Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Panie z KGW przygotowały prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wygrała polewka 

Panie z KGW przygotowały prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wygrała polewka 

Newsy 16 stycznia 2024 12:26 Aktualizacja: 16 stycznia 2024 14:22
Panie z KGW przygotowały prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wygrała polewka 
Źródło: mat. prasowy
Dzik w ziołach, marcinek, burcorz, pazibroda, dzikie hajduckie wariacje, królas duszony w bulionie warzywnym - to tylko kilka z nagrodzonych dań podczas drugiej edycji konkursu "Smakujemy lokalnie".
Spis treści:

     

    Prawie 300 zgłoszonych Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, 10 grantów w wysokości po 10 tysięcy złotych oraz 79 lokalnych producentów. A wśród zwycięzców KGW w Łosińcu w powiecie wągrowieckim. Tak w skrócie można podsumować drugą edycję konkursu grantowego organizowanego w ramach programu “Smakujemy Lokalnie” przez Carrefour Polska pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, w którym najlepsze okazało się małe Koło Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski.

    Polewka - regionalna zupa z Wielkopolski

    W tegorocznej edycji konkursu jury nagrodziło KGW z 8 województw. Finałowe danie reprezentujące Wielkopolskę to polewka z białym serem oraz pyrami - regionalna zupa z długą historią. Jej receptura oparta jest na dostępnych i pochodzących z lokalnych gospodarstw produktach, czyli maślance, ziemniakach, serze i cebuli, dzięki czemu potrawa na stałe zagościła w tradycji kulinarnej.

    - Polska tradycja kulinarna jest niezwykle bogata, co odzwierciedlały tegoroczne zgłoszenia. Różnorodność dań, ich historia i sposób prezentacji przez Koła były naprawdę imponujące. To, co dla mnie było najważniejsze przy ocenie, to możliwość dotarcia z tym daniem do szerokiego grona odbiorców w Polsce, i nie tylko. Tradycja kulinarna regionów jest tak wspaniała, że powinniśmy się nią chwalić! - mówi ekspert kulinarny Łukasz Konik, przewodniczący jury.

    Jury doceniło lokalne zaangażowanie 

    Jury konkursowe oceniało nie tylko warstwę kulinarną i estetyczną dań, ale również zaangażowanie w działania na rzecz lokalnej społeczności. Koła Gospodyń Wiejskich, jako nieodłączny element krajobrazu polskiej wsi, od zawsze integrowały okoliczne środowiska. Tak jest również teraz, co można było zaobserwować w licznych aktywnościach zgłoszonych KGW na rzecz promowania lokalnej kultury, kształtowania nawyków żywieniowych czy łączenia pokoleń.

    Lokalni producenci - możliwość bezpośredniej sprzedaży 

    Nowością tegorocznej edycji były wspólne zgłoszenia Kół Gospodyń Wiejskich z lokalnymi producentami, którzy w ramach programu mają możliwość bezpośredniej sprzedaży w sklepach Carrefour. Obecnie na półkach tej sieci klienci znajdą asortyment już od blisko 350 małych i średnich przedsiębiorców oferujących tradycyjną i regionalną żywność. 

    - Już od ponad dwóch lat oferujemy specjalne warunki współpracy dla małych lokalnych rolników i producentów żywności. Bazujemy na modelu fairtrade, prostej umowie i rozliczeniach oraz bezpośrednich dostawach z gwarancją odbioru. Dzięki takiemu podejściu co dziesiąty partner handlowy Carrefour w Polsce to lokalny dostawca. W sumie na półkach ponad 200 sklepów w Polsce oferujemy ponad 5,5 tysiąca lokalnych wyrobów - podsumowuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor działu rozwoju formatów i konceptów handlowych w Carrefour Polska.


    Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich:

    • Wyględne Dziewczyny Plus (woj. mazowieckie): przygotowane danie - Sójka mazowiecka z Wyględ   
    • Koło Gospodyń Wiejskich Dębnowolanki w Dębnowoli (woj. mazowieckie): przygotowane danie - Dzik w ziołach po dębnowolsku   
    • KGW Magnolia w Pokaniewie (woj. podlaskie): przygotowane danie - Marcinek 
    • Koło Gospodyń we Włostowie (woj. świętokrzyskie): przygotowane danie - Burocorz    
    • Koło Gospodyń Wiejskich "Grabanowskie Pokolenia na Obcasach" (woj. lubelskie): przygotowane danie - Pierogi z gęsiną i suszonymi śliwkami podane na chmurze musu rabarbarowego   
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Łosińcu (woj. wielkopolskie): przygotowane danie - Polewka z białym serem oraz pyrami   
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie Ruskowianki (woj. mazowieckie): przygotowane danie - Nadbużański zawijaniec (pierekaczewnik)    
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Chorkach (woj. łódzkie): przygotowane danie - Gicz na kapuście z szagówkami 
    • Koło Gospodyń Wiejskich Sielanka w Spytkowie (woj. warmińsko-mazurskie): przygotowane danie - Mazurski sękacz
    • Koło Gospodyń Wiejskich Ostrowo (woj. pomorskie): przygotowane danie - Konfitura z truskawek kaszubskich

    Wyróżnienia:

    • ALLE BABKI (woj. świętokrzyskie): przygotowane danie - Pazibroda    
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczance (woj. wielkopolskie): przygotowane danie - Zupa krem z pokrzywy z pieckami raszkowskimi    
    • KGW Cisowianki w Cisach (woj. pomorskie): przygotowane danie - Kura na czarno z fuśką i pieczony buraczek z kozim serem    
    • Koło Gospodyń Wiejskich Mierzeniec (woj. mazowieckie): przygotowane danie - Wyluzowana kaczka w buraczkach    
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Cieślinie Cieślinianki (woj. kujawsko-pomorskie): przygotowane danie - Gołąbki w sosie żurkowym
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Ołowniku (woj. warmińsko-mazurskie): przygotowane danie - Buderski lin w śmietanie
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich (woj. opolskie): przygotowane danie - Dzikie hajduckie wariacje    
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie (woj. wielkopolskie): przygotowane danie - Królas duszony w bulionie warzywnym    
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiłowie (woj. lubelskie): przygotowane danie - Zawijoki janowickie    
    • "Gosposie" Mszana Górna (woj. małopolskie): przygotowane danie - Baranina po zagórzańsku
    • Tagi:
    • KGW
    Łukasz Tyrakowski
    Z zawodu rolnik. Od ponad 5 lat redaktor miesięcznika Wieści Rolnicze i portalu wiescirolnicze.pl. Specjalista w dziedzinach: hodowli bydła, techniki rolniczej i OZE. Jeden z współtwórców kanałów Wieści Rolnicze na Youtubie i Tik Toku. Pasjonuje się sportem, historią i życiorysami wybitnych postaci.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Do zgarnięcia nawet 10 tys. zł. Nabór trwa. ARiMR przypomina

    1 maja 2025
    Koła gospodyń wiejskich

    8 tys. KGW wciąż tego nie zrobiło. Inne dostają już pierwsze wypłaty z ARiMR

    23 kwietnia 2025
    Koła gospodyń wiejskich

    Te KGW awansowały do wielkiego finału. Główna nagroda to 10 tys. zł [LISTA]

    18 kwietnia 2025
    Koła gospodyń wiejskich

    Rusza wielki konkurs dla KGW. Nagrody są na każdym etapie, główna to 25 tys. zł

    17 kwietnia 2025
    Koła gospodyń wiejskich

    Pieniądze dla KGW. Nabór trwa, ale pieniądze mogą skończyć się wcześniej

    2 kwietnia 2025
    Koła gospodyń wiejskich

    KGW mogą już składać wnioski w tym naborze. Najmniejsza pomoc to 8 tys. zł [WZÓR]

    24 marca 2025
    Koła gospodyń wiejskich

    KGW mogą starać się od 10 do nawet 150 tys. zł. Czasu na wniosek zostało mało

    5 marca 2025
    Sylwetki

    Prowadzi gospodarstwo, działa społecznie, a gęsinę przyrządza konkursowo

    23 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Jan Krzysztof Ardanowski: "Wszyscy mają gębę pełną frazesów jak kochają rolnictwo"
    13 maja 2025
    Newsy
    Handel z Ukrainą - powrót do regulacji sprzed wybuchu wojny? [VIDEO]
    11 maja 2025
    Newsy
     Blokada polskiego mięsa. "Traktujemy to jako działanie odwetowe Węgier"
    10 maja 2025
    Newsy
    Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi. Dzień Trzeci [VIDEO, ZDJĘCIA]
    10 maja 2025
    Newsy
    Adam Leszkiewicz nie jest już prezesem Grupy Azoty S.A.
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy