Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
      Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?
      Trzy sposoby na pozbycie się pnia z ogrodu bez koparki. Tanie i skuteczne
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Wysokie koszty przechowywania warzyw

Wysokie koszty przechowywania warzyw

Owoce i warzywa 5 października 2015 12:21 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 5 października 2015 12:28
Wysokie koszty przechowywania warzyw
Źródło: fot. A. Przespolewska
Remigiusz Szczepański z Popówka (powiat pleszewski) już od wielu lat na 22 hektarach uprawia warzywa.
Spis treści:

    Remigiusz Szczepański z Popówka (powiat pleszewski) już od wielu lat na 22 hektarach uprawia warzywa. Nie wszystkie rośliny po zbiorze udaje mu się sprzedać, dlatego część magazynuje.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W chłodni oraz w przechowalni obecnie znajduje się około 150 ton kapusty białej, 30 ton kapusty pekińskiej, 10 ton kapusty czerwonej oraz 120 ton marchwi. Natomiast buraki ćwikłowe przechowywane są w kopcach. Obecna cena za kapustę białą wacha się w granicach 0,13-0,17 zł, za marchew – 0,30-0,40 zł za kilogram. Żeby uprawa przyniosła producentowi korzyść finansowe, ceny musiałyby wzrosnąć o około 50% - Nie wiem jednak, czy wiosną dostanę wyższe kwoty. Czy będzie zapotrzebowanie – podkreśla producent. Składowanie warzyw wiąże się jednak z kosztami. - W pewnym stopniu są ubytki wagowe poprzez odparowywanie roślin w przechowalniach oraz koszty związane z energią elektryczną w chłodni – wyjaśnia.  Rolnik tłumaczy, że nie da się wyliczyć opłacalności magazynowania i przechowywania warzyw – Co tu można wyliczać. Działamy w ciemno. Człowiek do końca ma nadzieję, że warzywa zdrożeją – mówi Remigiusz Szczepański.

    Znać odmiany pod wieloma względami

    Producent warzyw, decydując się na przechowywanie swoich plonów, powinien znać wymagania roślin pod względem cech jakościowych, odmianowych i agrotechnicznych. Musi zwrócić szczególną uwagę na  zdrowotność. - Wiadomo, że już po zbiorze następuje obniżanie jakości tych roślin z powodu zachodzących procesów życiowych i utraty wody. Do przechowywania wybieramy więc warzywa zdrowe, dobrej jakości i nieuszkodzone – tłumaczy Dorota Piękna-Paterczyk, główny specjalista ds. ogrodnictwa Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Oddział w Marszewie. Zdrowe warzywa gwarantują rolnikowi właściwe przechowywanie. Wówczas nie rozwiną się choroby, takie jak: szara pleśń, czerń krzyżowych czy mokre gnicie bakteryjne. Istotnym elementem jest również wybór odmian, które są do tego przeznaczone, tzn. tych, które cechują się długą trwałością składowania. - Warto wiedzieć, że do magazynowania nie nadają się odmiany wczesne. Jedynie czerwone buraki można przechowywać bez względu na to, czy są wczesne czy też późne – podkreśla specjalistka.

    Stała temp. podczas magazynowania

    Duże znaczenie podczas przechowywania warzyw ma temperatura i wilgotność powietrza. Ważne jest utrzymywanie stałej temperatury przez cały okres magazynowania. - Skoki temperaturowe powodują wzrost intensywności oddychania, pogorszenie jakości i skrócenie okresu składowania. Najlepsza temperatura do przechowywania warzyw to 0-10C. Jedynie warzywa ciepłolubne, czyli pomidory, ogórki, papryka nie powinny być ze względu na uszkodzenia chłodowe, przechowywane w tak niskiej temperaturze – wyjaśnia Dorota Piękna-Paterczyk. Natomiast przy temperaturze 1-70C i niskiej wilgotności dobrze przechowuje się cebula i czosnek. Warzywa korzeniowe mogą być składowane w warunkach wysokiej wilgotności i temperaturze 1-40C. Aby nie wysychały, warto ułożyć je w skrzynkach i przesypać piaskiem, który od czasu do czasu można polać niewielką ilością wody. Z kolei kapustę warto ułożyć w skrzyniach na warstwie słomy. Ziemniaki, buraczki czerwone i seler można przechowywać w przewiewnych workach. - Istniejąca baza przechowalnicza w Polsce jest ciągle za mała i nadal znaczne ilości warzyw przechowywane są w kopcach, piwnicach i altanach. Najlepsze warunki przez cały okres przechowywania można zapewnić tylko w nowoczesnych chłodniach, przechowalniach z kontrolowaną atmosferą. Barierą są wysokie koszty budowy i eksploatacji takich obiektów. Warzywa tam przechowywane zachowują dobrą jakość i mogą być w przypadku produkcji na dużą skalę produktem konkurencyjnym na rynku – podkreśla specjalistka.

    Na glebach lżejszych

    Rolnik, chcąc przechowywać warzywa, musi o tym pamiętać na samym początku produkcji. Rośliny, przeznaczone do długotrwałego magazynowania, należy uprawiać na glebach lżejszych, wolnych od chorób i szkodników. Producent na takich plantacjach powinien też przestrzegać zasad odpowiedniego zmianowania. Trzeba także stosować regularną ochronę warzyw w czasie wegetacji. - Wiadomo, iż cebula porażona przez mączniaka rzekomego wcześniej wyrasta w szczypior i korzenie, a zaatakowana przez zgniliznę szyjkową gnije podczas przechowywania nawet w  odpowiednich warunkach – przypomina Dorota Piękna-Paterczyk. Ważne jest również nawożenie warzyw. Powinno ono być wykonane zgodnie z zaleceniami nawozowymi oraz wymaganiami pokarmowymi. - Późne nawożenie dużymi dawkami azotu pogarsza  trwałość przechowalniczą.  Natomiast wyższe dawki fosforu i potasu wpływają korzystnie na warzywa – mówi specjalistka. Rolnik musi też zwracać uwagę na termin zbioru. Należy to robić podczas suchej, słonecznej i bezdeszczowej pogody. Cebula i czosnek muszą być wówczas dobrze dosuszone. - Stopień dojrzałości warzyw jest kolejnym ważnym czynnikiem. Najlepiej przechowują się warzywa wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Zebrane za wcześnie lub za późno mają gorszą trwałość, np. warzywa korzeniowe wysiane w późnym terminie (II połowa maja lub początek czerwca) przechowują się lepiej i są mniej porażane przez choroby - tłumaczy. Do magazynowania nie należy wybierać warzyw, które były narażone na przymrozki. Jedynie kapusta toleruje krótkotrwałe przymrozki. - Jednak gdy wystąpią silniejsze i długotrwałe mrozy, taka kapusta nie nadaje się już do przechowywania – przypomina Dorota Piękna-Paterczyk.

    • Tagi:
    • uprawa
    • przechowywanie
    • warzyw
    • warzyw.
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Truskawki wymagają teraz tych zabiegów. Odwdzięczą się bogatym plonem za rok

    25 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Pamiętaj o tym w lipcu. Zapewnisz sobie bogate zbiory truskawek za rok

    2 lipca 2025
    Newsy

    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać

    20 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Zaskakujący trik z żółtą wstążeczką. Mszyce zostawią ziemniaki w spokoju

    8 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu

    5 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny rzepaku na nowe zbiory i koszty przechowania ziarna

    22 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Pomidor Aussie ma ogromne owoce. Odpowiedni czas na siew właśnie trwa

    30 marca 2025
    Dla domu

    Wykonaj ten zabieg w marcu. W maju pojawią się duże jagody

    7 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Niby nic wielkiego, a ma duży wpływ na plon pszenicy. Zrób te 5 kroków
    18 września 2025
    Uprawy
    Co dalej z ziemniakami? Eksperci nie mają wątpliwości
    18 września 2025
    Uprawy
    Co tak naprawdę dobrze zasiać teraz? Wiemy to
    18 września 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Chcesz posadzić śliwy? Eksperci wyjaśniają, dlaczego jesień to idealny moment
    17 września 2025
    Owoce i warzywa
    Ostatnie opryski w sadzie. Nie przegap terminów, bo za rok stracisz zbiory
    10 września 2025
    Owoce i warzywa
    Zbliża się najlepszy termin sadzenia wiśni. Eksperci podpowiadają dobre odmiany
    9 września 2025
    Owoce i warzywa
    Chcesz, by borówka za rok obrodziła owocami? Zacznij od jednej, prostej rzeczy
    9 września 2025
    Owoce i warzywa
    Jesienne sadzenie grusz i jabłoni. Musisz to wiedzieć zanim wbijesz łopatę
    6 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    Partnerzy serwisu:
    • rp.pl
    • parkiet.com
    • zyciewarszawy.pl
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności