Spadek eksportu drobiu
Spadek eksportu drobiu w okresie I-V 2014 roku.
Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ok. 552 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu – o 0,8 % mniej niż w tym samym okresie 2013 r. Z uwagi na jeszcze większy spadek importu, dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym drobiem wzrosło jednak w skali roku o 5,3% do 225,3 tys. ton. W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt (86% całego eksportu drobiu), których sprzedaż za granicę wzrosła o 0,8%. Zanotowano natomiast spadek wysyłek mięsa indyczego (-13,1%) i żywego drobiu (-3,5%). Wzrósł natomiast wywóz mięsa kaczek (+15,2%) i gęsiny (+4,8%).
Największe ilości drobiu wyekspediowały poza UE tradycyjnie Francja, Holandia, Polska, Niemcy, Wielka Brytania i Belgia. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 9%, a w ciągu roku wysyłki zwiększyły się o ok. 11%.
Największymi odbiorcami unijnego drobiu w okresie od stycznia do maja tego roku były kraje afrykańskie – RPA i Benin, gdzie dostawy zwiększyły się w skali roku odpowiednio o 32% i 17%. Wysyłki do Arabii Saudyjskiej, głównego importera unijnego drobiu w roku ubiegłym, obniżyły się natomiast o 23%, z uwagi na spadek dostaw od głównego eksportera na ten rynek – z Francji. Wzrosły natomiast dostawy do Rosji (+7%), Hongkongu (+1,4%) i Wietnamu (+29%) i na Filipiny (+91%). Mniejsze niż przed rokiem były wysyłki do Ghany (-45%), na Ukrainę (-41%), do Jemenu (-15%), Zjednoczonych Emiratów Arabskich (-12%) i Chin (-21%).
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w omawianym okresie br. wyniósł ok. 327 tys. ton i był o 4,6% niższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (60 % całkowitego przywozu), przy rocznym spadku wolumenu wywozu o 2%. Przywóz z Tajlandii, drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, obniżył się natomiast o 11%.