Rolnicy zyskają na połączeniu inspekcji bezpieczeństwa żywności?
Nie kilka a jedna kontrola, mniej formalności związanych z rejestrami oraz szybsze podejmowanie współpracy z nowymi rynkami zbytu. To wszystko ma dać zmiana, która wejdzie w życie od stycznia 2018 r. Powstaje wówczas Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ).
Jak wyjaśnia Ministerstwo Rolnictwa, obecny system sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności jest bardzo rozproszony. Jest on wykonywany przez 5 instytucji kontrolnych, a mianowicie: Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS), Inspekcję Weterynaryjną (IW), Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcję Handlową (IH).
- Podlegają one nadzorowi 19 ośrodków decyzyjnych: na szczeblu centralnym Ministrowi Zdrowia podlega PIS, Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi IW, PIORiN oraz IJHARS, Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów podlega IH; na szczeblu wojewódzkim działalność każdej inspekcji nadzoruje jeden z 16 wojewodów. Ponadto Powiatowe stacje Sanitarno-Epidemiologiczne należą do administracji zespolonej w powiatach - wymienia Iwona Chromiak z biura prasowego MRiRW.
Mnogość instytucji zajmujących się bezpieczeństwem żywności powoduje, że system ich finansowania z różnych części budżetu jest bardzo skomplikowany.
Czytaj także: Ewa Lech: Przepychanki o kompetencje w nowej inspekcji KLIK
Dlatego podjęto decyzję o połączeniu inspekcji w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Nadzór nad inspekcją będzie sprawował minister właściwy do spraw rolnictwa.
- Nowa inspekcja będzie posiadała spionizowaną strukturę. Jednostki terenowe nie będą, jak dotychczas, podporządkowane wojewodom lub władzom samorządowym. Finansowanie PIBŻ zostanie zintegrowane i będzie się odbywać w ramach jednej części budżetowej. Dzięki temu inspekcja uzyska większą efektywność operacyjną, wyrażającą się np. możliwością oddelegowania pracowników do innej części kraju w celu wykonywania nieplanowanych zadań w sytuacjach kryzysowych lub potrzeb związanych na przykład z obsługą eksportu. Jednolity budżet pozwoli na racjonalizację wydatków i lepsze wykorzystanie posiadanych środków - tłumaczy Iwona Chromiak.
Instytucje sprawujące kontrolę nad bezpieczeństwem żywności na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat połączono w wielu krajach Unii Europejskiej (23 spośród 28).
- Wśród pozytywnych efektów zmian wymieniane jest efektywniejsze wykorzystanie powierzonych środków oraz zmniejszenie uciążliwości dla przedsiębiorców - zaznacza Iwona Chromiak z biura prasowego MRiRW.
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa zintegrowanie inspekcji zmniejszy ich liczbę, a tym samym skróci czas poświęcany przez przedsiębiorców na obsługę kontroli. Kolejny obszar uproszczenia to integracja rejestrów, które są obecnie prowadzone dla pokrewnych działalności przez każdą inspekcję oddzielnie oraz związanej z nimi sprawozdawczości.
- Istnienie jednego organu odpowiedzialnego za relacje z zagranicznymi służbami bezpieczeństwa żywności przyczyni się do sprawniejszego prowadzenia działań związanych z otwieraniem zagranicznych rynków dla polskiej żywności - wymienia Iwona Chromiak z biura prasowego MRiRW.
Na jakim etapie jest wdrażanie nowej Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności?
Uchwalenie niezbędnych ustaw jest możliwe przed końcem 2016 r. Harmonogram prac przewiduje, że rok 2017 stanowiłby okres vacatio legis, podczas którego powołany pełnomocnik powinien przeprowadzić całość zadań niezbędnych do wdrożenia nowych przepisów. Według tego planu Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności rozpoczęłaby działalność z dniem 1 stycznia 2018 r.
Czytaj także: Inspekcja bezpieczeństwa żywności budzi obawy KLIK