Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami

Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami

Sylwetki 11 stycznia 2024 12:45 Redakcja Aktualizacja: 11 stycznia 2024 14:19
Nagrodzony rzemieślnik branży mięsnej od 30 lat współpracuje z rolnikami
Ponad 30 lat temu Edward Dworecki z Golejewa w Wielkopolsce założył firmę z branży mięsnej, a niedawno został odznaczony Kordzikiem Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
Spis treści:

    Ponad 30 lat temu Edward Dworecki założył w Golejewie (powiat rawicki, Wielkopolska) własną firmę z branży mięsnej. Od tamtej pory surowiec do produkcji dobrej jakości wyrobów pozyskiwany jest od lokalnych hodowców trzody chlewnej. Ostatnio za swoje zasługi przedsiębiorca został odznaczony Kordzikiem Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zaczęli od 8 pracowników

    W 1990 roku Edward Dworecki wspólnie z żoną Jadwigą i synem Grzegorzem, korzystając z przemian społeczno-gospodarczych, założyli własne przedsiębiorstwo branży mięsnej. - Początkowo zatrudnialiśmy zaledwie ośmiu pracowników, a głównymi odbiorcami wyrobów byli okoliczni mieszkańcy - wspomina senior Dworecki.

    - Tak, jak to miało miejsce w 1990 roku, tak i dziś - surowiec do swojej produkcji pozyskujemy głównie współpracując z lokalnymi hodowcami trzody chlewnej. Ponad 65% surowca pochodzi od lokalnych grup producenckich. Wysoko wykwalifikowany zespół fachowców produkuje 15 ton wyrobów z mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego na dobę. Miesięcznie ubijanych jest tutaj około 3,5-4 tysiące sztuk trzody chlewnej. Nie prowadzimy uboju wołowiny - dopowiada Grzegorz Dworecki.

    Dziś przedsiębiorstwo wyposażone jest w nowoczesne urządzenia i spełnia unijne wymogi. Pracuje w nim około 200 osób. Idzie to w parze z wytwarzaniem wyrobów produkowanych na bazie tradycyjnych receptur.

    Edward Dworecki wykształcił prawie 100 uczniów

    Edward Dworecki swoją rzemieślniczą wiedzę przekazał już prawie 100 uczniom. Przyjeżdżają do Golejewa również studenci i praktykanci, m.in. z wydziału weterynarii. Organizowane są tutaj liczne warsztaty branżowe. Kilka lat temu przez dwa tygodnie rzeźnickiego fachu w Golejewie uczyli się praktykanci z Niemiec.

    Z szacunkiem do szefa

    Edward Dworecki jest osobą, która doskonale potrafi pogodzić potrzeby różnych pracowników, zorganizować i wyznaczyć im zadania, dbając jednocześnie o rozwój przedsiębiorstwa i pozycję firmy na rynku. Cieszy się szacunkiem wśród współpracowników. - Nie znajdzie pani na zakładzie chyba osoby, która by powiedziała cokolwiek złego o szefie Edwardzie. To człowiek, który potrafi przyjść, przywitać się, zapytać, co u nas słychać, jak się czujemy. Takich ludzi jak on w dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć - zaznacza jeden z pracowników firmy.

    26 sklepów w trzech województwach

    Dystrybucja wszystkich wyrobów „Dworecki”odbywa się własnymi środkami transportu. Trafiają one do sieci 26 firmowych sklepów na terenie województwa wielkopolskiego, dolnośląskiego i lubuskiego, a stamtąd na stoły polskich i zagranicznych klientów. Wyroby rozwożone są również do licznych sklepów patronackich. Wychodząc naprzeciwko wymaganiom klientów, zakład w 2013 roku rozpoczął produkcję dań gotowych, m.in. zup, krokietów, gołąbków, rolad, udek faszerowanych.

    Obecnie „Dworecki” posiada status średniego przedsiębiorstwa. Na jego czele stanął syn Grzegorz Dworecki, który jako dyrektor kontynuuje tradycje rodzinne w prowadzeniu biznesu. Zatrudniając ponad 200 osób, „Dworecki” jest wiodącym pracodawcą w gminie Pakosław i powiecie rawickim.

    • Tagi:
    • wyroby
    • Dworecki
    Jacek Kaliszan
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Zalarscy i ich Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Płatek"

    14 października 2018
    Newsy

    Tradycyjne wiejskie wyroby mięsne Katuszy na fali

    24 grudnia 2014
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
    21 października 2025
    Ciągniki
    Nowe ciągniki prosto z Turcji. Czy podbiją polski rynek? [VIDEO]
    21 października 2025
    Przepisy
    Ci rolnicy nie muszą martwić się o składki KRUS. Jest jednak kilka warunków
    21 października 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Sylwetki
    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
    19 października 2025
    Sylwetki
    Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
    18 października 2025
    Sylwetki
    Kręci nas ich rola. Zobacz filmy o naszych rolniczkach
    15 października 2025
    Sylwetki
    30 hektarów, praca na etacie i poszukiwanie starych ludowych pieśni
    15 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności