Polskie mięso wołowe pojedzie do Chin?
Jak donosi Główny Inspektorat Weterynarii, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus przyjął w siedzibie resortu delegację Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) na czele z Ministrem Yu Jianhua.
Było to pierwsze od 2018 r. spotkanie szefów polskiego resortu rolnictwa oraz GACC, instytucji odpowiedzialnej za dopuszczenie importowanych produktów rolno-spożywczych do rynku. W spotkaniu uczestniczył Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk.
- W trakcie spotkania strony podpisały m.in. dokumenty weterynaryjne regulujące warunki eksportu kolejnych grup polskich produktów na rynek chiński: protokół dotyczący mięsa wołowego, memorandum o porozumieniu w sprawie zapobiegania i zwalczania BSE, jak również protokół dot. karm dla zwierząt domowych. Podpisanie protokołów nie jest równoznaczne z zakończeniem procedur i otwarciem rynku ChRL, ale stanowi bardzo ważny krok w tym kierunku - informuje GIW.
Podczas spotkania poruszono także kwestię uznania przez Chiny regionalizacji w odniesieniu do ASF i grypy ptaków.
- Minister Telus wspomniał również o zainteresowaniu eksportem do Chin przetworzonych termicznie produktów wieprzowych i drobiowych. Ponadto, zadeklarował gotowość strony polskiej do szybkiej finalizacji pozostałych prowadzonych obecnie uzgodnień dostępowych, m.in. dotyczących produktów rybołówstwa i miodu - czytamy w komuniakcie GIW.
Czy będą przesunięcia środków między ekoschematami? O tym przeczytasz klikając tutaj.
Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?
Napisz wiadomość: [email protected]
Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.
- Tagi:
- ministerstwo rolnictwa