Okazjonalna sprzedaż żywności - wytyczne
Jeśli chcesz sprzedawać żywność w trakcie imprez plenerowych musisz pamiętać o kilku ważnych sprawach.
Działalność okazjonalna obejmująca przygotowywanie, przechowywanie i serwowanie żywności przez osoby fizyczne w trakcie imprez plenerowych (jarmarki, święta kościelne, szkolne, miejskie, wiejskie, zorganizowane akcje dobroczynne obejmujące wolontariuszy), gdzie żywność jest przygotowywana czasami, sporadycznie i na małą skalę, nie może być uznawana za działalność przedsiębiorstwa. Należy jednak pamiętać, że sprzedaż jest okazjonalna, gdy dochód ze sprzedaży stanowi jednorazowy dochód, który równoważy koszty poniesione na zakup produktów niezbędnych do przygotowania potraw oraz koszty dojazdu na imprezę.
Osoba przygotowująca i sprzedająca potrawy i produkty musi posiadać aktualne badania lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, które będzie świadczyć o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Ponadto osoba sprzedająca powinna być w czystym, jasnym ubraniu i mieć osłonięte włosy. Nie może być zainfekowana, przeziębiona i mieć odkrytych ran czy innych uszkodzeń ciała. Należy także pamiętać o zapewnieniu odpowiednio niskiej temperatury w przypadku przechowywania produktów tego wymagających. Zaleca się, aby przed planowanym terminem imprezy poinformować o tym fakcie właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.