Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      5 groszy w skupie, 2 zł w sklepie? Ceny tych produktów szorują od dawna po dnie
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami

Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami

Sylwetki 11 stycznia 2024 12:45 Redakcja Aktualizacja: 11 stycznia 2024 14:19
Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami
Ponad 30 lat temu Edward Dworecki z Golejewa w Wielkopolsce założył firmę z branży mięsnej, a niedawno został odznaczony Kordzikiem Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
Spis treści:

    Ponad 30 lat temu Edward Dworecki założył w Golejewie (powiat rawicki, Wielkopolska) własną firmę z branży mięsnej. Od tamtej pory surowiec do produkcji dobrej jakości wyrobów pozyskiwany jest od lokalnych hodowców trzody chlewnej. Ostatnio za swoje zasługi przedsiębiorca został odznaczony Kordzikiem Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zaczęli od 8 pracowników

    W 1990 roku Edward Dworecki wspólnie z żoną Jadwigą i synem Grzegorzem, korzystając z przemian społeczno-gospodarczych, założyli własne przedsiębiorstwo branży mięsnej. - Początkowo zatrudnialiśmy zaledwie ośmiu pracowników, a głównymi odbiorcami wyrobów byli okoliczni mieszkańcy - wspomina senior Dworecki.

    - Tak, jak to miało miejsce w 1990 roku, tak i dziś - surowiec do swojej produkcji pozyskujemy głównie współpracując z lokalnymi hodowcami trzody chlewnej. Ponad 65% surowca pochodzi od lokalnych grup producenckich. Wysoko wykwalifikowany zespół fachowców produkuje 15 ton wyrobów z mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego na dobę. Miesięcznie ubijanych jest tutaj około 3,5-4 tysiące sztuk trzody chlewnej. Nie prowadzimy uboju wołowiny - dopowiada Grzegorz Dworecki.

    Dziś przedsiębiorstwo wyposażone jest w nowoczesne urządzenia i spełnia unijne wymogi. Pracuje w nim około 200 osób. Idzie to w parze z wytwarzaniem wyrobów produkowanych na bazie tradycyjnych receptur.

    Edward Dworecki wykształcił prawie 100 uczniów

    Edward Dworecki swoją rzemieślniczą wiedzę przekazał już prawie 100 uczniom. Przyjeżdżają do Golejewa również studenci i praktykanci, m.in. z wydziału weterynarii. Organizowane są tutaj liczne warsztaty branżowe. Kilka lat temu przez dwa tygodnie rzeźnickiego fachu w Golejewie uczyli się praktykanci z Niemiec.

    Z szacunkiem do szefa

    Edward Dworecki jest osobą, która doskonale potrafi pogodzić potrzeby różnych pracowników, zorganizować i wyznaczyć im zadania, dbając jednocześnie o rozwój przedsiębiorstwa i pozycję firmy na rynku. Cieszy się szacunkiem wśród współpracowników. - Nie znajdzie pani na zakładzie chyba osoby, która by powiedziała cokolwiek złego o szefie Edwardzie. To człowiek, który potrafi przyjść, przywitać się, zapytać, co u nas słychać, jak się czujemy. Takich ludzi jak on w dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć - zaznacza jeden z pracowników firmy.

    26 sklepów w trzech województwach

    Dystrybucja wszystkich wyrobów „Dworecki”odbywa się własnymi środkami transportu. Trafiają one do sieci 26 firmowych sklepów na terenie województwa wielkopolskiego, dolnośląskiego i lubuskiego, a stamtąd na stoły polskich i zagranicznych klientów. Wyroby rozwożone są również do licznych sklepów patronackich. Wychodząc naprzeciwko wymaganiom klientów, zakład w 2013 roku rozpoczął produkcję dań gotowych, m.in. zup, krokietów, gołąbków, rolad, udek faszerowanych.

    Obecnie „Dworecki” posiada status średniego przedsiębiorstwa. Na jego czele stanął syn Grzegorz Dworecki, który jako dyrektor kontynuuje tradycje rodzinne w prowadzeniu biznesu. Zatrudniając ponad 200 osób, „Dworecki” jest wiodącym pracodawcą w gminie Pakosław i powiecie rawickim.

    • Tagi:
    • wyroby
    • Dworecki
    Jacek Kaliszan
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Zalarscy i ich Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Płatek"

    14 października 2018
    Newsy

    Tradycyjne wiejskie wyroby mięsne Katuszy na fali

    24 grudnia 2014
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Trwa czerwony alarm w sprawie dzika z ASF. Unia wprowadzi strefy? Ok. 400 tys. świń zagrożone
    8 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    W grudniu mija ważny termin dla rolników. Spis tych zwierząt jest obowiązkowy
    8 grudnia 2025
    Uprawy
    Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
    8 grudnia 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
    30 listopada 2025
    Sylwetki
    Tacy ludzie to skarb dla społeczności lokalnych. Czym zajmują się regionaliści?
    24 listopada 2025
    Sylwetki
    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
    9 listopada 2025
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności