Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny ogórków szaleją. Dlaczego i ile kosztują?
      Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
      Ta produkcja jest opłacalna przy 10 tonach z hektara. Teraz ceny wzrosły
      Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      "Żniwa są bardzo ciężkie". Pogodowy koszmar rolników wreszcie się skończy?
      Rekordowy sezon dla ukraińskiej soi. Czy cło zatrzyma eksport?
      Przełom w ochronie upraw. Rolnikom pomoże sztuczna inteligencja
      Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zniszczenia objęły ponad 87 tys. hektarów upraw. Rolnicy dostaną pomoc
      Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Działa cuda przy pomidorach, ogórkach, a nawet borówce. Zastosuj w swoim ogrodzie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Gorzelnie rolnicze umrą śmiercią naturalną

Gorzelnie rolnicze umrą śmiercią naturalną

Prawo i finanse - Ekonomika 1 kwietnia 2011 09:19 Dorota Jańczak Aktualizacja: 24 września 2015 09:48
Gorzelnie rolnicze umrą śmiercią naturalną
Jeszcze kilkanaście lat temu na terenie Polski działało około 1000 gorzelni rolniczych. Czynnych dziś pozostało jedynie 80. Konkurencyjne dla nich stały się wytwórnie przemysłowe, których wydajność jest o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt razy większa. Jednak cały czas utrzymuje się opinia, że ten najbardziej smakowity spirytus pochodzi właśnie z małych, wiejskich ośrodków gorzelnianych.
Spis treści:

    Jeszcze kilkanaście lat temu na terenie Polski działało około 1000 gorzelni rolniczych. Czynnych dziś pozostało jedynie 80. Konkurencyjne dla nich stały się wytwórnie przemysłowe, których wydajność jest o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt razy większa. Jednak cały czas utrzymuje się opinia, że ten najbardziej smakowity spirytus pochodzi właśnie z małych, wiejskich ośrodków gorzelnianych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gorzelnia w Pokrzywnicy, gmina Dolsk, powiat śremski powstała w latach międzywojennych. Przed II wojną światową, podobnie jak inne gorzelnie rolnicze, pełniła troszkę inną funkcje niż obecnie. – W tym czasie w każdym większym gospodarstwie była gorzelnia. Służyły one przede wszystkim do przerobu towaru, który się wcześnie psuł. I częściej to dotyczyło warzyw, ziemniaków, bo zboża było mniej niż teraz – tłumaczy Jerzy Nowak, prowadzący wspólnie z żoną gorzelnię w Pokrzywnicy.

    >Państwo Nowakowie dzierżawią gorzelnię wraz z całym gospodarstwem rolnym w Pokrzywnicy od 2000 roku. Do produkcji surówki spirytusowej stosują wszelkiego rodzaju zboża: żyto, pszenżyto, pszenicę oraz kukurydzę. W innych gorzelniach przerabiane są również ziemniaki i buraki, melasa cukrownicza, odpady młynarskie oraz owoce, jednak ich urządzenia nie są do tego dostosowane. Okres produkcji w gorzelni rozpoczyna się latem lub jesienią, a kończy wiosną. Surowiec skupują od indywidualnych rolników oraz przedsiębiorstw handlujących zbożami. Możliwości przerobowe gorzelni to 1 mln litrów spirytusu na rok. Produktem ubocznym w przetwórstwie gorzelniczym jest wywar, którym skarmiane jest bydło. - W przeszłości wywar był podstawą pokarmu dla bydła. Dziś odchodzi się od tego, bo nowoczesne żywienie tego nie przewiduje. Wywar ma konsystencję płynną, a coraz więcej dużych gospodarstw stosuje wozy paszowe – wyjaśnia pan Nowak. Jest to niekorzystne dla rolniczych zakładów gorzelnianych, które jeszcze kilkanaście lat temu o wiele więcej zarabiały na sprzedaży wywaru. Jednak jest nadzieja, że w niedalekiej przyszłości wywar będzie jednym z komponentów stosowanych w biogazowniach.

    Dla gorzelników obecny okres nie jest sprzyjający, ze względu na wysokie ceny zbóż. - Ten rok jest wyjątkowo trudny dla małych gorzelni, bo w sprzedaży jest mało zboża i jest ono drogie – mówi. Wskazuje również na wzrastające koszty stałe, takie jak wynagrodzenie dla pracowników, węgiel, energia elektryczna, konserwacja sprzętu, dzierżawa czy podatek od nieruchomości. - W stosunku do okresu, kiedy zaczynaliśmy, a więc 11 lat temu, teraz pracownik zarabia 100% więcej, łącznie z ZUS-em jest tych kosztów jeszcze więcej. Poza tym o przeszło 100% podrożał prąd i węgiel – tłumaczy. Z zakładami spirytusowymi, którym sprzedawany jest towar, spisywane są umowy. Jednak na wysokość cen gorzelnicy nie mają znacznego wpływu. – To zakłady spirytusowe dyktują cenę surówki - wyjaśnia pan Nowak. Małym zakładom zagrażają także gorzelnie przemysłowe, które są w stanie w ciągu roku wytworzyć 20 mln litrów alkoholu etylowego. Na rynku przemysłowym zaczynają pojawiać się także biogazownie, w których przetwarzane są coraz większe ilości zbóż. - To sprawia, że jest problem z pozyskaniem surowca - tłumaczy rolnik z Pokrzywnicy.

    Wiele gorzelni w okolicy Pokrzywnicy zaprzestało swej działalności, gdyż produkcja stała się coraz mniej opłacalna. Państwo Nowakowie obawia się, że taki los może spotkać również jego zakład. - Tego typu gorzelnie, jak nasza, umrą śmiercią naturalną – mówią. Jeszcze kilka lat temu zastanawiali się nad przebudową zakładu, jednak to pochłonęłoby kilka milionów złotych. – Przy obecnej koniunkturze zaniechaliśmy modernizacji gorzelni. Trzeba by było wyeliminować człowieka do pewnego stopnia i skomputeryzować gorzelnię. Unowocześnienie polegałoby na wyrzuceniu tego, co tutaj jest i wyposażeniu w nowe urządzenia – tłumaczy Jerzy Nowak.

    W zależności od tego, z jakiego surowca powstała, surówka spirytusowa wykorzystywana jest dalej w przemyśle spożywczym bądź paliwowym. – Ważne są także urządzenia w gorzelni i fachowość pracownika – tłumaczy Jerzy Nowak. Spirytus produkowany w pokrzywnickiej gorzelni jest wykorzystywany przede wszystkim na cele konsumpcyjne. – Surówkę sprzedajemy do takich zakładów, jak: „Akwawit Leszno”, „Wyborowa w Poznaniu” czy „Bols Oborniki”. Ze względu na dobrą jakość „Wyborowa” w ubiegłym roku kupiła od nas 400  000 litrów spirytusu – tłumaczy pan Nowak.

    Dokładne wydatki związane z produkcją spirytusu są uzależnione od wielu czynników, między innymi jakości różnych zbóż oraz ich ceny. Najwięcej surówki wytworzy się z suchej kukurydzy, bo od 36 do 39 litrów spirytusu z 1 kwintala (100 kg) surowca. Z tej samej ilości ubiegłorocznych pszenżyta i pszenicy otrzyma się około 33 litrów spirytusu, natomiast z żyta – 32 l. Jakość surowca w każdym roku może być inna. Jest to związane z warunkami atmosferycznymi w danym okresie wegetacji i zbioru roślin. – Rok 2009 na przykład był korzystny dla zbóż, bo było ciepłe lato i to zboże dojrzewało naturalnie na polu. Dzięki temu z 1 kwintala uzyskało się 34 litry surówki. Natomiast w roku 2010 wiele zbóż zostało zebranych po obfitych opadach deszczu. Surowiec był złej jakości i w związku z tym obniżył się wydajność, między innymi w gorzelni – tłumaczy Jerzy Nowak.

    • Tagi:
    • gorzelnie
    • śmierć
    • wytwórnie przemysłowe
    • spirytus
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Pigwówka

    18 października 2024
    Newsy

    Eksplozja w suszarni w Przewodowie - reakcje z najbliższego otoczenia

    16 listopada 2022
    Newsy

    Makabryczne znalezisko w zbożu

    1 sierpnia 2022
    Newsy

    Dwóch rolników nie żyje. Podobne okoliczności wypadków

    4 kwietnia 2022
    Newsy

    Wypadek na torach. Nie żyje traktorzysta [ZDJĘCIA]

    23 lutego 2022
    Newsy

    Wypadek w gospodarstwie. Koń poturbował właściciela 

    19 stycznia 2022
    Newsy

    61-letni rolnik nie żyje. Tragiczny wypadek na polu

    12 listopada 2021
    Newsy

    Tragiczne zdarzenie z udziałem 70-latka. Mężczyznę przygniótł ciągnik

    25 maja 2021
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Zniszczenia objęły ponad 87 tys. hektarów upraw. Rolnicy dostaną pomoc
    8 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny ogórków szaleją. Dlaczego i ile kosztują?
    8 sierpnia 2025
    Uprawy
    "Żniwa są bardzo ciężkie". Pogodowy koszmar rolników wreszcie się skończy?
    8 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    Zniszczenia objęły ponad 87 tys. hektarów upraw. Rolnicy dostaną pomoc
    8 sierpnia 2025
    Ekonomika
    Zboże z okupowanych terenów trafia na eksport
    8 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
    7 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
    2 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
    2 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności