Bardzo plenna i ponadczasowa odmiana średnio późnego ziemniaka
Została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze COBORU w 1976 roku. Jest to odmiana średnio późna (148 dni wegetacji). Ma duże okrągłe bulwy o charakterystycznych głębokich oczkach. Odmiana należy do typu kulinarnego BC i posiada żółty kolor miąższu. Oznacza to, że w składzie bulwy jest więcej skrobi i miąższ jest mniej wilgotny niż typ A. Zawartość skrobi w tej odmianie ziemniaka wynosi około 15,0 %. Miąższ Bryzy po ugotowaniu jest sypki, rozsypujący się i wyraźnie mączysty. Idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu czy do przygotowania puree i kopytek.
Nadaje się do długiego przechowywania
To odmiana bardzo plenna, jej zbiór może sięgać aż do 42,6 t/ha. Posiada grubszą skórkę, która jest mniej podatna na obicia, przez co bardzo dobrze nadaje się do długiego przechowywania. Podczas kwitnienia Bryza charakteryzuje się jasnofioletową barwą kwiatów. Jeżeli chodzi o uprawę tej odmiany, to ma ona niskie wymagania glebowe, tzn. że urośnie na każdej klasie gleby.
Stopień odporności Bryzy na poszczególne wirusy i choroby ziemniaka - w skali 1-9 (im wyższy wskaźnik, tym odmiana jest bardziej odporna):
odporność na wirusa Y - 5
odporność na wirusa L - 7
odporność na zarazę ziemniaka - 4
odporność na parcha zwykłego - 4
(dane na podstawie wyników doświadczeń z COBORU)
Bardzo wysokie walory smakowe
Bryza to jedna ze starszych odmian Pomorsko-Mazurskiej Hodowli Ziemniaka - jest mniej odporna na parcha zwykłego i zarazę ziemniaka. Te nieznaczne wady wynagradzają jednak bardzo wysokie walory smakowe, które spowodowały, że ta odmiana jest nadal obecna i ceniona na rynku krajowym.
CZYTAJ TEŻ: Na wnioski o dopłaty do kukurydzy jest siedem dni