Praca sezonowa w gospodarstwie - nowe wytyczne dla cudzoziemców
Ministerstwo rolnictwa we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym przygotowało wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych. Chodzi o obcokrajowców, głównie zza wschodniej granicy, którzy przyjeżdżają do pracy zarówno w gospodarstwach rolnych, jak i w przetwórstwie.
- Wytyczne te są odpowiedzią na sytuację zagrożenia wirusem SARS COV-2 oraz potrzebę zapewnienia pracowników głównie przy zbiorach owoców miękkich - mówi minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
Jak wynika z komunikatu zamieszonego na stronie MRiRW, ustalone zostały procedury, które mają zapewnić bezpieczeństwo zarówno pracownikom sezonowym, jak i samym gospodarzom. Chodzi przede wszystkim o umożliwienie pracownikom zza granicy warunków do odbycia 14-dniowej kwarantanny gospodarstwie, z możliwością bezpiecznego wykonywania pracy.
Pobyt osób z zagranicy powinien być tak zorganizowany, żeby zmniejszyć liczbę kontaktów na terenie gospodarstwa. Wszystko po to, aby była możliwa sprawna identyfikacja osób z najbliższego kontaktu z tymi, którzy będą wykazywać objawy wskazujące na zakażenie.
Ustalono też, że po przekroczeniu granicy przez cudzoziemca dokonuje się m.in. obowiązkowego pomiaru temperatury ciała oraz wpisu wszystkich osób przekraczających granicę do sytemu EWP, celem objęcia 14-dniową kwarantanną. Pracownicy otrzymują informację pisemną na temat: ich obowiązków, zasad kwarantanny, postępowania w przypadku zachorowania (w języku polskim i ojczystym). Leży to oczywiście po stronie pracodawcy.
Przewóz pracowników sezonowych do gospodarstwa odbywa się transportem zorganizowanym, np. busem, bądź transportem zapewnionym przez rolnika - transport indywidualny poprzez osobisty odbiór. Należy pamiętać o tym, że każda z osób przed wejściem do auta myje i dezynfekuje ręce oraz zakłada osłonę na nos i usta do czasu dotarcia do celu.
Od chwili przekroczenia granicy RP do gospodarstwa czas przejazdu nie może przekroczyć 24 godzin.
Po przyjeździe na miejsce, pracodawca zobowiązany jest przekazać powiatowej inspekcji sanitarnej listę zatrudnionych w gospodarstwie zobowiązanych do odbywania w nim obowiązkowej kwarantanny.
Pracownik sezonowy odbywa 14-dniową kwarantannę na terenie gospodarstwa (siedlisko gospodarstwa wraz z działkami do niego należącymi). Po przybyciu na teren gospodarstwa docelowego wymagane jest wykonanie wymazu do testu PCR (celem wykluczenia zakażenia). Organizacja i koszt leży po stronie zatrudniającego. Każda osoba z wynikiem dodatnim powinna jak najszybciej opuścić gospodarstwo i zostać odizolowana w ramach izolacji instytucjonalnej.
Podczas pierwszych 14-dni pobytu w gospodarstwie, w trakcie których pracownik jest objęty kwarantanną, ma możliwość świadczenia pracy z zastrzeżeniem, że w tym okresie obowiązuje go całkowity zakaz opuszczania gospodarstwa. Ponadto do niezbędnego minimum ograniczony jest kontakt z osobami zamieszkującymi dane gospodarstwo.
Podczas kwarantanny policja sprawuje dozór nad osobami zobowiązanymi do jej odbycia. Złamanie obowiązku grozi karą w wysokości do 30 tys. zł.
W przypadku dużej liczby pracowników w gospodarstwie należy im wydzielić oddzielne kwatery (oddzielne wejścia) dla niewielkich grup osób - do maks. 10 pracowników, i tak zorganizować ich pobyt, żeby w okresie odbywania kwarantanny grupy nie stykały się ze sobą - zarówno w pracy, jak i poza nią w pomieszczeniach socjalnych, podczas transportu na na pole czy w inne miejsce pracy.
Zaleca się także, aby pracownicy sezonowi w trakcie kwarantanny, którzy prowadzą zbiór owoców miękkich, np. malin czy truskawek, i warzyw zielonych jedzonych na surowo, np. szpinaku czy sałaty, tzn. żywności przeznaczonej do bezpośredniego spożycia, stosowali zarówno osłonę ust i nosa, jak również rękawiczki jednorazowe, które muszą być często zmieniane.
Ministerstwo rolnictwa przypomniał, że z tarczy antykryzysowej już zostały uwzględnione rozwiązania, które uprościły przepisy związane z prawem pobytu obcokrajowców w Polsce w czasie pandemii. - Mogą oni legalnie przebywać w Polsce, nawet po upływie ważności wizy i legalnie pracować podczas stanu epidemii oraz do 30 dni po niej - zaznacza MRiRW.
Czytaj także: