Przekonują, że warto hodować gęsi (ZDJĘCIA)
- 1/10
- następne zdjęcie
W woj. kujawsko-pomorskim prężnie działa Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Członkowie organizacji zachęcają mieszkańców wiosek do chowu ekologicznego gęsi oraz promują gęsinę, jako zdrowy i wartościowy produkt regionalny.
Polacy rzadko jedzą gęsinę. Głównie dlatego, że mięso to jest drogie (około 20 zł/kg) w porównaniu do powszechnych kurczaków czy wieprzowiny. A szkoda. Gęsina bogata jest w nienasycone tłuszcze omega-3, białko, a także witaminy A, E i z grupy B.
- Idealnie obniża poziom złego cholesterolu oraz działa obronnie przeciw rozwojowi nowotworów. Jej tłuszcz doskonale nadaje się do smarowania chorych miejsc. Ponadto gęsina posiada dużą ilość żelaza, fosforu, magnezu i cynku - wyjaśnia Anna Marek z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
Gęsina z ferm znajdujących się w naszym kraju trafia głównie do Niemiec.W ostatnim czasie duże zainteresowanie polską gęsiną pojawiło się także w Tajwanie, gdzie hodowcy gęsi upatrują nowy rynek zbytu.
- 1/10
- następne zdjęcie