Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
      Ile płacono za produkty rolne? Potaniały ziemniaki, pszenica oraz żyto
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
      Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      U tych rolników niesamowite wyniki plonowania. Jak im się to udało?
      Kiedy rzeczywiście najlepiej zwalczać miotłę zbożową? Ekspert radzi!
      Cała prawda o biopreparatach. To powinniśmy o nich wiedzieć
      To będzie historyczna kampania cukrowa. Ile ton buraków przerobią?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
      Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kontrowersyjny plan Brukseli dla rolników. Kto straci najwięcej? Walka o dopłaty
      Do tych rolników wypłata środków ruszy w październiku
      Aktywny rolnik - może pojawić się "furtka" do obejścia nowych przepisów
      W tym przypadku możesz sprzedać dom od ręki i bez podatku. Ważny wyrok sądu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten kwiat zadba o siebie sam. Zasadź w październiku, a wiosną sobie podziękujesz
      Tajemnice króla wiosny. Oto idealny moment na sadzenie. Jaką odmianę wybrać?
      Zrób to teraz, a wiosną unikniesz koszmaru w ogrodzie. Zacznij jak najszybciej
      Pelargonie będą kwitły do przymrozków. Ale bez tej jednej rzeczy nie ma na to szans
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Gorzelnie rolnicze umrą śmiercią naturalną

Gorzelnie rolnicze umrą śmiercią naturalną

Prawo i finanse - Ekonomika 1 kwietnia 2011 09:19 Dorota Jańczak Aktualizacja: 24 września 2015 09:48
Gorzelnie rolnicze umrą śmiercią naturalną
Jeszcze kilkanaście lat temu na terenie Polski działało około 1000 gorzelni rolniczych. Czynnych dziś pozostało jedynie 80. Konkurencyjne dla nich stały się wytwórnie przemysłowe, których wydajność jest o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt razy większa. Jednak cały czas utrzymuje się opinia, że ten najbardziej smakowity spirytus pochodzi właśnie z małych, wiejskich ośrodków gorzelnianych.
Spis treści:

    Jeszcze kilkanaście lat temu na terenie Polski działało około 1000 gorzelni rolniczych. Czynnych dziś pozostało jedynie 80. Konkurencyjne dla nich stały się wytwórnie przemysłowe, których wydajność jest o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt razy większa. Jednak cały czas utrzymuje się opinia, że ten najbardziej smakowity spirytus pochodzi właśnie z małych, wiejskich ośrodków gorzelnianych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gorzelnia w Pokrzywnicy, gmina Dolsk, powiat śremski powstała w latach międzywojennych. Przed II wojną światową, podobnie jak inne gorzelnie rolnicze, pełniła troszkę inną funkcje niż obecnie. – W tym czasie w każdym większym gospodarstwie była gorzelnia. Służyły one przede wszystkim do przerobu towaru, który się wcześnie psuł. I częściej to dotyczyło warzyw, ziemniaków, bo zboża było mniej niż teraz – tłumaczy Jerzy Nowak, prowadzący wspólnie z żoną gorzelnię w Pokrzywnicy.

    >Państwo Nowakowie dzierżawią gorzelnię wraz z całym gospodarstwem rolnym w Pokrzywnicy od 2000 roku. Do produkcji surówki spirytusowej stosują wszelkiego rodzaju zboża: żyto, pszenżyto, pszenicę oraz kukurydzę. W innych gorzelniach przerabiane są również ziemniaki i buraki, melasa cukrownicza, odpady młynarskie oraz owoce, jednak ich urządzenia nie są do tego dostosowane. Okres produkcji w gorzelni rozpoczyna się latem lub jesienią, a kończy wiosną. Surowiec skupują od indywidualnych rolników oraz przedsiębiorstw handlujących zbożami. Możliwości przerobowe gorzelni to 1 mln litrów spirytusu na rok. Produktem ubocznym w przetwórstwie gorzelniczym jest wywar, którym skarmiane jest bydło. - W przeszłości wywar był podstawą pokarmu dla bydła. Dziś odchodzi się od tego, bo nowoczesne żywienie tego nie przewiduje. Wywar ma konsystencję płynną, a coraz więcej dużych gospodarstw stosuje wozy paszowe – wyjaśnia pan Nowak. Jest to niekorzystne dla rolniczych zakładów gorzelnianych, które jeszcze kilkanaście lat temu o wiele więcej zarabiały na sprzedaży wywaru. Jednak jest nadzieja, że w niedalekiej przyszłości wywar będzie jednym z komponentów stosowanych w biogazowniach.

