Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większe ilości wapna to więcej korzyści - prawda czy mit?
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
      Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
      Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
      Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
      Alternatywa dla trawnika? Tych roślin nie trzeba kosić ani podlewać
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami

Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami

Sylwetki 11 stycznia 2024 12:45 Redakcja Aktualizacja: 11 stycznia 2024 14:19
Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami
Ponad 30 lat temu Edward Dworecki z Golejewa w Wielkopolsce założył firmę z branży mięsnej, a niedawno został odznaczony Kordzikiem Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
Spis treści:

    Ponad 30 lat temu Edward Dworecki założył w Golejewie (powiat rawicki, Wielkopolska) własną firmę z branży mięsnej. Od tamtej pory surowiec do produkcji dobrej jakości wyrobów pozyskiwany jest od lokalnych hodowców trzody chlewnej. Ostatnio za swoje zasługi przedsiębiorca został odznaczony Kordzikiem Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zaczęli od 8 pracowników

    W 1990 roku Edward Dworecki wspólnie z żoną Jadwigą i synem Grzegorzem, korzystając z przemian społeczno-gospodarczych, założyli własne przedsiębiorstwo branży mięsnej. - Początkowo zatrudnialiśmy zaledwie ośmiu pracowników, a głównymi odbiorcami wyrobów byli okoliczni mieszkańcy - wspomina senior Dworecki.

    - Tak, jak to miało miejsce w 1990 roku, tak i dziś - surowiec do swojej produkcji pozyskujemy głównie współpracując z lokalnymi hodowcami trzody chlewnej. Ponad 65% surowca pochodzi od lokalnych grup producenckich. Wysoko wykwalifikowany zespół fachowców produkuje 15 ton wyrobów z mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego na dobę. Miesięcznie ubijanych jest tutaj około 3,5-4 tysiące sztuk trzody chlewnej. Nie prowadzimy uboju wołowiny - dopowiada Grzegorz Dworecki.

    Dziś przedsiębiorstwo wyposażone jest w nowoczesne urządzenia i spełnia unijne wymogi. Pracuje w nim około 200 osób. Idzie to w parze z wytwarzaniem wyrobów produkowanych na bazie tradycyjnych receptur.

    Edward Dworecki wykształcił prawie 100 uczniów

    Edward Dworecki swoją rzemieślniczą wiedzę przekazał już prawie 100 uczniom. Przyjeżdżają do Golejewa również studenci i praktykanci, m.in. z wydziału weterynarii. Organizowane są tutaj liczne warsztaty branżowe. Kilka lat temu przez dwa tygodnie rzeźnickiego fachu w Golejewie uczyli się praktykanci z Niemiec.

    Z szacunkiem do szefa

    Edward Dworecki jest osobą, która doskonale potrafi pogodzić potrzeby różnych pracowników, zorganizować i wyznaczyć im zadania, dbając jednocześnie o rozwój przedsiębiorstwa i pozycję firmy na rynku. Cieszy się szacunkiem wśród współpracowników. - Nie znajdzie pani na zakładzie chyba osoby, która by powiedziała cokolwiek złego o szefie Edwardzie. To człowiek, który potrafi przyjść, przywitać się, zapytać, co u nas słychać, jak się czujemy. Takich ludzi jak on w dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć - zaznacza jeden z pracowników firmy.

    26 sklepów w trzech województwach

    Dystrybucja wszystkich wyrobów „Dworecki”odbywa się własnymi środkami transportu. Trafiają one do sieci 26 firmowych sklepów na terenie województwa wielkopolskiego, dolnośląskiego i lubuskiego, a stamtąd na stoły polskich i zagranicznych klientów. Wyroby rozwożone są również do licznych sklepów patronackich. Wychodząc naprzeciwko wymaganiom klientów, zakład w 2013 roku rozpoczął produkcję dań gotowych, m.in. zup, krokietów, gołąbków, rolad, udek faszerowanych.

    Obecnie „Dworecki” posiada status średniego przedsiębiorstwa. Na jego czele stanął syn Grzegorz Dworecki, który jako dyrektor kontynuuje tradycje rodzinne w prowadzeniu biznesu. Zatrudniając ponad 200 osób, „Dworecki” jest wiodącym pracodawcą w gminie Pakosław i powiecie rawickim.

    • Tagi:
    • wyroby
    • Dworecki
    Jacek Kaliszan
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Zalarscy i ich Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Płatek"

    14 października 2018
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Konto oszczędnościowe do 200 tys. zł. Oferta ważna do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Za te faktury rolnicy mieli dostać zwrot. Kiedy doczekają się pieniędzy?
    28 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Czy rolnicy zarobią w tym roku na zbożu?
    28 czerwca 2025
    KRUS
    Dostała rentę wdowią, ale straciła 500+. "To kpina!" - opowiada Czytelniczka
    28 czerwca 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Gospodaruje na 1600 ha, a zaczynał od 11 ha. Maszyny robią wrażenie [VIDEO]
    8 czerwca 2025
    Sylwetki
    3 hektary to nadal gospodarstwo czy hobby? Można z tego się utrzymać?
    29 maja 2025
    Sylwetki
    Ten rolnik takiego roku jeszcze nie miał. Wysokie ceny i rekordowe straty [VIDEO]
    25 maja 2025
    Sylwetki
    Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zająć się gospodarstwem [VIDEO]
    18 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności