Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
Właśnie rozpoczęła się ważna debata na temat przyszłości polskiego rolnictwa w obliczu podpisania porozumienia z Mercosur.
Konferencja poświęcona umowie z Mercosur
Organizatorem wydarzenia jest Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB. Spotkanie odbywa się w Warszawie, ale uczestniczyć w nim można również on-line.
W siedzibie Instytutu obecnych jest 90 uczestników debaty z sektora nauki, rolnictwa i przetwórstwa spożywczego.
Konferencję "Ocena potencjalnych skutków utworzenia strefy wolnego handlu UE–MERCOSUR dla sektora rolno-żywnościowego UE" otworzył Marek Wigier, dyrektor Instytutu. Swój udział w wydarzeniu zapowiedział wiceminister rolnictwa Adam Nowak.
Umowa z Mercosur to największe porozumienie handlowe w historii Unii Europejskiej - powiedział Marek Wigier.

Naukowcy, rolnicy i przetwórcy o umowie z Mercosur
Podczas wydarzenia omówione zostaną kluczowe aspekty współpracy handlowej między Unią Europejską a krajami MERCOSUR, a także jej możliwy wpływ na rozwój i konkurencyjność sektora rolno-spożywczego.
Konferencja ma być okazję do wymiany poglądów, prezentacji wyników badań oraz dyskusji ekspertów z dziedziny ekonomiki rolnictwa i polityki handlowej.
Jskie tematy konketnie zostaną dziś poruszone? Oto szczegółowy program.
10:45–11:30 - Sesja plenarna - Sektor rolno-żywnościowy UE–MERCOSUR: zmiana geopolityczna a przewaga konkurencyjna
Prowadząca: Iwona Szczepaniak
Agnieszka Poczta-Wajda – Sektor rolno-żywnościowy UE–MERCOSUR w nowym kontekście geopolitycznym: między liberalizacją handlu a bezpieczeństwem strategicznym
Łukasz Ambroziak / Małgorzata Bułkowska – Potencjał produkcyjny i handlowy sektora rolno-żywnościowego w państwach UE i MERCOSUR
11:30–12:00 - Przerwa kawowa
12:00–13:30 - Sesja 1. Wpływ umowy handlowej UE–MERCOSUR na rynki rolno-żywnościowe UE
Prowadząca: Agnieszka Bezat-Jarzębowska
Robert Mroczek – Obawy i zagrożenia dla sektora mięsa wołowego w UE wynikające z ewentualnego zawarcia umowy partnerskiej między krajami MERCOSUR a UE
Piotr Szajner – Umowa UE–MERCOSUR wobec sektorów wrażliwych – rynek cukru i miodu
Wiesław Łopaciuk – Wpływ umowy UE–MERCOSUR na polski rynek soi i kukurydzy
Dorota Pasińska – Rynek drobiu w kontekście umowy UE–MERCOSUR
13:30–14:30 - Obiad – Spotkania networkingowe uczestników Konferencji
14:30–16:00 - Sesja 2. Wpływ umowy handlowej UE–MERCOSUR na jakość żywności i środowisko
Prowadzący: Sławomir Juszczyk
Julia Zolotnytska – Bezpieczeństwo żywnościowe w krajach MERCOSUR
Krzysztof Anusz – Umowa z MERCOSUR a bezpieczeństwo żywności w Unii Europejskiej – wybrane przykłady
Zbigniew Karaczun – Wpływ umowy UE–MERCOSUR na środowisko przyrodnicze Europy
Arkadiusz Zalewski – Zużycie nawozów i środków ochrony roślin w krajach MERCOSUR i w Unii Europejskiej
16:00–16:15 - Przerwa kawowa
16:15–17:15 - Panel dyskusyjny
Szanse i zagrożenia wynikające z wejścia umowy UE–MERCOSUR w życie
Moderator: Włodzimierz Rembisz
Witold Choiński – Związek Polskie Mięso; Stefan Chrzanowski – Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu „POLDRÓB”; Julian Krzyżanowski – IERiGŻ-PIB; Juliusz Młodecki – Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych; Krzysztof Nykiel – Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego w Warszawie; Jerzy Wierzbicki – Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
17:15–17:30 - Podsumowanie i zakończenie Konferencji
Szczepan Figiel
- Tagi:
- mercosour































