Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
      Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy: dajcie nam wyższe dopłaty. Unia Europejska na to pozwala
      Umowa z Mercosur. W tym tygodniu wszystko się rozstrzygnie
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
      Ważna decyzja rządu zgodna z postulatami rolników. Chodzi o kolejne 10 lat
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
      Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ekonomika
  • Frank Richter mówi o wpływie koronawirusa na rolnictwo w Niemczech

Ekonomika

Co o epidemii mówią rolnicy z Polski, Czech i Niemiec?

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/4
  • następne zdjęcie
Źródło: A. Malinowski

Frank Richter – (56) prezes spółki Stadtgut Görlitz GmbH, gospodarstwa prowadzonego w trybie ekologicznym, na które składa się 500 ha gruntu ornego oraz 100 ha sadu.

 

Frank, ilu ludzi zatrudniacie?

30 osób na stałe, w sezonie 50.

Mogę sobie wyobrazić, że już z tego powodu obecna sytuacja jest dla was inna... Na ile inna?

Szczerze mówiąc, aktualnie nie robimy zbyt wiele, biorąc pod uwagę bezpieczeństwo naszych ludzi. W biurze siedzimy w odpowiedniej odległości, jedna osoba pracuje w domu, ale tak zawsze już pracowała, a na zewnątrz pracujemy przeważnie pojedynczo. Trudność pojawi się od połowy lipca, gdy zacznie się zbiór wiśni i od połowy sierpnia, gdy dojrzeją jabłka. Na dzień dzisiejszy nie wiemy jeszcze, jak to będzie.

A jak myślisz,  jak rozwinie się ta sytuacja? Masz może plan B?

Wiele zależeć będzie od polskiego rządu, czy możliwym będzie przyjazd do nas pracowników sezonowych z Polski. Niemiecki rząd na pewno dużo poluzuje w tym kontekście. Planu B nie mam, choć wiem, że w zachodnich Niemczech wielu kolegów po fachu ma już teraz duży problem z pomocą sezonową z zewnątrz. Jeśli ktoś przyjechał przed koronawirusem, to mógł zostać i wielu tak zrobiło, ale większość wyjechała. Aktualnie Niemcy borykają się ze zbiorem szparagów. Tutaj specjalistami są polscy pracownicy, a tych nie ma. Za moment zaczną dojrzewać truskawki i myślę, że nacisk na niemiecki rząd ze strony rolników odpowiednio wzrośnie.

A jak widzisz tę całą sytuację z koronawirusem osobiście?

Osobiście uważam, że się przesadza.

Co jest obecnie najtrudniejsze dla ciebie, jako szefa spółki?

Niepewność. Niepewność, co przyniosą nam następne miesiące. Mam oczywiście nadzieję, że wszystko wróci szybko z powrotem do normy, ale gwarancji nie ma. Co do naszych sezonowych pracowników, to sytuacja wygląda tak, że ludzie których zatrudniamy nie mieszkają u nas, lecz dojeżdżają codziennie i wracają po pracy do siebie, czyli do Polski. Taki układ jest oczywiście nie do utrzymania ze względu na kwarantannę, której musieliby się za każdym razem poddać. Aby tego uniknąć, musieliby mieć u nas zagwarantowany nocleg, a to znaczyłoby dla nas podjęcie decyzji i zmian. Musimy się nad tym zastanowić.

Czytaj także: Polscy rolnicy walczą z koronawirusem. Liczy się wszechstronność maszyn i pomysł

A co myślisz o przyszłości ekologii? Nie sądzisz, że po koronawirusie będzie jej trudniej i to chociażby z powodu inflacji, faktu, że będziemy mieć mniej w portfelach niż przed epidemią?

Jeśli chodzi o Niemcy, to myślę, że mogę ci zaprzeczyć. Procent ludzi, którzy mogli sobie pozwolić na ekologiczne produkty był i jest duży. Ludzie, którzy odżywiają się ekologicznie, należą do warstwy społecznej, której dobrze się powodziło i nadal będzie się dobrze powodzić. Zobacz, kogo dotknął kryzys najbardziej – ludzi zajmujących się gastronomią, turystyką czy też tych najbiedniejszych, a ci nie koniecznie odżywiali się ekologicznie. Ekologiczna klientela to dobrze sytuowani ludzie, których miejsca pracy są pewne. Oczywiście nie mogę się wypowiadać na temat innych europejskich krajów, ale jestem zdania, że w Niemczech ekologia nie ucierpi.

Macie, jako firma, wsparcie od państwa?

Nie, nie mamy, ale my nie mamy na razie problemów. Mamy wiele do zrobienia i nie mamy powodów, aby narzekać. Jedyne, czego nam trzeba będzie, to pracownicy sezonowi, a ten temat ma u nas jeszcze czas. Powiem jeszcze raz: dla mnie jest w całej tej sytuacji dużo przesady. Nie rozumiem tych wszystkich zakazów, kar i ograniczeń. Spójrz na Szwecję. Jeszcze dzisiaj (krótko po Wielkanocy) czytałem, że w całym kraju jest ok. 70 osób, które trafiły na intensywną terapię. Oni chronią ludzi starszych i chorych, ale reszta żyje normalnie.... I tej normalności nam wszystkim życzę.

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/4
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Newsy
2,9 miliarda na kredyty niskoprocentowe. Dla ilu wystarczy pieniędzy?
17 grudnia 2025
Przepisy
Martwy dzik na polu. Do kogo należy obowiązek jego utylizacji?
17 grudnia 2025
KRUS
Koniec KRUS dla dużych gospodarstw? Ta partia idzie z tym programem do wyborów
17 grudnia 2025
Najnowsze
Prawo i finanse
Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
17 grudnia 2025
Przepisy
Rolnicy: dajcie nam wyższe dopłaty. Unia Europejska na to pozwala
16 grudnia 2025
Przepisy
Umowa z Mercosur. W tym tygodniu wszystko się rozstrzygnie
16 grudnia 2025
Pomoc unijna
Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
15 grudnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności