Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny ogórków szaleją. Dlaczego i ile kosztują?
      Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
      Ta produkcja jest opłacalna przy 10 tonach z hektara. Teraz ceny wzrosły
      Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      "Żniwa są bardzo ciężkie". Pogodowy koszmar rolników wreszcie się skończy?
      Rekordowy sezon dla ukraińskiej soi. Czy cło zatrzyma eksport?
      Przełom w ochronie upraw. Rolnikom pomoże sztuczna inteligencja
      Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zniszczenia objęły ponad 87 tys. hektarów upraw. Rolnicy dostaną pomoc
      Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Działa cuda przy pomidorach, ogórkach, a nawet borówce. Zastosuj w swoim ogrodzie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Wysokie koszty przechowywania warzyw

Wysokie koszty przechowywania warzyw

Owoce i warzywa 5 października 2015 12:21 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 5 października 2015 12:28
Wysokie koszty przechowywania warzyw
Źródło: fot. A. Przespolewska
Remigiusz Szczepański z Popówka (powiat pleszewski) już od wielu lat na 22 hektarach uprawia warzywa.
Spis treści:

    Remigiusz Szczepański z Popówka (powiat pleszewski) już od wielu lat na 22 hektarach uprawia warzywa. Nie wszystkie rośliny po zbiorze udaje mu się sprzedać, dlatego część magazynuje.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W chłodni oraz w przechowalni obecnie znajduje się około 150 ton kapusty białej, 30 ton kapusty pekińskiej, 10 ton kapusty czerwonej oraz 120 ton marchwi. Natomiast buraki ćwikłowe przechowywane są w kopcach. Obecna cena za kapustę białą wacha się w granicach 0,13-0,17 zł, za marchew – 0,30-0,40 zł za kilogram. Żeby uprawa przyniosła producentowi korzyść finansowe, ceny musiałyby wzrosnąć o około 50% - Nie wiem jednak, czy wiosną dostanę wyższe kwoty. Czy będzie zapotrzebowanie – podkreśla producent. Składowanie warzyw wiąże się jednak z kosztami. - W pewnym stopniu są ubytki wagowe poprzez odparowywanie roślin w przechowalniach oraz koszty związane z energią elektryczną w chłodni – wyjaśnia.  Rolnik tłumaczy, że nie da się wyliczyć opłacalności magazynowania i przechowywania warzyw – Co tu można wyliczać. Działamy w ciemno. Człowiek do końca ma nadzieję, że warzywa zdrożeją – mówi Remigiusz Szczepański.

    Znać odmiany pod wieloma względami

    Producent warzyw, decydując się na przechowywanie swoich plonów, powinien znać wymagania roślin pod względem cech jakościowych, odmianowych i agrotechnicznych. Musi zwrócić szczególną uwagę na  zdrowotność. - Wiadomo, że już po zbiorze następuje obniżanie jakości tych roślin z powodu zachodzących procesów życiowych i utraty wody. Do przechowywania wybieramy więc warzywa zdrowe, dobrej jakości i nieuszkodzone – tłumaczy Dorota Piękna-Paterczyk, główny specjalista ds. ogrodnictwa Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Oddział w Marszewie. Zdrowe warzywa gwarantują rolnikowi właściwe przechowywanie. Wówczas nie rozwiną się choroby, takie jak: szara pleśń, czerń krzyżowych czy mokre gnicie bakteryjne. Istotnym elementem jest również wybór odmian, które są do tego przeznaczone, tzn. tych, które cechują się długą trwałością składowania. - Warto wiedzieć, że do magazynowania nie nadają się odmiany wczesne. Jedynie czerwone buraki można przechowywać bez względu na to, czy są wczesne czy też późne – podkreśla specjalistka.

    Stała temp. podczas magazynowania

    Duże znaczenie podczas przechowywania warzyw ma temperatura i wilgotność powietrza. Ważne jest utrzymywanie stałej temperatury przez cały okres magazynowania. - Skoki temperaturowe powodują wzrost intensywności oddychania, pogorszenie jakości i skrócenie okresu składowania. Najlepsza temperatura do przechowywania warzyw to 0-10C. Jedynie warzywa ciepłolubne, czyli pomidory, ogórki, papryka nie powinny być ze względu na uszkodzenia chłodowe, przechowywane w tak niskiej temperaturze – wyjaśnia Dorota Piękna-Paterczyk. Natomiast przy temperaturze 1-70C i niskiej wilgotności dobrze przechowuje się cebula i czosnek. Warzywa korzeniowe mogą być składowane w warunkach wysokiej wilgotności i temperaturze 1-40C. Aby nie wysychały, warto ułożyć je w skrzynkach i przesypać piaskiem, który od czasu do czasu można polać niewielką ilością wody. Z kolei kapustę warto ułożyć w skrzyniach na warstwie słomy. Ziemniaki, buraczki czerwone i seler można przechowywać w przewiewnych workach. - Istniejąca baza przechowalnicza w Polsce jest ciągle za mała i nadal znaczne ilości warzyw przechowywane są w kopcach, piwnicach i altanach. Najlepsze warunki przez cały okres przechowywania można zapewnić tylko w nowoczesnych chłodniach, przechowalniach z kontrolowaną atmosferą. Barierą są wysokie koszty budowy i eksploatacji takich obiektów. Warzywa tam przechowywane zachowują dobrą jakość i mogą być w przypadku produkcji na dużą skalę produktem konkurencyjnym na rynku – podkreśla specjalistka.

    Na glebach lżejszych

    Rolnik, chcąc przechowywać warzywa, musi o tym pamiętać na samym początku produkcji. Rośliny, przeznaczone do długotrwałego magazynowania, należy uprawiać na glebach lżejszych, wolnych od chorób i szkodników. Producent na takich plantacjach powinien też przestrzegać zasad odpowiedniego zmianowania. Trzeba także stosować regularną ochronę warzyw w czasie wegetacji. - Wiadomo, iż cebula porażona przez mączniaka rzekomego wcześniej wyrasta w szczypior i korzenie, a zaatakowana przez zgniliznę szyjkową gnije podczas przechowywania nawet w  odpowiednich warunkach – przypomina Dorota Piękna-Paterczyk. Ważne jest również nawożenie warzyw. Powinno ono być wykonane zgodnie z zaleceniami nawozowymi oraz wymaganiami pokarmowymi. - Późne nawożenie dużymi dawkami azotu pogarsza  trwałość przechowalniczą.  Natomiast wyższe dawki fosforu i potasu wpływają korzystnie na warzywa – mówi specjalistka. Rolnik musi też zwracać uwagę na termin zbioru. Należy to robić podczas suchej, słonecznej i bezdeszczowej pogody. Cebula i czosnek muszą być wówczas dobrze dosuszone. - Stopień dojrzałości warzyw jest kolejnym ważnym czynnikiem. Najlepiej przechowują się warzywa wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Zebrane za wcześnie lub za późno mają gorszą trwałość, np. warzywa korzeniowe wysiane w późnym terminie (II połowa maja lub początek czerwca) przechowują się lepiej i są mniej porażane przez choroby - tłumaczy. Do magazynowania nie należy wybierać warzyw, które były narażone na przymrozki. Jedynie kapusta toleruje krótkotrwałe przymrozki. - Jednak gdy wystąpią silniejsze i długotrwałe mrozy, taka kapusta nie nadaje się już do przechowywania – przypomina Dorota Piękna-Paterczyk.

    • Tagi:
    • uprawa
    • przechowywanie
    • warzyw
    • warzyw.
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Truskawki wymagają teraz tych zabiegów. Odwdzięczą się bogatym plonem za rok

    25 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Pamiętaj o tym w lipcu. Zapewnisz sobie bogate zbiory truskawek za rok

    2 lipca 2025
    Newsy

    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać

    20 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Zaskakujący trik z żółtą wstążeczką. Mszyce zostawią ziemniaki w spokoju

    8 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu

    5 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny rzepaku na nowe zbiory i koszty przechowania ziarna

    22 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Pomidor Aussie ma ogromne owoce. Odpowiedni czas na siew właśnie trwa

    30 marca 2025
    Dla domu

    Wykonaj ten zabieg w marcu. W maju pojawią się duże jagody

    7 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Brakuje bydła na rynku. Co z cenami?
    9 sierpnia 2025
    Newsy
    "Nie" dla Mercosur i zakaz wyprzedaży ziemi. Tak prezydent chce chronić polską wieś
    9 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Wirus zaatakował w kolejnej chlewni. To już 10. przypadek w Polsce
    9 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Jaki typ obornika pod borówkę amerykańską? I czy to w ogóle dobry pomysł?
    9 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Zastosuj zamiast soli na ślimaki. Nie zniszczą gleby, a pozbędą się problemu
    7 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Oprysk z drożdży, jodyny lub na bazie ziół. Tak wzmocnisz uprawę pomidorów
    4 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Dzięki temu zabiegowi cukinia będzie dłużej owocować. Wykonaj go w sierpniu
    2 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Ta groźna choroba ogórków może zniszczyć całą uprawę. Są jednak sposoby, by z nią walczyć
    1 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności