Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
      Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?
      Trzy sposoby na pozbycie się pnia z ogrodu bez koparki. Tanie i skuteczne
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ślad węglowy może być ważny dla konsumentów

Ślad węglowy może być ważny dla konsumentów

Newsy 23 stycznia 2024 19:00 Redakcja
Ślad węglowy może być ważny dla konsumentów
Źródło: Canva
Ekspert branży mleczarskiej, zwraca uwagę na nieuchronną zmianę w handlu spożywczym: coraz częściej klientów interesuje ślad węglowy produktów, co wpływa na decyzje zakupowe
Spis treści:

    Polska branża mleczarska stoi przed wyzwaniem nie tylko minimalizacji śladu węglowego, ale także konieczności określenia jednolitego systemu jego pomiaru. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Mierzenie śladów węglowych i środowiskowych

    - Niedługo handel może żądać, informacji o śladzie węglowym poszczególnych produktów spożywczych - mówi prof. Andrzej Babuchowski, ekspert branży mleczarskiej. - Już teraz w niektórych państwach sieci handlowe pytają, jaki jest ślad węglowy danego produktu i w oparciu o te informacje, kupują produkty danej firmy lub nie albo też różnicują ich cenę. W ten sposób przygotowują się na ewentualne wymagania klientów. Dlatego też i polska branża mleczarska powinna nie tylko zabiegać o to, by ślad węglowy i środowiskowy był jak najniższy, ale określić jednolity system ich wyliczania i w końcu zacząć je liczyć.

    Zauważa on, że w poszczególnych zakładach mleczarskich w Polsce są tworzone grupy, których zadaniem ma być mierzenie śladów: węglowego i środowiskowego. Na razie jednak problematyczne jest to, że są różne modele mierzenia śladu węglowego, ale nie ma takiego, który byłby zaakceptowany przez wszystkich.

    Czy bydło odpowiada za emisję gazów cieplarnianych?

    W ostatnich latach coraz silniej artykułuje się fakt, że to bydło w znacznym stopniu odpowiada za emisję gazów cieplarnianych - przede wszystkim ditlenku węgla i metanu. Czy słusznie?

    - Warto zwrócić uwagę na to, że dwutlenek węgla wytwarzany przez zwierzęta, jest wyłapywany przez glebę i rośliny, w tym uprawiane na paszę i dla celów spożywczych - podkreśla Andrzej Babuchowski. - Odpowiednio prowadzona produkcja roślinna, może spowodować, że bilans ditlenku węgla będzie bardziej korzystny dla środowiska na skutek jego większej absorbcji.

    Emisję ditlenku węgla można zmniejszać także zastępując wykorzystywanie jakichkolwiek paliw kopalnych odnawialnym źródłami energii - pochodzącymi z wiatru, słońca czy wody. Jeżeli ograniczymy zużycie nawozów i pestycydów, także zmniejszymy ślad węglowy, gdyż do ich wytworzenia i transportu wykorzystuje się paliwa kopalne.

     - Lista działań, które rolnik może wykonać w swoim gospodarstwie, by zmniejszyć ślad węglowy, jest długa - podkreśla prof. Babuchowski.

    Zwraca on uwagę na jeszcze jedną rzecz - warto spojrzeć na obwiniane za globalne ocieplenie krowy w inny sposób. Są to zwierzęta, które wytwarzają dużo białka niezbędnego ludziom do prawidłowego funkcjonowania, krowa o rocznej wydajności mleka 8000 kg wytwarza w ciągu roku ok. 300 kg białka.

    - Co ważniejsze, krowy jednocześnie nie stanowią dla ludzi konkurencji żywnościowej, tak jak np. trzoda chlewna, która żywiona jest ziarnem. Łąki i pastwiska nie zawsze da się przekształcić w pola uprawne, a próba likwidacji krów wiązałaby się z pozbawieniem znacznej części ludności źródła białka zwierzęcego - podaje Polska Izba Mleka.

    Przeżuwacze, do których należy bydło, wytwarzają gazy, zwłaszcza metan, na skutek fermentacji pobranego pokarmu w żwaczu. Prof. Babuchowski zauważa, że obecnie podejmowane są różne próby zmniejszenia wydalania gazów - np. poprzez odpowiednią modyfikację pasz.  Prowadzone są także badania nad genetyką krów, które maja na celu ograniczenie wytwarzania gazów na skutek zmiany mikrobiomu w przewodzie pokarmowym (żwaczu). 

    Na czym opiera się zrównoważony rozwój?

    Zrównoważone rolnictwo, na które stawia Komisja Europejska to produkcja bardziej przyjazna środowisku. Jednak jak podaje Polska Izba Mleka - warto pamiętać, że zrównoważony rozwój opiera się na trzech filarach: społecznym, gospodarczym i środowiskowym, czyli nie powinien przynosić szkody środowisku, powinien powodować wzrost gospodarczy i być korzystny dla społeczeństwa. Jak zauważa prof. Babuchowski, ustalenie jednolitych dla wszystkich państw kryteriów środowiskowych, może być problematyczne, gdyż w poszczególnych regionach występują różnice klimatyczne, glebowe itp. - dlatego podejście do określonych zagadnień jest różne. Trzeba jednak prowadzić dyskusje i starać się stworzyć ujednolicone prawodawstwo. 

    - Dlatego uważam, że zamiast "wyścigu", kto osiągnie niższe obciążenia środowiskowe, powinno się raczej patrzyć na to, czy w oparciu o ustalone kryteria następuje poprawa parametrów, np. zmniejszenie zużycia nawozów czy pestycydów - mówi Andrzej Babuchowski. 

    Branża mleczarska stara się dostrzegać także inne elementy, które mogą składać się na zrównoważony rozwój. W dużej mierze są to sprawy związane z dobrostanem zwierząt, którego poprawa jest także jednym z założeń unijnego Zielonego Ładu.

    Przeczytaj także: 50 milionów euro pożyczek dla europejskich rolników

    Źródło: Polska Izba Mleka
    • Tagi:
    Redakcja
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
    18 września 2025
    Uprawy
    Niby nic wielkiego, a ma duży wpływ na plon pszenicy. Zrób te 5 kroków
    18 września 2025
    Uprawy
    Co dalej z ziemniakami? Eksperci nie mają wątpliwości
    18 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Spektakularne odkrycie w kukurydzy
    18 września 2025
    Newsy
    Już jutro startuje AGRO SHOW 2025. Sprawdź, co w PROGRAMIE targów
    18 września 2025
    Newsy
    Czekają nas zimowe protesty rolników z górnikami?
    17 września 2025
    Newsy
    Czy "Locha plus" wróci? "Ten program pomógł ratować wiele gospodarstw rodzinnych"
    17 września 2025
    Newsy
    To będą wyjątkowe targi w Szepietowie. Wszystko już na początku października
    17 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    Partnerzy serwisu:
    • rp.pl
    • parkiet.com
    • zyciewarszawy.pl
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności