Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W Brukseli podjęto ważną decyzję. „Małe gospodarstwa” mają dostać więcej
      Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
      Będzie podwyżka zwrotu akcyzy. Kwota nie spełnia oczekiwań rolników
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
      Co jeszcze można siać i sadzić przed zimą? Zdziwisz się, jak długa jest lista
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Światowa konferencja naukowa poświęcona soi

Światowa konferencja naukowa poświęcona soi

Newsy 22 czerwca 2023 11:43 Marcelina Pilarczyk Aktualizacja: 22 czerwca 2023 14:01
Światowa konferencja naukowa poświęcona soi
Źródło: Marcelina Pilarczyk
Wykłady, dyskusje, degustacje potraw – to atrakcje, które czekały na uczestników konferencji, którzy dbają o to, by produkcja soi odbywała się zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Spis treści:

    W 1873 roku podczas Wystawy Powszechnej na Praterze w Wiedniu została po raz pierwszy na forum międzynarodowym w Europie zaprezentowana soja. Delegaci Japonii oraz Chin nie tylko pokazali nasiona, ale i gotowy produkt – tofu. Od tego wydarzenia rozpoczął się powolny rozwój uprawy soi w Europie. Głównie za sprawą austriackiego agronaukowca  Johanna Friedricha Haberlandta.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Sto pięćdziesiąt lat po tym wydarzeniu, w dniach 18-23.06.2023, odbywa się w stolicy Austrii Światowa Konferencja Naukowa Soi (World Soybean Research Conference WSRC) organizowana przez Donau Soja. Jest to organizacja non-profit z siedzibą w Wiedniu, a jej główną misją jest wspieranie członków zaangażowanych w to, by produkcja soi odbywała się w sposób zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju. W całym wydarzeniu uczestniczy około ośmiuset gości z całego świata – nie tylko Europy.   Oczywiście nie mogło tutaj zabraknąć Wieści Rolniczych – zaproszonych przez firmę Agrolok.

    Ważny dialog między naukowcami i rolnikami

    Profesor Przyrodniczego Uniwersytetu w Wiedniu, Johann Vollmann, który przywitał media podczas konferencji prasowej, powiedział: Produkcja soi kojarzy się z efektem cieplarnianym, wylesianiem. Bardzo mnie to martwi. (…) Dlatego organizujemy naszą konferencję. Każdy widzi postępujące zmiany klimatyczne. Nie mam na myśli tylko topnienia lodowców w Szwajcarii, Austrii, ale i Ocean Atlantycki, pożary w Kanadzie. Dlatego mottem konferencji jest produkcja soi bez naruszania równowagi ekologicznej. (…).

    Głównym celem corocznej konferencji jest również dialog pomiędzy naukowcami a rolnikami i tłumaczenie nauki w łatwy i przystępny sposób sprzyjający implementacji proponowanych rozwiązań w prawdziwym życiu – dodał Vollmann.

    Produkcja soi w Unii Europejskiej zaspokaja jedynie 8% zapotrzebowania (20% jeżeli weźmiemy pod uwagę również Ukrainę oraz Serbię), dlatego też w większości jest importowana – głównie z Ameryki. To tam właśnie powstaje ponad połowa światowej produkcji. Jednakże europejska soja jest niemodyfikowana genetycznie i dlatego może konkurować z innymi rynkami. Staje się ona coraz bardziej pożądanym produktem – zwłaszcza ze względu na zmianę diety coraz większej ilości obywali, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa. Dlatego Europejczycy dążą do osiągnięcie takiego poziomu upraw, by 50% zapotrzebowania zostało zapewnione. Jest to możliwe, jeżeli branże będą ze sobą współpracować i właśnie w tym ma pomóc Światowa Konferencja Naukowa Soi w Wiedniu.

    Noc europejskiej soi z pysznymi potrawami

    W poniedziałkowy wieczór została zorganizowana noc europejskiej soi (Night of European Soy) w wiedeńskim Muzeum Świata. Już od godziny siedemnastej rzpoczęła się  pierwsza część dostępna dla uczestników konferencji – można było spróbować produktów serwowanych przez europejskie firmy z Austrii, Niemiec, Holandii oraz Czech. Prezentowane były zarówno takie dania jak gulasz, tofu, różnego rodzaju zamienniki mięsa – na przykład w formie kabanosów, jak i lody, sushi czy pierożki. Dwie godziny później zebrani goście zostali zaproszeni do kolejnej, wyglądającej zjawiskowo, sali. To tutaj odbyły się krótkie przemówienia, między innymi ambasadora Japonii Ryuty Mizuuchiego, dyrektora muzeum Jonathana Fine’a oraz  prezydenta Donau Soi Matthiasa Kröna.  Następnie można było dalej delektować się sojowymi potrawami.

    • Tagi:
    Marcelina Pilarczyk
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
    12 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
    12 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
    12 listopada 2025
    Najnowsze
    Pomoc unijna
    Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
    12 listopada 2025
    Newsy
    Zawierzył ślepo nawigacji. Kombajn rolniczy utknął w środku miasta
    12 listopada 2025
    Newsy
    Choroba guzowatej skóry bydła - dlaczego powinniśmy się jej bać?
    10 listopada 2025
    Newsy
    Ta mleczarnia zainwestuje ponad 260 milionów zł
    9 listopada 2025
    Newsy
    Kompletny brak odpowiedzialności. Policja wkroczyła do akcji
    9 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności