Panie z KGW przygotowały prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wygrała polewka
Prawie 300 zgłoszonych Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, 10 grantów w wysokości po 10 tysięcy złotych oraz 79 lokalnych producentów. A wśród zwycięzców KGW w Łosińcu w powiecie wągrowieckim. Tak w skrócie można podsumować drugą edycję konkursu grantowego organizowanego w ramach programu “Smakujemy Lokalnie” przez Carrefour Polska pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, w którym najlepsze okazało się małe Koło Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski.
Polewka - regionalna zupa z Wielkopolski
W tegorocznej edycji konkursu jury nagrodziło KGW z 8 województw. Finałowe danie reprezentujące Wielkopolskę to polewka z białym serem oraz pyrami - regionalna zupa z długą historią. Jej receptura oparta jest na dostępnych i pochodzących z lokalnych gospodarstw produktach, czyli maślance, ziemniakach, serze i cebuli, dzięki czemu potrawa na stałe zagościła w tradycji kulinarnej.
- Polska tradycja kulinarna jest niezwykle bogata, co odzwierciedlały tegoroczne zgłoszenia. Różnorodność dań, ich historia i sposób prezentacji przez Koła były naprawdę imponujące. To, co dla mnie było najważniejsze przy ocenie, to możliwość dotarcia z tym daniem do szerokiego grona odbiorców w Polsce, i nie tylko. Tradycja kulinarna regionów jest tak wspaniała, że powinniśmy się nią chwalić! - mówi ekspert kulinarny Łukasz Konik, przewodniczący jury.
Jury doceniło lokalne zaangażowanie
Jury konkursowe oceniało nie tylko warstwę kulinarną i estetyczną dań, ale również zaangażowanie w działania na rzecz lokalnej społeczności. Koła Gospodyń Wiejskich, jako nieodłączny element krajobrazu polskiej wsi, od zawsze integrowały okoliczne środowiska. Tak jest również teraz, co można było zaobserwować w licznych aktywnościach zgłoszonych KGW na rzecz promowania lokalnej kultury, kształtowania nawyków żywieniowych czy łączenia pokoleń.
Lokalni producenci - możliwość bezpośredniej sprzedaży
Nowością tegorocznej edycji były wspólne zgłoszenia Kół Gospodyń Wiejskich z lokalnymi producentami, którzy w ramach programu mają możliwość bezpośredniej sprzedaży w sklepach Carrefour. Obecnie na półkach tej sieci klienci znajdą asortyment już od blisko 350 małych i średnich przedsiębiorców oferujących tradycyjną i regionalną żywność.
- Już od ponad dwóch lat oferujemy specjalne warunki współpracy dla małych lokalnych rolników i producentów żywności. Bazujemy na modelu fairtrade, prostej umowie i rozliczeniach oraz bezpośrednich dostawach z gwarancją odbioru. Dzięki takiemu podejściu co dziesiąty partner handlowy Carrefour w Polsce to lokalny dostawca. W sumie na półkach ponad 200 sklepów w Polsce oferujemy ponad 5,5 tysiąca lokalnych wyrobów - podsumowuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor działu rozwoju formatów i konceptów handlowych w Carrefour Polska.
Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich:
- Wyględne Dziewczyny Plus (woj. mazowieckie): przygotowane danie - Sójka mazowiecka z Wyględ
- Koło Gospodyń Wiejskich Dębnowolanki w Dębnowoli (woj. mazowieckie): przygotowane danie - Dzik w ziołach po dębnowolsku
- KGW Magnolia w Pokaniewie (woj. podlaskie): przygotowane danie - Marcinek
- Koło Gospodyń we Włostowie (woj. świętokrzyskie): przygotowane danie - Burocorz
- Koło Gospodyń Wiejskich "Grabanowskie Pokolenia na Obcasach" (woj. lubelskie): przygotowane danie - Pierogi z gęsiną i suszonymi śliwkami podane na chmurze musu rabarbarowego
- Koło Gospodyń Wiejskich w Łosińcu (woj. wielkopolskie): przygotowane danie - Polewka z białym serem oraz pyrami
- Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie Ruskowianki (woj. mazowieckie): przygotowane danie - Nadbużański zawijaniec (pierekaczewnik)
- Koło Gospodyń Wiejskich w Chorkach (woj. łódzkie): przygotowane danie - Gicz na kapuście z szagówkami
- Koło Gospodyń Wiejskich Sielanka w Spytkowie (woj. warmińsko-mazurskie): przygotowane danie - Mazurski sękacz
- Koło Gospodyń Wiejskich Ostrowo (woj. pomorskie): przygotowane danie - Konfitura z truskawek kaszubskich
Wyróżnienia:
- ALLE BABKI (woj. świętokrzyskie): przygotowane danie - Pazibroda
- Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczance (woj. wielkopolskie): przygotowane danie - Zupa krem z pokrzywy z pieckami raszkowskimi
- KGW Cisowianki w Cisach (woj. pomorskie): przygotowane danie - Kura na czarno z fuśką i pieczony buraczek z kozim serem
- Koło Gospodyń Wiejskich Mierzeniec (woj. mazowieckie): przygotowane danie - Wyluzowana kaczka w buraczkach
- Koło Gospodyń Wiejskich w Cieślinie Cieślinianki (woj. kujawsko-pomorskie): przygotowane danie - Gołąbki w sosie żurkowym
- Koło Gospodyń Wiejskich w Ołowniku (woj. warmińsko-mazurskie): przygotowane danie - Buderski lin w śmietanie
- Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich (woj. opolskie): przygotowane danie - Dzikie hajduckie wariacje
- Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie (woj. wielkopolskie): przygotowane danie - Królas duszony w bulionie warzywnym
- Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiłowie (woj. lubelskie): przygotowane danie - Zawijoki janowickie
- "Gosposie" Mszana Górna (woj. małopolskie): przygotowane danie - Baranina po zagórzańsku
- Tagi:
- KGW