    Dla gorzelników obecny okres nie jest sprzyjający, ze względu na wysokie ceny zbóż. - Ten rok jest wyjątkowo trudny dla małych gorzelni, bo w sprzedaży jest mało zboża i jest ono drogie – mówi. Wskazuje również na wzrastające koszty stałe, takie jak wynagrodzenie dla pracowników, węgiel, energia elektryczna, konserwacja sprzętu, dzierżawa czy podatek od nieruchomości. - W stosunku do okresu, kiedy zaczynaliśmy, a więc 11 lat temu, teraz pracownik zarabia 100% więcej, łącznie z ZUS-em jest tych kosztów jeszcze więcej. Poza tym o przeszło 100% podrożał prąd i węgiel – tłumaczy. Z zakładami spirytusowymi, którym sprzedawany jest towar, spisywane są umowy. Jednak na wysokość cen gorzelnicy nie mają znacznego wpływu. – To zakłady spirytusowe dyktują cenę surówki - wyjaśnia pan Nowak. Małym zakładom zagrażają także gorzelnie przemysłowe, które są w stanie w ciągu roku wytworzyć 20 mln litrów alkoholu etylowego. Na rynku przemysłowym zaczynają pojawiać się także biogazownie, w których przetwarzane są coraz większe ilości zbóż. - To sprawia, że jest problem z pozyskaniem surowca - tłumaczy rolnik z Pokrzywnicy.

    Wiele gorzelni w okolicy Pokrzywnicy zaprzestało swej działalności, gdyż produkcja stała się coraz mniej opłacalna. Państwo Nowakowie obawia się, że taki los może spotkać również jego zakład. - Tego typu gorzelnie, jak nasza, umrą śmiercią naturalną – mówią. Jeszcze kilka lat temu zastanawiali się nad przebudową zakładu, jednak to pochłonęłoby kilka milionów złotych. – Przy obecnej koniunkturze zaniechaliśmy modernizacji gorzelni. Trzeba by było wyeliminować człowieka do pewnego stopnia i skomputeryzować gorzelnię. Unowocześnienie polegałoby na wyrzuceniu tego, co tutaj jest i wyposażeniu w nowe urządzenia – tłumaczy Jerzy Nowak.

    W zależności od tego, z jakiego surowca powstała, surówka spirytusowa wykorzystywana jest dalej w przemyśle spożywczym bądź paliwowym. – Ważne są także urządzenia w gorzelni i fachowość pracownika – tłumaczy Jerzy Nowak. Spirytus produkowany w pokrzywnickiej gorzelni jest wykorzystywany przede wszystkim na cele konsumpcyjne. – Surówkę sprzedajemy do takich zakładów, jak: „Akwawit Leszno”, „Wyborowa w Poznaniu” czy „Bols Oborniki”. Ze względu na dobrą jakość „Wyborowa” w ubiegłym roku kupiła od nas 400  000 litrów spirytusu – tłumaczy pan Nowak.

    Dokładne wydatki związane z produkcją spirytusu są uzależnione od wielu czynników, między innymi jakości różnych zbóż oraz ich ceny. Najwięcej surówki wytworzy się z suchej kukurydzy, bo od 36 do 39 litrów spirytusu z 1 kwintala (100 kg) surowca. Z tej samej ilości ubiegłorocznych pszenżyta i pszenicy otrzyma się około 33 litrów spirytusu, natomiast z żyta – 32 l. Jakość surowca w każdym roku może być inna. Jest to związane z warunkami atmosferycznymi w danym okresie wegetacji i zbioru roślin. – Rok 2009 na przykład był korzystny dla zbóż, bo było ciepłe lato i to zboże dojrzewało naturalnie na polu. Dzięki temu z 1 kwintala uzyskało się 34 litry surówki. Natomiast w roku 2010 wiele zbóż zostało zebranych po obfitych opadach deszczu. Surowiec był złej jakości i w związku z tym obniżył się wydajność, między innymi w gorzelni – tłumaczy Jerzy Nowak.

    • Tagi:
    • gorzelnie
    • śmierć
    • wytwórnie przemysłowe
    • spirytus
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Pigwówka

    18 października 2024
    Newsy

    Eksplozja w suszarni w Przewodowie - reakcje z najbliższego otoczenia

    16 listopada 2022
    Newsy

    Makabryczne znalezisko w zbożu

    1 sierpnia 2022
    Newsy

    Dwóch rolników nie żyje. Podobne okoliczności wypadków

    4 kwietnia 2022
    Newsy

    Wypadek na torach. Nie żyje traktorzysta [ZDJĘCIA]

    23 lutego 2022
    Newsy

    Wypadek w gospodarstwie. Koń poturbował właściciela 

    19 stycznia 2022
    Newsy

    61-letni rolnik nie żyje. Tragiczny wypadek na polu

    12 listopada 2021
    Newsy

    Tragiczne zdarzenie z udziałem 70-latka. Mężczyznę przygniótł ciągnik

    25 maja 2021
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
    28 września 2025
    Analizy rynkowe
    Suszenie kukurydzy 2025. Tak czy nie?
    28 września 2025
    Uprawy
    Super ziemniaki. Jak można wyhodować idealne odmiany?
    28 września 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    Kontrowersyjny plan Brukseli dla rolników. Kto straci najwięcej? Walka o dopłaty
    27 września 2025
    Ekonomika
    Chcesz sprzedawać swoje jaja, sery czy wędliny? Rolnicy ujawniają gorzką prawdę
    26 września 2025
    Ekonomika
    Ukraiński cukier zaleje polski rynek? Trwa walka o fundusz rekompensacyjny
    26 września 2025
    Pomoc unijna
    Do tych rolników wypłata środków ruszy w październiku
    25 września 2025
    Pomoc unijna
    Aktywny rolnik - może pojawić się "furtka" do obejścia nowych przepisów
    25 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności