Polska może eksportować do Japonii mięso drobiowe i jaja
Drzwi do japońskiego rynku ponownie zostały otwarte. Od 12 lipca możliwy jest eksport jaj, produktów z nich pozyskanych, a także mięsa drobiowego igo, pochodzących od zwierząt poddanych ubojowi po tej dacie.
Zasady eksportu drobiu do Japonii wyrobów z mięsa drobiowe
Dzięki zdjęciu zakazu do Japonii mogą być eksportowane:
- jaja zniesione 12 lipca 2024 r. lub później oraz pozyskane z nich produkty;
- mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi 12 lipca 2024 r. lub później.
Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi z Japonią
Polski eksport rolno-spożywczy do Japonii osiągnął w 2023 r. poziom 87,5 mln euro.
- W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczącą nadwyżkę w dwustronnej wymianie handlowej w wysokości 77,2 mln euro. Do tej pory na rynek japoński sprzedawaliśmy głównie mrożone mięso wołowe, jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie i kozie - podaje MRiRW.