Pierwsza sekcja rasowa bydła mięsnego
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego powołał sekcję rasową, aby uaktywnić prorynkowe działania związku. Powodem tego działania jest rosnący nieustannie popyt na wołowinę kulinarną, pochodzącą od ras mięsnych, która charakteryzuje się najwyższą jakością.
Funkcję przewodniczącego sekcji objął Mariusz Białek, posiadający obecnie najliczniejsze stado bydła rasy Hereford zlokalizowane na Warmii. Zarząd PZHiPBM liczy, że inicjatywa stworzenia tej Sekcji doprowadzi do zwiększenia opłacalności hodowli bydła mięsnego i stałego wzrostu jakości polskiej wołowiny kulinarnej.
Bydło mięsne jest w Unii, obu Amerykach i Australii podstawowym źródłem pozyskania dobrej i zdrowej wołowiny kulinarnej dla gastronomii i gospodarstw domowych.
Od wielu lat statystyki GUS pokazują spadek spożycia wołowiny w Polsce nie rozróżniając jednak kategorii wołowiny z ras mlecznych i mięsnych. Spadek z kilkunastu kg w latach siedemdziesiątych do 1,7 kg w roku 2014 przypadający na statystycznego konsumenta pokazuje trendy całego rynku wołowiny w Polsce.
W segmencie wołowiny kulinarnej pochodzącej z ras mięsnych następuje jednak w ostatnich 3 latach dynamiczny wzrost popytu. Ten pozytywny dla hodowców i producentów trend rynkowy nie znajduje jednak odzwierciedlenia w statystykach. Ilustrują go jednak dobitnie coraz liczniejsze lokale gastronomiczne dużych miast, specjalizujące się w serwowaniu potraw z wołowiny kulinarnej jak np. Steki.
Jeszcze dobitniej ilustruje ten trend rynkowy lawinowo rosnąca liczba tzw. Burgerowni serwujących modne burgery. Moda wśród młodych osób na ten skądinąd zdrowy slowfood to fenomen polskiego rynku. Znane amerykańskie restauracje sieciowe już odczuwają spadek obrotów w swoich lokalach na rzecz wspomnianych „Burgerowni”.