Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
      Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
      Zaliczki z ARiMR nie przyszły? Oto, kiedy rolnik nie dostanie pieniędzy
      PIORiN z Funduszami Europejskimi. Kto na tym skorzysta? Rolnik?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
      Kwitnie aż do stycznia. Krzew, który musisz mieć w ogrodzie, zanim spadnie śnieg
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pierwsza sekcja rasowa bydła mięsnego

Pierwsza sekcja rasowa bydła mięsnego

Newsy 14 maja 2015 11:31 Ksenia Pięta Aktualizacja: 19 października 2015 09:46
Pierwsza sekcja rasowa bydła mięsnego
Źródło: Ksenia Pięta
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego powołał sekcję rasową, aby uaktywnić prorynkowe działania związku. Powodem tego działania jest rosnący nieustannie popyt na wołowinę kulinarną, pochodzącą od ras mięsnych, która charakteryzuje się najwyższą jakością.
Spis treści:

    Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego powołał sekcję rasową, aby uaktywnić prorynkowe działania związku. Powodem tego działania jest rosnący nieustannie popyt na wołowinę kulinarną, pochodzącą od ras mięsnych, która charakteryzuje się najwyższą jakością.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Funkcję przewodniczącego sekcji objął Mariusz Białek, posiadający obecnie najliczniejsze stado bydła rasy Hereford zlokalizowane na Warmii. Zarząd PZHiPBM liczy, że inicjatywa stworzenia tej Sekcji doprowadzi do zwiększenia opłacalności hodowli bydła mięsnego i stałego wzrostu jakości polskiej wołowiny kulinarnej.

    Bydło mięsne jest w Unii, obu Amerykach i Australii podstawowym źródłem pozyskania dobrej i zdrowej wołowiny kulinarnej dla gastronomii i gospodarstw domowych.

    Od wielu lat statystyki GUS pokazują spadek spożycia wołowiny w Polsce nie rozróżniając jednak kategorii wołowiny z ras mlecznych i mięsnych. Spadek z kilkunastu kg w latach siedemdziesiątych do 1,7 kg w roku 2014 przypadający na statystycznego konsumenta pokazuje trendy całego rynku wołowiny w Polsce.

    W segmencie wołowiny kulinarnej pochodzącej z ras mięsnych następuje jednak w ostatnich 3 latach dynamiczny wzrost popytu. Ten pozytywny dla hodowców i producentów trend rynkowy nie znajduje jednak odzwierciedlenia w statystykach. Ilustrują go jednak dobitnie coraz liczniejsze lokale gastronomiczne dużych miast, specjalizujące się w serwowaniu potraw z wołowiny kulinarnej jak np. Steki.

    Jeszcze dobitniej ilustruje ten trend rynkowy lawinowo rosnąca liczba tzw. Burgerowni serwujących modne burgery. Moda wśród młodych osób na ten skądinąd zdrowy slowfood to fenomen polskiego rynku. Znane amerykańskie restauracje sieciowe już odczuwają spadek obrotów w swoich lokalach na rzecz wspomnianych „Burgerowni”.

    Źródło: PZHiPBM
    • Tagi:
    • bydło mięsne
    • PZHiPBM
    • burgery
    • Mariusz Białek
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%

    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?

    19 listopada 2025
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    W ciągu 5 lat z produkcji bydła w Polsce zrezygnowało 50 tys. gospodarstw

    14 września 2024
    Bydło i mleko

    Co z dopłatami do zakupu buhaja?

    2 marca 2024
    Hodowla

    Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

    20 stycznia 2024
    Warto wiedzieć
    Newsy
    500 hektarów trafi w ręce rolników. KOWR ujawnia, gdzie i kiedy
    15 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Ostatni dzwonek, aby dostać 300 tys. zł z ARiMR
    15 grudnia 2025
    Newsy
    Pilne! Rolnicy mogą mogą mieć zablokowany dostęp do IRZplus
    15 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Pilne! Rolnicy mogą mogą mieć zablokowany dostęp do IRZplus
    15 grudnia 2025
    Newsy
    500 hektarów trafi w ręce rolników. KOWR ujawnia, gdzie i kiedy
    15 grudnia 2025
    Inne uprawy
    UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
    14 grudnia 2025
    Newsy
    Podpalił kurnik. Zabił ponad 40 ptaków. Jaka kara go czeka?
    14 grudnia 2025
    Newsy
    Tylko dni dzielą nas od wielkiego protestu. Rolnicy liczą na wsparcie
    14 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności