Rolniczy handel detaliczny - od stycznia zmiany
Rolnicy produkujący żywność w ramach rolniczego handlu detalicznego mogą sprzedawać swoje produkty także do sklepów, restauracji i stołówek.
Poza tym podwyższono kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do 40 tys. zł (dotychczas było 20 tys. zł), a po przekroczeniu tej kwoty sprzedaż jest opodatkowana 2 proc. podatkiem obrotowym. Aby z tej ulgi skorzystać, w procesie produkcji trzeba korzystać z własnego surowca (wymagany jest co najmniej 50% udział własnego surowca w produkcie). Nie można też zatrudniać pracowników.
Rolnik, który wyprodukuje sery, dżemy, soki czy wędliny może sprzedać swoje wyroby do zakładów prowadzących sprzedaż detaliczną zlokalizowanych na terenie województwa oraz sąsiadujących z nim powiatów.
Aby rozpocząć działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego RHD, należy zgłosić się do powiatowego lekarza weterynarii (jeśli zamierzamy produkować wyroby pochodzenia zwierzęcego i mieszanego) lub inspekcji sanitarnej (w przypadku wyrobów pochodzenia niezwierzęcego). Jak podają Główny Inspektorat Weterynarii oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) działa obecnie 2 753 rolników w całym kraju.
Czytaj także: Swojskie szynki, schaby i kiełbasy z Ostój [ZDJĘCIA]
Zmieniły się także przepisy odnoszące się do procedury rejestracji produkcji żywności. Zniesieniu ulega obowiązek sporządzania i przedkładania powiatowemu lekarzowi weterynarii do zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu oraz obowiązek informacyjny dla podmiotów prowadzących sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną i ograniczoną. Co ważne, osoby, które chcą produkować wyroby pochodzenia roślinnego (dżemy, konfitury, soki, oleje) w swoich kuchniach domowych - nie muszą zwracać się do Państwowej Inspekcji Sanitarnej o zatwierdzenie tego rodzaju działalności. Od 1 stycznia 2019 r. podmioty zamierzające prowadzić taką działalność są zobowiązane jedynie do złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów w inspekcji sanitarnej.