Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?

Jeżeli część nadziemna ziemniaka całkowicie zżółknie, to czas na przeprowadzenie zbiorów. W wielu odmianach przypada to właśnie na wrzesień. Dojrzałe bulwy należy wykopać z ziemi ostrożnie, najlepiej w ciepły i pogodny dzień. Kolejne kroki, które zostaną wykonane, są kluczowe w tym, czy ziemniaki przetrwają do zimy i w jakim stanie. Co na to wpływa?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przeprowadzić zbiory ziemniaków?
Zalecane jest, by wybierać nowsze odmiany ziemniaków, jeżeli planujemy przechowywać je przez kilka miesięcy – niezależnie od tego, czy zbiory są na własny użytek, czy też nie. Dlatego jest to istotne? Ponieważ nowsze odmiany są mniej problematyczne, na przykład same zasychają.
Na „wykopki” wybieramy dzień ciepły, najlepiej słoneczny oraz suchy, ale nie upalny. Ponadto warto pamiętać o tym, że należy kopać tylko w pełni dojrzałe bulwy i robić to jak najdelikatniej, by ich nadmiernie nie uszkodzić – zdrowe, nieuszkodzone ziemniaki będzie można znacznie dłużej przechować.
Co zrobić z ziemniakami po wykopie?
Istotnym elementem jest przygotowanie ziemniaków do przechowywania przez następne miesiące. Aby jak najdłużej zachowały dobrą kondycję, należy:
- osuszyć bulwy – zebrane ziemniaki należy osuszać zgodnie z temperaturą i wilgotnością powietrza od jednego do nawet siedmiu dni. Powinny wówczas znajdować się w przewiewnym, zaciemnionym miejscu o temperaturze od 12 do 18 stopni Celsjusza;
- poczekać, aż rany na bulwach się zagoją, a skórka stanie się grubsza – ten proces może trwać nawet do trzech tygodni, a dzięki niemu ziemniaki są bardziej oporne na choroby podczas przechowywania;
- schładzać bulwy – stopniowo należy schładzać ziemniaki, aby na ich powierzchni w przypadku przeniesienia ciepłych ziemniaków do zimnego pomieszczenia nie utrzymywała się wilgoć, przez którą mogły być narażone na choroby.
Czytaj też: Giganci zbiorów. Oto nowoczesne kombajny do ziemniaków [VIDEO]
Gdzie przechowywać ziemniaki?
Wykopane bulwy ziemniaków w niewielkich gospodarstwach zazwyczaj przechowywane są w piwnicach lub kopcach – najlepiej luzem, w skrzynkach lub przewiewnych workach.
Utrzymanie odpowiednich warunków jest znacznie prostsze w piwnicy. Przy zachowaniu temperatury od 7 do 10 stopni w takim miejscu oraz wysokiej wilgotności powietrza i małego dostępu do światła ziemniaki można przetrzymywać tam przez pół roku.
Kopce w ogrodzie są nieco bardziej skomplikowane w przygotowaniu. Należy bowiem wykopać dół na głębokość i szerokość od około 60 centymetrów do 1 metra. Długość zależy od tego, jak duże są zbiory. Ważne, by wybrać miejsce do lekkim, przewiewnym podłożu, które w przypadku dużych opadów nie jest zalewane. Dół wykłada się gałęziami, liśćmi i słomą, następnie układa się tam zbiory ziemniaków, na to kolejna warstwa drobnych gałęzi, liści i słomy, a to wszystko przykryte ziemią. Należy także monitorować spadek temperatury i jeśli jest zimniej o 5 stopni Celsjusza, usypać kolejną warstwę izolacyjną złożoną z gałęzi, liści, słomy i następnej warstwy ziemi.