Rolniczy komentarz tygodnia: jak liczą rolniczy dochód - co z kosztami?
Sytuacja finansowa rolników, w szczególności w małych i średnich gospodarstwach nie napawa optymizmem. Czy czeka nas w najbliższym czasie ich zanik? Może przetrwają nieliczne, mniejsze gospodarstwa, jak to z naszego filmu?
Najczęściej komentowany artykuł
Najwięcej komentarzy zamieściliście pod artykułem "O ile wzrosły dochody rolników w 2022 r.?", który napisała redakcyjna koleżanka Dorota Andrzejewska, która dotarła do informacji przekazanej przez Komisję Europejską z posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa. Mimo zawirowań gospodarczych i wzrostów kosztów produkcji, w tym tych dotyczących zakupu nawozów, dochody rolników w Unii Europejskiej w 2022 roku wzrosły o ponad 13%. Artykył wywołał bardzo dużo Waszych komentarzy.
- 22 faktycznie nie był zły. Powiedziałbym nawet, że bardzo dobry. Martwi mnie sezon 23. Może się okazać w żniwa, że jest *******. Nawozy niejednokrotnie kupione po 5 tys. za tonę, paliwo - nie potrafię przewidzieć, ale przyjmijmy, że średnio po 7.50 zł za litr, a okaże się że pszenica po 1000 zł za tonę. Okaże się, że jest lipa - skomentował pan Krzysztof.
Tak, na rynku unijnym, średnia być może nie była najgorsza. Może dlatego, że chociażby austriackie rolnictwo odnotowało - szacowany przez tamtejszy urząd statystyczny - ponad 21% wzrost wartości produkcji rolnej w 2022 r. W Polsce będa gospodarstwa takie, które odnotują dochód, ale będą również i takie, które odnotują straty. Których będzie więcej? Jak będzie wyglądał rok 2023?
- A ile gospodarstw (przy takim "dobrobycie") przestało funkcjonować? Na każdej polskiej wsi pozostaje po 1-2 przedsiębiorstw rolnych, a wszystkie mniejsze przestają stopniowo funkcjonować. Jeszcze może są na papierze, ale w rzeczywistości większość wyczekuje tylko na dogodny moment życiowy i przestaje gospodarzyć. To oznaka wzrostu dochodów? - pyta pan Piotr
Nasz czytelnik postawił trudne pytanie. Dlaczego statystyki są pozytywne, a życie pokazuje bardzo niepokojące zjawisko? Czy Polskę czeka zmiana rolniczego wizerunku? Czy małe i średnie gospodarstwa upadną lub po prostu zakończą swoją działalność, a powstałe w ten sposób grunty zostaną wcielone do dużych przedsiębiorstw rolnych? Czy era polskich gospodarstw rodzinnych czeka zmierzch?
- Wiele gospodarstw zbankrutuje i wiele ograniczy dotychczasową produkcję. Ja osobiście produkcję zbóż ograniczyłem o 30%, a na zasianym areale dawki nawozu zmniejszone też ok. 30%. Jeżeli jeszcze ten rok będzie susza lub jakieś inne plagi, to produkcji nie będę wznawiał, bo i tak ziemię słabe i nie oddają, więc po co powiększać garba i robić na spekulantów i złodzieji a zwłaszcza tych pazernych z pislamu - podkreślił pan Piotr.
Wielu rolników spogląda z niepokojem na 2023 rok.
Kończąc, przywołam jeszcze jedną myśl. Czy tak duży wzrost dochodu przeliczanego na jedną osobę w rodzinach rolniczych, nie wynika jednak jeszcze z innego ważnego powodu? Czy urzędy statystyczne, nasz polski ale i te unijne - nie pomijają faktu, że członkowie rolniczych rodzin podnoszą jej przychód, bo otrzymują wynagrodzenie z dodatkowej, pozarolniczej pracy, które stanowi przecież dochód calej, rolniczej rodziny?
Najczęściej komentowany artykuł możesz przeczytać tutaj - kliknij.
Najczęściej komentowany film
Najczęściej komentowanym w mijającym tygodniu filmem był materiał redakcyjnej koleżanki, Anny Malinowski, pt. "Zaczynali od 2 ha i 1 Mućki. Jak odnieśli sukces?". W tej produkcji zaprezentowaliśmy gospodarstwo, które z 2 ha i jednej Mućki, po 18 latach "dorosło" do 73 ha, 41 sztuk bydła i 62 kóz - efektem czego są sery, twarogi, jogurty i masło z własnej serowarni!
- Fajnie, że wracacie tam gdzie już gościliście... Pamiętam stary odcinek, super gospodarstwo. Bardzo mądry i pracowity facet - skomentowała osoba używająca niku "StigZina".
Tak, niejednokrotnie wracamy do naszych rozmówców, rolników, z którymi już wcześniej rozmawialiśmy. Dzięki temu możemy zaprezentować dobre praktyki rolnicze, które prowadzą do sukcesu - wszystko po to, by inni rolnicy mogli zainspirować się pomysłami i skorzystać ze sprawdzonych już rozwiązań.
- I podstawowe pytanie. Dlaczego to właśnie takie gospodarstwa nie są podstawą rolnictwa? Dlaczego to nie jest promowane i wspierane? Dlaczego ludzie nie chcą kupować takich produktów, lecz wolą kupić tańsze jedzenie miernej jakości a potem tonę leków - finalnie i tak wyjdzie drożej... - skomentowała osoba używająca niku "Wiejskie Inspiracje - ogród remont kuchnia zdrowie".
Nasza świadomość ekologiczna zmienia się i coraz częściej szukamy zdrowych produktów - jest tylko jedno "ale" - cena produktów ekologicznych. Dlaczego zdrowa żywność nie może być dostępna powszechnie - czy zabrnęliśmy w ślepy zaułek żywienia? Z tym komenatrzem "Wiejskich Inspiracji - ogród remont kuchnia zdrowie" zostawiamy Was, nasi drodzy Czytelnicy, do nastepnego tygodnia, w którym ponownie pochylimy się nad Waszymi komentarzami.
W tym miejscu zapraszamy do lektury naszego nowego cyklu artykułów "Poniedziałek z ekologią" - w poprzednim artykule wyjaśniliśmy, czym jest rolnictwo ekologiczne a wkrótce kolejny artykuł, w którym będziemy analizować, czy ronik sprosta wszystkim wymaganiom rolnictwa ekologicznego. Zapraszamy do lektury - kliknij prosze tutaj.
Najczęściej komentowany w tym tygodniu film możesz obejrzeć tutaj - klknij proszę.
Czytaj, oglądaj, słuchaj i komentuj wiescirolnicze.pl
Zapraszamy do czytania, oglądania i słuchania naszych artykułów, filmów i podcastów. Zachęcamy jednocześnie do komentowania i dyskusji. Wasze zdanie jest dla nas ważne.
Wyraź swoją opinię również w bezpośrednim kontakcie - [email protected]
Podsumowanie rolniczych komentarzy z ubiegłego, czwartego tygodnia 2023 roku znadziesz tutaj