Spadek produkcji wieprzowiny w 2017 r.?
Komisja Europejska przewiduje, że w tym roku zaobserwujemy w Unii Europejskiej spadek produkcji wieprzowiny. Przyczyny: spadek pogłowia macior i brak dostępności prosiąt do tuczu.
Dane te na swej stronie opublikował Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej. Obecnie, według Eurostatu, w stosunku do ubiegłego roku, liczba wszystkich zwierząt do tuczu spadła o 360 tys. sztuk, a liczba prosiąt o 374 tys. sztuk. Sytuacja jest zróżnicowana w krajach unijnych. Podczas gdy w Hiszpanii i Polsce pogłowie świń do tuczu wzrosło o 730 tys. warchlaków i tuczników i 255 tys. sztuk prosiąt, to w Danii liczba tuczników spadła o 340 tys. sztuk, a w Rumunii o 168 tys. sztuk.
- Jest to wycinek całości dający pewne wskazania jak będzie kształtowała się produkcja w nadchodzących miesiącach. Ostatnie prognozy Komisji Europejskiej przewidują spadek produkcji wieprzowiny w 2017 roku do 23,4 miliona ton (-0,3%) oraz stabilizację produkcji w 2018 roku dzięki utrzymaniu rynków eksportowych - podaje Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.