Będą zmiany w prawie. Chodzi m.in. o producentów żywności ekologicznej

Przypomnijmy: dziś używanie słów takich jak „eko”, „bio” czy „ekologiczny” - w odniesieniu do żywności - często jest nadużywane. Stąd resort rolnictwa szykuje propozycje zmian - i wprowadzenie pewnego porządku jeśli chodzi o żywienie zbiorowe w kontekście "eko" produktów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co konkretnie zakłada projekt?
Zmiany w prawie. Będzie trzystopniowy znak jakości ekologicznej
Jednym z założeń jest wprowadzenie trzystopniowego znaku jakości ekologicznej.
Ma powstać oficjalne, państwowe oznaczenie, którym będą mogły posługiwać się placówki żywienia zbiorowego w Polsce.
Wspomniany znak będzie miał różne kolory - w zależności od tego, jak duży procent wszystkich zakupionych produktów spożywczych stanowią certyfikowane produkty ekologiczne.
- Znak Brązowy: dla placówek, w których udział żywności ekologicznej jest na podstawowym poziomie.
- Znak Srebrny: dla placówek ze znacznym udziałem produktów ekologicznych.
- Znak Złoty: dla swoistych liderów, którzy opierają swoje menu głównie na żywności ekologicznej.
Zgodnie z założeniami, taki system pozwoli wszystkim konsumentom na lepsze orientowanie się w ofercie, a poszczególnym placówkom motywację do stopniowego zwiększania udziału produktów "eko".
Powstanie publiczny wykaz certyfikowanych stołówek "eko"
Warto dodać, że każda placówka, która będzie chciała używać nowego znaku, będzie musiała przejść procedurę weryfikacyjną i zostać wpisana do oficjalnego, centralnego wykazu.
Wykaz ten będzie jawny i dostępny dla każdego, co pozwoli na szybkie sprawdzenie wiarygodności danej stołówki.
Zgodnie z założeniami, nad całym systemem będzie czuwał Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Inspektorzy WIJHARS będą odpowiedzialni za:
- weryfikację wniosków o wpis do wykazu (na podstawie m.in. faktur i kalkulacji)
- regularne kontrole w placówkach, które już posiadają certyfikat
- nakładanie kar pieniężnych na te podmioty, które bezprawnie używają znaku lub wprowadzają konsumentów w błąd
Zmiany w prawie. Co oznaczają dla producentów żywności ekologicznej?
No dobrze, co to w praktyce oznacza dla rolnika ekologicznego?
Projektowane zmiany to przede wszystkim swoiste nowe otwarcie - w kontekście rynków zbytu danych produktów.
Nowa ustawa stworzy bowiem solidne podstawy dla długoterminowej współpracy między producentami żywności a instytucjami żywienia zbiorowego takimi jak:
- Szkoły i przedszkola,
- Szpitale i domy opieki,
- Stołówki pracownicze w dużych firmach i urzędach
Mówiąc wprost: dla producentów żywności ekologicznej oznacza to lepszą perspektywę w kontekście zbytu ich produktów i generalnie planowania swojej produkcji w dłuższej perspektywie.
To także pewna szansa na uczciwą konkurencję - certyfikat i nadzór służb nad jego przyznawaniem będą bowiem miały realne znaczenie.