Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
      Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
      Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
      Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zbiory pszenicy 2025 na Ukrainie – trudny start i niepewna jakość
      Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]
      Nowy obowiązek dla ponad miliona rolników. Jest nowa data dla małych gospodarstw
      Sypkie nawozy wapniowe są lepsze dla roślin - tak czy nie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ciągnik za 350 tys. zł przepadnie, bo kierowca był pijany. Nowe prawo w praktyce
      Definicja aktywnego rolnika. Kiedy konkrety? Ministerstwo wyjaśnia
      Rolnik zawarł umowę dożywocia z synem. Pokłócili się. Może ją rozwiązać?
      Nie zgadzasz się z decyzją ARiMR? Możesz się odwołać. Oni to zrobili i wygrali
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Robi oszałamiające wrażenie. Jeśli się przyłożysz, zakwitnie drugi raz
      Trudno oderwać wzrok. Chcesz nadać ogrodowi romantyczny klimat? Będzie idealna
      Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana
      Nie chcesz się za bardzo męczyć w ogrodzie? Ta roślina będzie idealna
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Pierwsza sekcja rasowa bydła mięsnego

Pierwsza sekcja rasowa bydła mięsnego

Newsy 14 maja 2015 11:31 Ksenia Pięta Aktualizacja: 19 października 2015 09:46
Pierwsza sekcja rasowa bydła mięsnego
Źródło: Ksenia Pięta
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego powołał sekcję rasową, aby uaktywnić prorynkowe działania związku. Powodem tego działania jest rosnący nieustannie popyt na wołowinę kulinarną, pochodzącą od ras mięsnych, która charakteryzuje się najwyższą jakością.
Spis treści:

    Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego powołał sekcję rasową, aby uaktywnić prorynkowe działania związku. Powodem tego działania jest rosnący nieustannie popyt na wołowinę kulinarną, pochodzącą od ras mięsnych, która charakteryzuje się najwyższą jakością.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Funkcję przewodniczącego sekcji objął Mariusz Białek, posiadający obecnie najliczniejsze stado bydła rasy Hereford zlokalizowane na Warmii. Zarząd PZHiPBM liczy, że inicjatywa stworzenia tej Sekcji doprowadzi do zwiększenia opłacalności hodowli bydła mięsnego i stałego wzrostu jakości polskiej wołowiny kulinarnej.

    Bydło mięsne jest w Unii, obu Amerykach i Australii podstawowym źródłem pozyskania dobrej i zdrowej wołowiny kulinarnej dla gastronomii i gospodarstw domowych.

    Od wielu lat statystyki GUS pokazują spadek spożycia wołowiny w Polsce nie rozróżniając jednak kategorii wołowiny z ras mlecznych i mięsnych. Spadek z kilkunastu kg w latach siedemdziesiątych do 1,7 kg w roku 2014 przypadający na statystycznego konsumenta pokazuje trendy całego rynku wołowiny w Polsce.

    W segmencie wołowiny kulinarnej pochodzącej z ras mięsnych następuje jednak w ostatnich 3 latach dynamiczny wzrost popytu. Ten pozytywny dla hodowców i producentów trend rynkowy nie znajduje jednak odzwierciedlenia w statystykach. Ilustrują go jednak dobitnie coraz liczniejsze lokale gastronomiczne dużych miast, specjalizujące się w serwowaniu potraw z wołowiny kulinarnej jak np. Steki.

    Jeszcze dobitniej ilustruje ten trend rynkowy lawinowo rosnąca liczba tzw. Burgerowni serwujących modne burgery. Moda wśród młodych osób na ten skądinąd zdrowy slowfood to fenomen polskiego rynku. Znane amerykańskie restauracje sieciowe już odczuwają spadek obrotów w swoich lokalach na rzecz wspomnianych „Burgerowni”.

    Źródło: PZHiPBM
    • Tagi:
    • bydło mięsne
    • PZHiPBM
    • burgery
    • Mariusz Białek
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    W ciągu 5 lat z produkcji bydła w Polsce zrezygnowało 50 tys. gospodarstw

    14 września 2024
    Bydło i mleko

    Co z dopłatami do zakupu buhaja?

    2 marca 2024
    Hodowla

    Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

    20 stycznia 2024
    Bydło i mleko

    Wsparcie dla hodowców bydła. Jak otrzymać dofinansowanie na zakup buhaja?

    10 grudnia 2023
    Hodowla

    KE podwyższa normy dobrostanu - kto ma to finansować?

    28 września 2023
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Po tym wezwaniu rolnik będzie miał siedem dni na reakcję. Idą zmiany w prawie
    27 lipca 2025
    Newsy
    Rolnicy dostaną zwrot pieniędzy. Wnioski będzie można składać już za kilka dni
    27 lipca 2025
    KRUS
    Pamiętaj o tym przelewie do KRUS. Ile wynosi stawka za sierpień 2025?
    27 lipca 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Rolnicy dostaną zwrot pieniędzy. Wnioski będzie można składać już za kilka dni
    27 lipca 2025
    Newsy
    To nie fotomontaż. Chińczycy mieli żniwa na pustyni. Plon? 4,5 tony z hektara
    27 lipca 2025
    Newsy
    Co o nowym ministrze rolnictwa myślą rolnicy? Krajewski zabiera się do pracy
    25 lipca 2025
    Newsy
    Rośnie liczba donosów na rolników. Chcą interwencji ministerstwa
    25 lipca 2025
    Newsy
    Ile Polacy mogą zarobić sezonowo za granicą? Czy wyjazd jeszcze się opłaca?
    25 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności