajcarii, Austrii, ale i Ocean Atlantycki, pożary w Kanadzie. Dlatego mottem konferencji jest produkcja soi bez naruszania równowagi ekologicznej. (…).

    Głównym celem corocznej konferencji jest również dialog pomiędzy naukowcami a rolnikami i tłumaczenie nauki w łatwy i przystępny sposób sprzyjający implementacji proponowanych rozwiązań w prawdziwym życiu – dodał Vollmann.

    Produkcja soi w Unii Europejskiej zaspokaja jedynie 8% zapotrzebowania (20% jeżeli weźmiemy pod uwagę również Ukrainę oraz Serbię), dlatego też w większości jest importowana – głównie z Ameryki. To tam właśnie powstaje ponad połowa światowej produkcji. Jednakże europejska soja jest niemodyfikowana genetycznie i dlatego może konkurować z innymi rynkami. Staje się ona coraz bardziej pożądanym produktem – zwłaszcza ze względu na zmianę diety coraz większej ilości obywali, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa. Dlatego Europejczycy dążą do osiągnięcie takiego poziomu upraw, by 50% zapotrzebowania zostało zapewnione. Jest to możliwe, jeżeli branże będą ze sobą współpracować i właśnie w tym ma pomóc Światowa Konferencja Naukowa Soi w Wiedniu.

    Noc europejskiej soi z pysznymi potrawami

    W poniedziałkowy wieczór została zorganizowana noc europejskiej soi (Night of European Soy) w wiedeńskim Muzeum Świata. Już od godziny siedemnastej rzpoczęła się  pierwsza część dostępna dla uczestników konferencji – można było spróbować produktów serwowanych przez europejskie firmy z Austrii, Niemiec, Holandii oraz Czech. Prezentowane były zarówno takie dania jak gulasz, tofu, różnego rodzaju zamienniki mięsa – na przykład w formie kabanosów, jak i lody, sushi czy pierożki. Dwie godziny później zebrani goście zostali zaproszeni do kolejnej, wyglądającej zjawiskowo, sali. To tutaj odbyły się krótkie przemówienia, między innymi ambasadora Japonii Ryuty Mizuuchiego, dyrektora muzeum Jonathana Fine’a oraz  prezydenta Donau Soi Matthiasa Kröna.  Następnie można było dalej delektować się sojowymi potrawami.

    • Tagi:
    Marcelina Pilarczyk
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Ten nowy obowiązek dla rolników wzbudza emocje. Unia znów przesuwa termin
    24 września 2025
    Bydło i mleko
    Niepokojące informacje. 100 proc. zakażonych zwierząt w stadzie. Są nowe strefy
    24 września 2025
    Przepisy
    Płyta obornikowa nie zawsze obowiązkowa? Dla niektórych jest furtka w prawie
    24 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    700-kilogramowy byk zerwał się z łańcucha. Pobudzony wybiegł na ulicę
    24 września 2025
    Newsy
    Kiedy zacznie się prawdziwa jesień? Synoptycy podali pogodę na październik
    23 września 2025
    Materiał partnera
    Newsy
    Nowe narzędzie wsparcia rolników. Sumi Agro uruchomiło aplikację mobilną IDC
    22 września 2025
    Newsy
    Import tego owocu z Filipin zatrzymany przez polskie służby
    22 września 2025
    Newsy
    Nadciąga drastyczne ochłodzenie. Wiadomo, czy jest ryzyko przymrozków
    22 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności