Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
      Co warto siać? Czym chronić uprawy? 600 osób na Dniach Pola w Strzelcach [VIDEO]
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty do zbóż przynoszą tylko chwilową ulgę
      Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?
      Za te pieniądze możesz kupić ciągnik. Czas na podjęcie decyzji ucieka
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
      Zamiast wyrzucać, podlej hibiskusa. Kwiaty będą bujne i dobrze wybarwione
      Octy pachnące ziołami
      Kwitnie całe lato i jest łatwa w uprawie. Ozdobi ogród intensywnym kolorem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Czy certyfikaty jakości mięsa są opłacalne?

Czy certyfikaty jakości mięsa są opłacalne?

Prawo i finanse - Ekonomika 31 marca 2016 07:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 21 lipca 2016 10:51
Czy certyfikaty jakości mięsa są opłacalne?
Źródło: ARR
Na jakie zyski mogą liczyć rolnicy i przetwórcy inwestujący w znaki jakości? Kto korzystna na tym najbardziej?
Spis treści:

    Na jakie zyski mogą liczyć rolnicy i przetwórcy inwestujący w znaki jakości? Kto korzystna na tym najbardziej?

    QAFP, PQS, „Jakość Tradycja”, system „Quality Meat Program”, system „Pork Quality System”, „Kulinarne mięso wieprzowe”, system „Quality Assurance for Food Products- wędliny” - znaków jakości mięsa jest mnóstwo.

    Który wybrać? Może lepiej, gdyby powstał jeden system jakości dający pewność konsumentom, że ten produkt to DOBRE POLSKIE MIĘSO?

    Organizacje certyfikujące namawiają rolników do tego, by przystępowali do systemów jakości. Tłumaczą, że dzięki temu zyskają, bo będą mieć pewnego odbiorcę, a nawet więcej na swoich produktach zarobią. Trudno jednak w tym gąszczu różnych certyfikatów znaleźć ten najkorzystniejszy. Każda z firm będzie przecież promować swój „znaczek”.

    Czy rzeczywiście na określeniu dobrej jakości mięsa na papierku zyskują producenci świń i przetwórcy? Trzeba pamiętać, że firmy certyfikujące otrzymują grube pieniądze, które w dużej mierze pochodzą z publicznych środków, jak chociażby z programu "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości" prowadzonego przez Agencję Rynku Rolnego w ramach PROW 2014-2020.

    Do tego programu mogą przystępować producenci i przetwórcy, którzy chcą certyfikować swoje towary. Dostają zwrot poniesionych kosztów związanych z kontrolami (sprawdzane jest czy rzeczywiście uprawy, hodowle i przetwórstwo są prowadzone zgodnie z założeniami danego systemu jakości) na okres 3 lat. Wysokość wsparcia wynosi rocznie od 3 200 do 1470 zł w zależności od systemu, w którym beneficjent uczestniczy. Jednostki certyfikujące średnio otrzymują od jednego gospodarstwa rocznie 2 tys. zł.

    Jakie korzyści wynikają z certyfikacji produktów? Dlaczego jest aż tyle znaków jakości? W jaki sposób wybrać ten najlepszy? Na te pytania odpowiada prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski.

    Proszę podać, jakimi kryteriami powinien kierować się rolnik, który wybiera dla siebie dany certyfikat?

    Rolnik, który chce przystąpić do systemu jakości powinien przede wszystkim mieć na uwadze profil produkcji rolniczej swojego gospodarstwa, ponieważ są systemy, przeznaczone tylko  produkcji roślinnej np. Integrowana Produkcja Roślin lub produkcji zwierzęcej np. PQS, QAFP.  Wśród systemów jakości żywności występują systemy unijne oraz krajowe. Rolnik powinien rozważyć, który system będzie dla niego korzystniejszy. Nie mniej jednak uczestnictwo w systemach jakości żywności daje producentowi gwarancję wiarygodności i powtarzalnej jakości produktów przez niego wytwarzanych, wzmocnienie swojej pozycji na rynku poprzez niezmienną jakości czy uczestnictwo w działaniach promocyjnych i informacyjnych współfinansowane ze środków krajowych i unijnych.

     Często konsumenci zwracają uwagę na fakt, iż na opakowaniach występuje mnóstwo przeróżnych rodzajów certyfikatów i nie wiadomo, które są wiarygodne, którymi się kierować w wyborze produktu? Jak Pana zdaniem można byłoby rozwiązać ten problem? Czy nie lepiej zsumować wszystkie certyfikaty gwarancji jakości mięsa wieprzowego i wydać jeden:  DOBRE POLSKIE MIĘSO, które byłoby widoczne na stoiskach sklepowych?

     Każdy producent indywidualnie podejmuje decyzję w jakim systemie jakości będzie prowadził produkcję. Uczestnictwo w systemach jakości podnosi rangę wytwarzanego produktu, gdyż w swoim składzie nie zawiera konserwantów, ulepszaczy przez co posiada gwarantowaną wysoką jakość i unikalny smak. W związku z ponadstandardową jakością, produkty te mogą być sprzedawane za wyższą cenę. Producent sam podejmuje decyzję co oprócz obowiązkowego oznakowania zamieści na opakowaniu. Mogą to być znaki systemów jakości, które zachęcą konsumenta do jego zakupu.

    Systemy jakości powstają m. in. z inicjatywy organizacji zrzeszających przedsiębiorstwa, rolników bądź przetwórców danej branży (np. QAFP opracowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, PQS stworzony przez Związek „Polskie Mięso” oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”).

     Systemy te powstają w wyniku badań, analiz, opracowania kryteriów i warunków produkcji i wiążą się z ponoszeniem kosztów przez administratorów systemu. Ponadto, systemy jakości dotyczą różnych gatunków mięsa. Dla mięsa wołowego opracowano system QMP. Dlatego też, trudno jest zdefiniować jeden certyfikat gwarancji obejmujący mięso wieprzowe.

     

    Czym mogą różnić się certyfikaty jakości mięsa wieprzowego, z których może korzystać rolnik?

    Różnice pomiędzy systemami PQS i QAFP wynikają przede wszystkim ze szczegółowych obowiązków producentów żywca wieprzowego, które gwarantują cechy charakterystyczne w procesie produkcji np. wykorzystywanie do krzyżowania zwierząt odpowiednich ras, zakaz stosowania konkretnych produktów, obowiązek zapewnienia zwierzętom odpoczynku w magazynach przedubojowych po zakończonym transporcie i rozładunku, ustanowienie górnej granicy mięsności zwierząt.

    Ilu rolników w tym roku wystąpiło o środki  w ramach programu "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości"?

    W pierwszym  naborze wniosków, który trwał od 1 grudnia 2015 r. do  29 stycznia 2016 r. zostało złożonych 1 183 wniosków o przyznanie pomocy dla poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

     

    Ilu rolników kontynuuje certyfikowane swojej produkcji po okresie 3 lat, gdy środki publiczne z powyższego programu nie są już dla niego dostępne?

     W ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” PROW 2014-2020 odbył się pierwszy nabór wniosków w terminie od 1 grudnia 2015r. do 29 styczeń 2016 r. Program skierowany jest dla nowych uczestników systemu jakości, którzy nie korzystali ze wsparcia w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” PROW 2007-2013.

    Można założyć, że rolnicy, którzy w pierwszym naborze otrzymają decyzję o przyznaniu pomocy przynajmniej przez 3 lata będą certyfikowali swoją produkcję. W przypadku uzyskania wymiernych korzyści z uczestnictwa w systemach jakości, prawdopodobnie rolnicy będą kontynuowali certyfikację w kolejnych latach.

     

    Mnoga ilość znaków jakości:

    Do unijnych systemów jakości należą rejestr gwarantowanych tradycyjnych specjalności, rejestr chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, system rolnictwa ekologicznego, system ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich.
    Do krajowych systemów jakości należą integrowana produkcja roślin, system „Jakość Tradycja”, system „Quality Meat Program”, system „Pork Quality System”, system „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, system „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, system „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.
    • Tagi:
    • QAFP
    • znak polskie mięso
    • prow 2014 - 2020
    • prezes arr Łukasz Hodłubowski
    • znaki jakości
    • PQS
    • certyfikaty jakości
    • pork quality system
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Ekoschemat dobrostan zwierząt. Pieniądze do bydła i trzody. Jest więcej czasu!

    2 lipca 2024
    Newsy

    Dopłaty do produkcji prosiąt. Jest zgoda KE

    22 grudnia 2022
    Pomoc unijna

    Miliardy złotych w ramach PROW nadal nie są wypłacone

    6 listopada 2022
    Trzoda chlewna

    QAFP zdobywa popularność

    22 stycznia 2018
    Przepisy

    20% więcej za żywiec jakości QAFP

    13 stycznia 2016
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Przepisy
    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Młodzi rolnicy i duże dopłaty w tle. Kilkaset tysięcy osób przejmie gospodarstwa?
    20 czerwca 2025
    Najnowsze
    Pomoc unijna
    Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Budżet dla rolników zagrożony? Decyzje w trakcie żniw. Trwa zbiórka podpisów
    20 czerwca 2025
    KRUS
    121 tys. emerytów i rencistów KRUS otrzyma za chwilę ten przelew
    20 czerwca 2025
    Przepisy
    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Młodzi rolnicy i duże dopłaty w tle. Kilkaset tysięcy osób przejmie gospodarstwa?
    20 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy