Podpisany został Kodeks Etyki Żywnościowej. "Pieniądze to nie wszystko"
- Pieniądze to nie wszystko. Pracujmy uczciwie i nie oszukujmy się wzajemnie - takie słowa padły z ust ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego po podpisaniu Kodeksu Etyki Żywnościowej.
Jeszcze zanim dotarła do nas informacja o tym, że zakażony koronawirusem jest wieceminister rolnictwa Ryszard Kamiński, minister Jan Krzysztof Ardanowski podpisał Kodeksu Etyki Żywnościowej. Dokument został sygnowany również przez delegata Konferencji Episkopatu ds. Polskich Przetwórców Żywności biskupa Piotra Sawczuka oraz przewodniczącego Sekcji Przemysłu Spożywczego Polskiego Forum ISO 9000 Janusza B. Berdowskiego.
- Różne środowiska, i rolnicze, i nawet kościół katolicki mówią, że nie można dalej tolerować wzajemnego oszukiwania się przy produkcji żywności. Ta żywność, która ludzi ma leczyć, ma budować ich zdrowie, ich siły, bywa żywnością, która nie odpowiada standardom. Zdarza się to także u rolników - to jest dla mnie, to jest na sprzedaż. Tak być nie powinno. To jest rzecz niedopuszczalna - stwierdził minister rolnictwa.
ZOBACZ TAKŻE: Ardanowski: Wykorzystywanie sytuacji związanej z pandemią jest podłe
Szef resortu rolnictwa zwrócił jednocześnie uwagę, że większość żywności jest bardzo dobrej jakości. Zdarza się jednak, że niektóre składniki dodawane w procesie przetwórczym psują tę żywność, a nie ją poprawiają.
- Dlatego przygotowaliśmy i podpisaliśmy dokument, który jest efektem wielu lat pracy - Kodeks Etyki Żywnościowej - poinformował minister.
- To jest swoistego rodzaju apel, aby nie oszukiwać się wzajemnie, by płacić uczciwie, by nie opóźniać terminów płatności, by szanować partnera, z którym współpracujemy, żeby ten cały łańcuch „od pola do stołu” był łańcuchem uczciwym - dodał szef resortu rolnictwa.
- Etyka to jest po prostu uczciwość. Nie powinniśmy się oszukiwać, bo wspólnie razem mamy obowiązek dostarczać konsumentom dobrą żywność, która będzie budowała ich siły. Natomiast najczęściej na oszukiwaniu cierpią rolnicy. Widać to np. dziś - za podwyżki cen żywności obwiniani są właśnie rolnicy - zwrócił uwagę Ardanowski.
Kodeks Etyki Żywnościowej zostanie dostarczony do wszystkich rolników, do wszystkich zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego, aby każdy mógł się z nim zapoznać.