Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta choroba stała się już nie tylko problem hodowców bydła. To pierwszy taki przypadek w Polsce
      Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem
      Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
      W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      O tym trzeba pomyśleć już teraz, później może być za późno
      Jak zwiększyć odporność roślin i ich wydajność? Jest na to naturalny sposób
      Plus 80 ton buraków z hektara na słabych glebach - zbiór buraków u Kryszaków
      Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR sprawdza słuszność finansowania rolników. Kontrole m.in. w Małopolsce
      500 rolników straciło 22 mln zł. Ruszył proces
      Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
      Tyle hektarów KOWR sprzedał tylko w tym roku. Rekord w dzierżawach bliski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ślad węglowy może być ważny dla konsumentów

Ślad węglowy może być ważny dla konsumentów

Newsy 23 stycznia 2024 19:00 Redakcja
Ślad węglowy może być ważny dla konsumentów
Źródło: Canva
Ekspert branży mleczarskiej, zwraca uwagę na nieuchronną zmianę w handlu spożywczym: coraz częściej klientów interesuje ślad węglowy produktów, co wpływa na decyzje zakupowe
Spis treści:

    Polska branża mleczarska stoi przed wyzwaniem nie tylko minimalizacji śladu węglowego, ale także konieczności określenia jednolitego systemu jego pomiaru. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Mierzenie śladów węglowych i środowiskowych

    - Niedługo handel może żądać, informacji o śladzie węglowym poszczególnych produktów spożywczych - mówi prof. Andrzej Babuchowski, ekspert branży mleczarskiej. - Już teraz w niektórych państwach sieci handlowe pytają, jaki jest ślad węglowy danego produktu i w oparciu o te informacje, kupują produkty danej firmy lub nie albo też różnicują ich cenę. W ten sposób przygotowują się na ewentualne wymagania klientów. Dlatego też i polska branża mleczarska powinna nie tylko zabiegać o to, by ślad węglowy i środowiskowy był jak najniższy, ale określić jednolity system ich wyliczania i w końcu zacząć je liczyć.

    Zauważa on, że w poszczególnych zakładach mleczarskich w Polsce są tworzone grupy, których zadaniem ma być mierzenie śladów: węglowego i środowiskowego. Na razie jednak problematyczne jest to, że są różne modele mierzenia śladu węglowego, ale nie ma takiego, który byłby zaakceptowany przez wszystkich.

    Czy bydło odpowiada za emisję gazów cieplarnianych?

    W ostatnich latach coraz silniej artykułuje się fakt, że to bydło w znacznym stopniu odpowiada za emisję gazów cieplarnianych - przede wszystkim ditlenku węgla i metanu. Czy słusznie?

    - Warto zwrócić uwagę na to, że dwutlenek węgla wytwarzany przez zwierzęta, jest wyłapywany przez glebę i rośliny, w tym uprawiane na paszę i dla celów spożywczych - podkreśla Andrzej Babuchowski. - Odpowiednio prowadzona produkcja roślinna, może spowodować, że bilans ditlenku węgla będzie bardziej korzystny dla środowiska na skutek jego większej absorbcji.

    Emisję ditlenku węgla można zmniejszać także zastępując wykorzystywanie jakichkolwiek paliw kopalnych odnawialnym źródłami energii - pochodzącymi z wiatru, słońca czy wody. Jeżeli ograniczymy zużycie nawozów i pestycydów, także zmniejszymy ślad węglowy, gdyż do ich wytworzenia i transportu wykorzystuje się paliwa kopalne.

     - Lista działań, które rolnik może wykonać w swoim gospodarstwie, by zmniejszyć ślad węglowy, jest długa - podkreśla prof. Babuchowski.

    Zwraca on uwagę na jeszcze jedną rzecz - warto spojrzeć na obwiniane za globalne ocieplenie krowy w inny sposób. Są to zwierzęta, które wytwarzają dużo białka niezbędnego ludziom do prawidłowego funkcjonowania, krowa o rocznej wydajności mleka 8000 kg wytwarza w ciągu roku ok. 300 kg białka.

    - Co ważniejsze, krowy jednocześnie nie stanowią dla ludzi konkurencji żywnościowej, tak jak np. trzoda chlewna, która żywiona jest ziarnem. Łąki i pastwiska nie zawsze da się przekształcić w pola uprawne, a próba likwidacji krów wiązałaby się z pozbawieniem znacznej części ludności źródła białka zwierzęcego - podaje Polska Izba Mleka.

    Przeżuwacze, do których należy bydło, wytwarzają gazy, zwłaszcza metan, na skutek fermentacji pobranego pokarmu w żwaczu. Prof. Babuchowski zauważa, że obecnie podejmowane są różne próby zmniejszenia wydalania gazów - np. poprzez odpowiednią modyfikację pasz.  Prowadzone są także badania nad genetyką krów, które maja na celu ograniczenie wytwarzania gazów na skutek zmiany mikrobiomu w przewodzie pokarmowym (żwaczu). 

    Na czym opiera się zrównoważony rozwój?

    Zrównoważone rolnictwo, na które stawia Komisja Europejska to produkcja bardziej przyjazna środowisku. Jednak jak podaje Polska Izba Mleka - warto pamiętać, że zrównoważony rozwój opiera się na trzech filarach: społecznym, gospodarczym i środowiskowym, czyli nie powinien przynosić szkody środowisku, powinien powodować wzrost gospodarczy i być korzystny dla społeczeństwa. Jak zauważa prof. Babuchowski, ustalenie jednolitych dla wszystkich państw kryteriów środowiskowych, może być problematyczne, gdyż w poszczególnych regionach występują różnice klimatyczne, glebowe itp. - dlatego podejście do określonych zagadnień jest różne. Trzeba jednak prowadzić dyskusje i starać się stworzyć ujednolicone prawodawstwo. 

    - Dlatego uważam, że zamiast "wyścigu", kto osiągnie niższe obciążenia środowiskowe, powinno się raczej patrzyć na to, czy w oparciu o ustalone kryteria następuje poprawa parametrów, np. zmniejszenie zużycia nawozów czy pestycydów - mówi Andrzej Babuchowski. 

    Branża mleczarska stara się dostrzegać także inne elementy, które mogą składać się na zrównoważony rozwój. W dużej mierze są to sprawy związane z dobrostanem zwierząt, którego poprawa jest także jednym z założeń unijnego Zielonego Ładu.

    Przeczytaj także: 50 milionów euro pożyczek dla europejskich rolników

    Źródło: Polska Izba Mleka
    • Tagi:
    Redakcja
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Minister rolnictwa w sprawie afery gruntowej i CPK: winni poniosą konsekwencje
    29 października 2025
    Pomoc unijna
    Stawki za dobrostan zwierząt będą od tego roku większe. Znikną też niekorzystne przepisy
    29 października 2025
    Pomoc unijna
    Do wzięcia nawet 680 tys. zł. Jutro rusza kolejny nabór ARiMR
    29 października 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Producenci tytoniu zablokują Warszawę. Protestują przeciwko likwidacji dopłat
    29 października 2025
    Newsy
    Minister rolnictwa w sprawie afery gruntowej i CPK: winni poniosą konsekwencje
    29 października 2025
    Newsy
    Te procedury lepiej znać. Nawet 100 proc. wyrównania dla rolników
    29 października 2025
    Newsy
    Od wypieku chleba po dyniowe pole. Oto TOP 5 lubuskich producentów
    29 października 2025
    Newsy
    Choroba niebieskiego języka „celowo wprowadzona”? Rolnicy alarmują
    29 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności