Dodatkowy zarobek dla rolnika? Tak można sporo dorobić
Należy zastanowić się przede wszystkim nad tym, jak można wykorzystać lokalizację i profil gospodarstwa, jakie formalności trzeba dopełnić czy z jakich form wsparcia finansowego można skorzystać.
Agroturystyka popularną formą wypoczynku
Agroturystyka jest popularną formą wypoczynku zwłaszcza wśród mieszkańców dużych miast. Wakacje na wsi pozwalają odpocząć im od codziennego zgiełku i hałasu. Dają też możliwość bliższego kontaktu z naturą. Dzięki temu dzieci mieszkające na co dzień w mieście mogą zobaczyć zwierzęta gospodarskie takie jak krowy, owce czy kozy.
W związku z tym, że zainteresowanie tego rodzaju wypoczynkiem od lat utrzymuje się na wysokim poziomie, wielu rolników decyduje się na otwarcie swoich gospodarstw dla turystów.
Czytaj też: Rolnictwo ekologiczne szansą na dopłaty. Jakie wymogi musi spełniać?
Agroturystyka dodatkowym źródłem dochodu w gospodarstwie rolnym. Co warto przemyśleć?
Podjęcie decyzji o założeniu agroturystyki w gospodarstwie rolnym wymaga wcześniejszej dokładnej analizy. Warto przede wszystkim zastanowić się, czy taki biznes w przypadku konkretnego gospodarstwa ma szanse na powodzenie i będzie cieszył się zainteresowaniem ze strony turystów.
Przy tych rozważaniach należy wziąć pod uwagę jego lokalizację. Położenie na atrakcyjnym terenie – np. w górach – czy w pobliżu jeziora lub lasu z pewnością zachęci wiele osób do odwiedzin. Podobnie sytuacja będzie wyglądała w przypadku bliskości atrakcji nadających się do zwiedzania. Z jednej strony mogą to być obiekty zabytkowe takie jak np. zamki czy pałace, a z drugiej miejsca typowo współczesne, jak chociażby parki rozrywki czy aquaparki.
Czytaj też: Obowiązek rejestracji zwierząt. Jakich gatunków dotyczy? Co z psami i kotami?
W następnej kolejności należy przyjrzeć się samemu gospodarstwu rolnemu pod kątem atrakcji, które może ono zapewnić odwiedzającym je turystom. W tym przypadku duże znaczenie będzie miała z pewnością obecność zwierząt gospodarskich czy maszyn rolniczych. Ponadto ważne mogą okazać się miejsca i budynki, które będzie można przekształcić na potrzeby turystów, takie jak stare zabudowania gospodarcze, stodoły czy wiaty. Nie bez znaczenia będą także lokalne produkty takie jak mleko, jajka, owoce i warzywa.
Warto też przyjrzeć się terenowi gospodarstwa pod kątem miejsca na ewentualne postawienie na nim nowych zabudowań i infrastruktury dla turystów. Konieczne może bowiem okazać się wybudowanie domków czy placu zabaw dla dzieci. Przydać może się też miejsce pod altanę, miejsce na grill i ognisko czy teren przeznaczony na parking dla samochodów.
Tutaj warto zapoznać się z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego i przepisami prawa budowlanego. Planowane inwestycje muszą zostać przeprowadzone zgodnie z nimi. Ponadto konieczne będzie uwzględnienie warunków sanitarnych zgodnie z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Czytaj także: Dopłaty dla hodowców. Już wiadomo, kiedy ruszy nabór wniosków
Agroturystyka: Co rolnik może zaoferować turystom?
Po podjęciu decyzji o zajęciu się agroturystyką, jeszcze przed jej uruchomieniem, należy dopracować wszystkie szczegóły swojej oferty. Należy tu wziąć pod uwagę wcześniejsze dokładne przeanalizowanie możliwości, które daje położenie gospodarstwa oraz wszystko to, co znajduje się na jego terenie.
Turystom można zaproponować m.in.:
- posiłki składające się z produktów wytworzonych na terenie gospodarstwa lub pochodzących od lokalnych dostawców (m.in. mleko od krowy, jajka z własnego kurnika, miód z pasieki, warzywa z przydomowej grządki, owoce z miejscowego sadu);
- pracę w gospodarstwie (m.in. dojenie krów, zbieranie jajek, karmienie zwierząt, grabienie siana);
- przetwarzanie produktów zebranych w gospodarstwie i w jego okolicy (m.in. robienie masła i serów, pieczenie chleba, suszenie grzybów);
- wycieczki po okolicy (m.in. spacery po lesie, zwiedzanie lokalnych atrakcji);
- udział w imprezach tematycznych (m.in. dożynki, festyny, targi);
- poznanie lokalnej tradycji i kultury (m.in. wizyty w miejscowym domu kultury, kole gospodyń wiejskich);
- wypożyczanie sprzętu (m.in. rowery, quady, łódki, kajaki, wędki, sanki, narty).
Gospodarstwo agroturystyczne: Działalność i finansowanie
Po podjęciu decyzji o założeniu gospodarstwa agroturystycznego konieczne jest dopełnienie formalności. W przypadku prowadzenia już działalności rolniczej można rozszerzyć ją o agroturystykę. Najczęściej wystarczające okazuje się zgłoszenie tego faktu we właściwym miejscowo urzędzie gminy.
Warto też sprawdzić, z jakich środków można pozyskać fundusze na uruchomienie agroturystyki lub późniejsze rozszerzenie jej oferty. Przed otwarciem swojego gospodarstwa dla gości można również przygotować się do tego od strony marketingowej. Pomocny może więc okazać się udział w szkoleniach z zakresu marketingu czy obsługi klienta.
Czytaj także: Kilkanaście tysięcy mieszkańców. To największe polskie wsie
Agroturystyka jako dodatkowe źródło dochodu rolnika: Pozyskiwanie klientów
Po przygotowaniu oferty i dopełnieniu formalności czas rozpocząć właściwą działalność agroturystyczną. Aby jednak było to możliwe, należy pozyskać klientów. W tym celu niezbędna będzie promocja. Można ją przeprowadzać na wiele sposobów. W dzisiejszych czasach najbardziej oczywistym kanałem wydaje się internet. Strona internetowa agroturystyki oraz jej profil w mediach społecznościowych, a także promowanie oferty na portalach turystycznych to jedne z najpopularniejszych obecnie rozwiązań.
Z czasem, kiedy agroturystyka rozwinie swoją działalność, jedną z najlepszych form jej reklamy będą rekomendacje zadowolonych klientów.
Czytaj też: Ważny termin dla właścicieli domów. Za brak zgłoszenia grozi kara do 20 tys. zł