Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki na wczesny zbiór. Te odmiany wyróżniły się na tle reszty
      Tej chorobie sprzyja zbyt gęsty siew i wilgoć przy chłodzie. Eksperci ostrzegają
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważna wiadomość dla rolników z woj. mazowieckiego. Kontrole ARiMR w 30 gminach
      Ci rolnicy nie muszą martwić się o składki KRUS. Jest jednak kilka warunków
      Rolnicy wybrali. Oto najpopularniejszy ekoschemat 2025 roku. Jaka stawka?
      1,8 mln zł. Po takiej stracie nie utrzyma się nawet dobrze prosperujący rolnik
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Światowa konferencja naukowa poświęcona soi

Światowa konferencja naukowa poświęcona soi

Newsy 22 czerwca 2023 11:43 Marcelina Pilarczyk Aktualizacja: 22 czerwca 2023 14:01
Światowa konferencja naukowa poświęcona soi
Źródło: Marcelina Pilarczyk
Wykłady, dyskusje, degustacje potraw – to atrakcje, które czekały na uczestników konferencji, którzy dbają o to, by produkcja soi odbywała się zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Spis treści:

    W 1873 roku podczas Wystawy Powszechnej na Praterze w Wiedniu została po raz pierwszy na forum międzynarodowym w Europie zaprezentowana soja. Delegaci Japonii oraz Chin nie tylko pokazali nasiona, ale i gotowy produkt – tofu. Od tego wydarzenia rozpoczął się powolny rozwój uprawy soi w Europie. Głównie za sprawą austriackiego agronaukowca  Johanna Friedricha Haberlandta.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Sto pięćdziesiąt lat po tym wydarzeniu, w dniach 18-23.06.2023, odbywa się w stolicy Austrii Światowa Konferencja Naukowa Soi (World Soybean Research Conference WSRC) organizowana przez Donau Soja. Jest to organizacja non-profit z siedzibą w Wiedniu, a jej główną misją jest wspieranie członków zaangażowanych w to, by produkcja soi odbywała się w sposób zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju. W całym wydarzeniu uczestniczy około ośmiuset gości z całego świata – nie tylko Europy.   Oczywiście nie mogło tutaj zabraknąć Wieści Rolniczych – zaproszonych przez firmę Agrolok.

    Ważny dialog między naukowcami i rolnikami

    Profesor Przyrodniczego Uniwersytetu w Wiedniu, Johann Vollmann, który przywitał media podczas konferencji prasowej, powiedział: Produkcja soi kojarzy się z efektem cieplarnianym, wylesianiem. Bardzo mnie to martwi. (…) Dlatego organizujemy naszą konferencję. Każdy widzi postępujące zmiany klimatyczne. Nie mam na myśli tylko topnienia lodowców w Szwajcarii, Austrii, ale i Ocean Atlantycki, pożary w Kanadzie. Dlatego mottem konferencji jest produkcja soi bez naruszania równowagi ekologicznej. (…).

    Głównym celem corocznej konferencji jest również dialog pomiędzy naukowcami a rolnikami i tłumaczenie nauki w łatwy i przystępny sposób sprzyjający implementacji proponowanych rozwiązań w prawdziwym życiu – dodał Vollmann.

    Produkcja soi w Unii Europejskiej zaspokaja jedynie 8% zapotrzebowania (20% jeżeli weźmiemy pod uwagę również Ukrainę oraz Serbię), dlatego też w większości jest importowana – głównie z Ameryki. To tam właśnie powstaje ponad połowa światowej produkcji. Jednakże europejska soja jest niemodyfikowana genetycznie i dlatego może konkurować z innymi rynkami. Staje się ona coraz bardziej pożądanym produktem – zwłaszcza ze względu na zmianę diety coraz większej ilości obywali, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa. Dlatego Europejczycy dążą do osiągnięcie takiego poziomu upraw, by 50% zapotrzebowania zostało zapewnione. Jest to możliwe, jeżeli branże będą ze sobą współpracować i właśnie w tym ma pomóc Światowa Konferencja Naukowa Soi w Wiedniu.

    Noc europejskiej soi z pysznymi potrawami

    W poniedziałkowy wieczór została zorganizowana noc europejskiej soi (Night of European Soy) w wiedeńskim Muzeum Świata. Już od godziny siedemnastej rzpoczęła się  pierwsza część dostępna dla uczestników konferencji – można było spróbować produktów serwowanych przez europejskie firmy z Austrii, Niemiec, Holandii oraz Czech. Prezentowane były zarówno takie dania jak gulasz, tofu, różnego rodzaju zamienniki mięsa – na przykład w formie kabanosów, jak i lody, sushi czy pierożki. Dwie godziny później zebrani goście zostali zaproszeni do kolejnej, wyglądającej zjawiskowo, sali. To tutaj odbyły się krótkie przemówienia, między innymi ambasadora Japonii Ryuty Mizuuchiego, dyrektora muzeum Jonathana Fine’a oraz  prezydenta Donau Soi Matthiasa Kröna.  Następnie można było dalej delektować się sojowymi potrawami.

    • Tagi:
    Marcelina Pilarczyk
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Newsy
    Podsumowanie 90 dni rządów ministra Krajewskiego
    22 października 2025
    Newsy
    Krzysztof Jażdżewski stracił stanowisko. Jest nowy Główny Lekarz Weterynarii
    22 października 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Seria dymisji w rolnictwie. Stanowisko stracił prezes KRUS-u i szefowie inspekcji
    22 października 2025
    Newsy
    Podsumowanie 90 dni rządów ministra Krajewskiego
    22 października 2025
    Newsy
    Krzysztof Jażdżewski stracił stanowisko. Jest nowy Główny Lekarz Weterynarii
    22 października 2025
    Newsy
    Wypadek w gospodarstwie. Nie żyje kobieta w ciąży
    22 października 2025
    Newsy
    Małgorzata Gromadzka wiceministrem rolnictwa. Zastąpiła Michała Kołodziejczaka
    21 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności