Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?
      Rynek mleka. Specjalista o szansach i zagrożeniach. Jakie są prognozy?
      Ile kosztuje dzierżawa gruntów rolnych w 2025 roku? Sprawdzamy
      Jak wyglądają ceny świń w Polsce na tle innych krajów? Możesz się zdziwić
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mają 1300 ha. Rzepak sieją na 400 ha. Nie obyło się bez przygód w tym roku
      Słodko-gorzka kampania cukrownicza 2025/2026 wystartowała. Co dalej?
      Można przetrzeć oczy ze zdumienia - wyniki plonowania pszenicy 2025
      Złe wieści dla producentów kukurydzy. Tego szkodnika nie można teraz zwalczyć
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wygląda jak z bajki aż do jesieni. To drzewko to idealny wybór do małego ogrodu
      Te odmiany hortensji przytnij jesienią. Za rok kwiatów będzie jeszcze więcej
      Nie wyrzucaj do kosza. Korek po winie świetnie sprawdzi się w ogrodzie i doniczce
      Wykonaj te zabiegi we wrześniu. Róże będą kwitły bujnie aż do października
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy certyfikaty jakości mięsa są opłacalne?

Czy certyfikaty jakości mięsa są opłacalne?

Prawo i finanse - Ekonomika 31 marca 2016 07:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 21 lipca 2016 10:51
Czy certyfikaty jakości mięsa są opłacalne?
Źródło: ARR
Na jakie zyski mogą liczyć rolnicy i przetwórcy inwestujący w znaki jakości? Kto korzystna na tym najbardziej?
Spis treści:

    Na jakie zyski mogą liczyć rolnicy i przetwórcy inwestujący w znaki jakości? Kto korzystna na tym najbardziej?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    QAFP, PQS, „Jakość Tradycja”, system „Quality Meat Program”, system „Pork Quality System”, „Kulinarne mięso wieprzowe”, system „Quality Assurance for Food Products- wędliny” - znaków jakości mięsa jest mnóstwo.

    Który wybrać? Może lepiej, gdyby powstał jeden system jakości dający pewność konsumentom, że ten produkt to DOBRE POLSKIE MIĘSO?

    Organizacje certyfikujące namawiają rolników do tego, by przystępowali do systemów jakości. Tłumaczą, że dzięki temu zyskają, bo będą mieć pewnego odbiorcę, a nawet więcej na swoich produktach zarobią. Trudno jednak w tym gąszczu różnych certyfikatów znaleźć ten najkorzystniejszy. Każda z firm będzie przecież promować swój „znaczek”.

    Czy rzeczywiście na określeniu dobrej jakości mięsa na papierku zyskują producenci świń i przetwórcy? Trzeba pamiętać, że firmy certyfikujące otrzymują grube pieniądze, które w dużej mierze pochodzą z publicznych środków, jak chociażby z programu "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości" prowadzonego przez Agencję Rynku Rolnego w ramach PROW 2014-2020.

    Do tego programu mogą przystępować producenci i przetwórcy, którzy chcą certyfikować swoje towary. Dostają zwrot poniesionych kosztów związanych z kontrolami (sprawdzane jest czy rzeczywiście uprawy, hodowle i przetwórstwo są prowadzone zgodnie z założeniami danego systemu jakości) na okres 3 lat. Wysokość wsparcia wynosi rocznie od 3 200 do 1470 zł w zależności od systemu, w którym beneficjent uczestniczy. Jednostki certyfikujące średnio otrzymują od jednego gospodarstwa rocznie 2 tys. zł.

    Jakie korzyści wynikają z certyfikacji produktów? Dlaczego jest aż tyle znaków jakości? W jaki sposób wybrać ten najlepszy? Na te pytania odpowiada prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski.

    Proszę podać, jakimi kryteriami powinien kierować się rolnik, który wybiera dla siebie dany certyfikat?

    Rolnik, który chce przystąpić do systemu jakości powinien przede wszystkim mieć na uwadze profil produkcji rolniczej swojego gospodarstwa, ponieważ są systemy, przeznaczone tylko  produkcji roślinnej np. Integrowana Produkcja Roślin lub produkcji zwierzęcej np. PQS, QAFP.  Wśród systemów jakości żywności występują systemy unijne oraz krajowe. Rolnik powinien rozważyć, który system będzie dla niego korzystniejszy. Nie mniej jednak uczestnictwo w systemach jakości żywności daje producentowi gwarancję wiarygodności i powtarzalnej jakości produktów przez niego wytwarzanych, wzmocnienie swojej pozycji na rynku poprzez niezmienną jakości czy uczestnictwo w działaniach promocyjnych i informacyjnych współfinansowane ze środków krajowych i unijnych.

     Często konsumenci zwracają uwagę na fakt, iż na opakowaniach występuje mnóstwo przeróżnych rodzajów certyfikatów i nie wiadomo, które są wiarygodne, którymi się kierować w wyborze produktu? Jak Pana zdaniem można byłoby rozwiązać ten problem? Czy nie lepiej zsumować wszystkie certyfikaty gwarancji jakości mięsa wieprzowego i wydać jeden:  DOBRE POLSKIE MIĘSO, które byłoby widoczne na stoiskach sklepowych?

     Każdy producent indywidualnie podejmuje decyzję w jakim systemie jakości będzie prowadził produkcję. Uczestnictwo w systemach jakości podnosi rangę wytwarzanego produktu, gdyż w swoim składzie nie zawiera konserwantów, ulepszaczy przez co posiada gwarantowaną wysoką jakość i unikalny smak. W związku z ponadstandardową jakością, produkty te mogą być sprzedawane za wyższą cenę. Producent sam podejmuje decyzję co oprócz obowiązkowego oznakowania zamieści na opakowaniu. Mogą to być znaki systemów jakości, które zachęcą konsumenta do jego zakupu.

    Systemy jakości powstają m. in. z inicjatywy organizacji zrzeszających przedsiębiorstwa, rolników bądź przetwórców danej branży (np. QAFP opracowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, PQS stworzony przez Związek „Polskie Mięso” oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”).

     Systemy te powstają w wyniku badań, analiz, opracowania kryteriów i warunków produkcji i wiążą się z ponoszeniem kosztów przez administratorów systemu. Ponadto, systemy jakości dotyczą różnych gatunków mięsa. Dla mięsa wołowego opracowano system QMP. Dlatego też, trudno jest zdefiniować jeden certyfikat gwarancji obejmujący mięso wieprzowe.

    Czym mogą różnić się certyfikaty jakości mięsa wieprzowego, z których może korzystać rolnik?

    Różnice pomiędzy systemami PQS i QAFP wynikają przede wszystkim ze szczegółowych obowiązków producentów żywca wieprzowego, które gwarantują cechy charakterystyczne w procesie produkcji np. wykorzystywanie do krzyżowania zwierząt odpowiednich ras, zakaz stosowania konkretnych produktów, obowiązek zapewnienia zwierzętom odpoczynku w magazynach przedubojowych po zakończonym transporcie i rozładunku, ustanowienie górnej granicy mięsności zwierząt.

    Ilu rolników w tym roku wystąpiło o środki  w ramach programu "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości"?

    W pierwszym  naborze wniosków, który trwał od 1 grudnia 2015 r. do  29 stycznia 2016 r. zostało złożonych 1 183 wniosków o przyznanie pomocy dla poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

    Ilu rolników kontynuuje certyfikowane swojej produkcji po okresie 3 lat, gdy środki publiczne z powyższego programu nie są już dla niego dostępne?

     W ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” PROW 2014-2020 odbył się pierwszy nabór wniosków w terminie od 1 grudnia 2015r. do 29 styczeń 2016 r. Program skierowany jest dla nowych uczestników systemu jakości, którzy nie korzystali ze wsparcia w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” PROW 2007-2013.

    Można założyć, że rolnicy, którzy w pierwszym naborze otrzymają decyzję o przyznaniu pomocy przynajmniej przez 3 lata będą certyfikowali swoją produkcję. W przypadku uzyskania wymiernych korzyści z uczestnictwa w systemach jakości, prawdopodobnie rolnicy będą kontynuowali certyfikację w kolejnych latach.

    Mnoga ilość znaków jakości:

    • Tagi:
    • QAFP
    • znak polskie mięso
    • prow 2014 - 2020
    • prezes arr Łukasz Hodłubowski
    • znaki jakości
    • PQS
    • certyfikaty jakości
    • pork quality system
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Bez tego certyfikatu ARiMR może odmówić dopłat. Jest nowa data! Zmiany od 2025?

    25 lipca 2025
    Hodowla

    Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat

    16 lipca 2025
    Hodowla

    Ekoschemat dobrostan zwierząt. Pieniądze do bydła i trzody. Jest więcej czasu!

    2 lipca 2024
    Newsy

    Dopłaty do produkcji prosiąt. Jest zgoda KE

    22 grudnia 2022
    Pomoc unijna

    Miliardy złotych w ramach PROW nadal nie są wypłacone

    6 listopada 2022
    Trzoda chlewna

    QAFP zdobywa popularność

    22 stycznia 2018
    Przepisy

    20% więcej za żywiec jakości QAFP

    13 stycznia 2016
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    W skupach brakuje miejsca. Tylko dzięki temu rolnik będzie mógł sprzedać zboże
    3 września 2025
    Pomoc unijna
    Na te inwestycje rolnik otrzyma od 200 tys. zł do 1,5 mln zł. Nabór już wkrótce
    3 września 2025
    Trzoda chlewna
    Kolejny cios dla hodowców. To już szesnasty przypadek tej choroby w Polsce
    3 września 2025
    Najnowsze
    Materiał Promocyjny
    Ekonomika
    Tańszy prąd z sąsiedztwa. Oto, jak można obniżyć rachunki za energię
    29 sierpnia 2025
    Przepisy
    Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
    29 sierpnia 2025
    Przepisy
    Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
    29 sierpnia 2025
    Przepisy
    Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
    29 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
    27 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności