Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski najwyższa w historii
W ciągu ostatnich 10 lat polski eksport rolno-spożywczy wzrósł blisko 2,5-krotnie. W rezultacie, Polska zajmuje siódme miejsce wśród największych eksporterów żywności w Unii Europejskiej.
25 listopada w Belwederze odbyło się posiedzenie prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. Dyskutowano o eksporcie polskiej żywności i poszukiwaniu nowych rynków zbytu dla artykułów rolno-spożywczych.
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski najwyższa w historii. Kto głównym odbiorcą?
Eksport artykułów rolno-spożywczych systematycznie z roku na rok zwiększa swoją wartość. W 2020 roku wartość eksportu z Polski artykułów rolno-spożywczych wyniosła 34,3 mld EUR, co było najlepszym wynikiem w historii polskiego handlu międzynarodowego tą kategorią produktów.
- Od lat głównym odbiorcą produktów rolno-spożywczych z Polski są Niemcy - zauważył sekretarz stanu Norbert Kaczmarczyk.
W 2020 r. wartość eksportu towarów rolno spożywczych na rynek niemiecki osiągnęła wartość ponad 8,6 mld EUR, co oznaczało udział na poziomie 25% w całej, zagranicznej sprzedaży żywności.
- Saldo w obrotach artykułami rolno-spożywczymi również już od lat pozostaje dodatnie - podkreślił wiceminister Kaczmarczyk.
W 2020 roku osiągnęło ono poziom 11,6 mld EUR i w porównaniu z 2015 rokiem (7,8 mld EUR) wzrosło o blisko 50%.
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski najwyższa w historii. Czynniki wzrostu eksportu
Sekretarz stanu zwrócił uwagę, że na tak dobre wyniki polskiego eksportu ma wpływ wiele czynników. Do najważniejszych z nich zaliczył: konkurencyjne ceny polskiej żywności w stosunku do rynków zagranicznych związane z niższymi kosztami produkcji i jej efektywnością, stosowanie nowoczesnych technologii przetwórczych, wykorzystanie wysokiej jakości surowców rolnych, coraz dłuższa lista uznanych za granicą polskich wyrobów tradycyjnych.
W ciągu ostatnich 10 lat polski eksport rolno-spożywczy wzrósł blisko 2,5-krotnie. W rezultacie, Polska zajmuje siódme miejsce wśród największych eksporterów żywności w Unii Europejskiej. Wartość salda w handlu zagranicznym żywnością na poziomie ponad 11,6 mld euro daje nam trzecie miejsce wśród dziesięciu krajów Unii Europejskiej posiadających dodatnie saldo tej wymiany (pozostałe kraje są importerami netto żywności).
- O dobrej pozycji naszego sektora rolno-żywnościowego świadczy również rosnący udział eksportu tej grupy produktów w polskim eksporcie ogółem, który wzrósł z 11% w roku 2010 do ponad 14% w roku 2020 - podkreślił sekretarz stanu.
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski najwyższa w historii. Perspektywy wzrostu eksportu
- W najbliższej perspektywie Polska powinna utrzymać przewagę kosztowo-cenową w produkcji większości artykułów rolno-spożywczych. Mam nadzieję, że również w kolejnych latach eksport polskiej żywności będzie rozwijał się co najmniej tak samo dynamicznie jak do tej pory - podsumował sekretarz stanu.
ZOBACZ TAKŻE: Stawki płatności dobrostanowych będą podniesione, ale... jeszcze nie teraz
- Tagi: