Spadły ceny cukru i kakao
Przełom marca i kwietnia przyniósł spadki notowań cukru na giełdach. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał do 374,1 USD/t. Potaniało także kakao.
W ciągu ostatniego tygodnia jego cena spadła o 2%, przez miesiąc o 7%, a w relacji rocznej była niższa o 3%. Natomiast cukier biały w Londynie potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 2% do 453,5 USD/t. W ciągu miesiąca spadek wyniósł zaś 7%, a przez ostatni rok 10%.
Ostatnie spadki wynikają przede wszystkim z obaw o popyt na cukier i sytuacji technicznej. W poprzednich tygodniach obserwowano sukcesywne wzrosty, część inwestorów chciała zrealizować zyski, a podwyżki mogły ostudzić zapał importerów. Kluczowym czynnikiem dla cen pozostaje sytuacja w Brazylii, gdzie według różnych szacunków w sezonie 2014/15 zbiory trzciny cukrowej mogą być niższe o 2-4% ze względu na suszę. Dopóki nie będzie jasności, można spodziewać się dużej zmienności.
Ze względu na dobre prognozy zbiorów ziarna w Indonezji i Zachodniej Afryce kakao potaniało w ciągu ostatniego tygodnia o 1% i było notowane po prawie 2940 USD/t w Nowym Jorku i po 1850 BGP/t w Londynie.